Her ses paraden med den døde palæstinensisk/amerikanske journalist Shireen Abu Aqleh i Jenin som er kendt for at være en terrorrede, 11. maj 2022. Den døde journalist er draperet med det palæstinensiske flag og hendes pressevest. Liget er omringet af bevæbnede palæstinensere. Flere af deres væben bruger den type kugle som skød journalisten. (Foto: Flash90)

Israel på forhånd dømt skyldig af danske medier

Retsprincippet om at man er uskyldig indtil andet er bevist gælder ikke for Israel. Danske medier og visse politikere har allerede dømt Israel skyldig uden beviser - sandheden har trænge kår i 2022.

MIFF har utallige gange gennemgået flere danske medier for at tage temperaturen på deres dækning af Israel. Desværre tegner vores gennemgang af niveauet i dansk journalistik et dystert billede.

I dag kunne MIFF fortælle at de palæstinensiske myndigheder (PA) som Danmark sender flere millioner skattekroner hvert eneste år, nægter at udlevere kuglen som dræbte den palæstinensisk/amerikanske Al-Jazeera journalist Shireen Abu Akleh. Journalisten blev dræbt i går iJenin i Judæa og Samaria (Vestbredden). En undersøgelse af kuglen kunne ellers fastlå hvem skød journalisten.

I skrivende stund vides det ikke hvem skød og dræbte journalisten. Alligevel havde palæstinenserne travlt med at anklage og fordømme Israel for drabet. Israel har meddelt at det var bevæbnede palæstinensere som skød journalisten.

Jenin er en kendt terrorrede. Drabet skete under hårde kampe mellem israelske soldater og bevæbnede palæstinensere i Jenin i Judaæ og Samaria (Vestbredden), hvor journalisten havnede i krydsilden. Som sagt kunne en undersøgelse af kuglen der dræbte journalisten, fastlå hvem stod bad drabet, men de palæstinensiske myndigheder nægter at lade Israel foretage undersøgelsen.

Israelske soldater går kun ind i Jenin når der er efterretninger om kommende terrorangreb mod israelere eller når IDF leder efter terrorister. Jenin er kendt for at være en terrorrede hvorfra mange terrorister er blevet udklækket. Det gælder også den seneste terrorbølge som har hærget Israel siden 22. marts og i skrivende stund har kostet 19 personer, såret utallige og efterladt et stort antal israelere med ar på sjælen.

Danske medier har fokus på fængende overskrifter frem for saglig journalistik. De fleste læsere ser kun overskriften når de læser nyheder – det gælder især i dag hvor de fleste af os ikke læser fysiske aviser, men derimod henter vores nyheder fra sociale medie-platforme som Facebook og Twitter. Det er medierne udemærket klar over og de kæmper hårdt for at få os til at bruge vores dyrebare tid på at klikke os ind og kommenterer netop deres opslag og Tweets. Så hvad gør man som medie og journalist? Man sørger for at skrive fængende overskrift, bruge dramatiske billeder og tilføje citater som vækker følelser.

Journalister oplæres i at dække Israel som skurken. Hvis du vil have en karriere som journalist eller politiker, skal du ikke skal regne med at få det som Israel-ven. Den 25. maj 2021 skrev MIFF om årtiers målrettet kampagne for at få internationale journalister til at se Israel som skurken og palæstinenserne som ofret. Ikke kun danske og norske medier skaber et falsk billede af israel, det gør svenske medier også. MIFF skrev blandt andet: – Som MIFF dokumenterede i bogen Det falske bildet av Israel fra november 2020, er det falske billede blevet skabt igennem flere årtier med ensidig og fejlagtig information fra norske medier og skolebøger. Vi ser det samme falske billede af Israel gentaget i Danmark. Via betalte “studieture” til Israel, er journalister igennem årtier blevet oplært i at blive “Palæstina” aktivister – læs her om hvordan det foregår.

Overskrifterne i danske medier siger det hele – se dem nedenfor inkl. links:

Skærmdump: https://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/tv-ikon-skudt-i-hovedet-israel-skoed-bevidst/9250295
DR. Skærmdump: https://www.dr.dk/nyheder/seneste/journalist-mister-livet-efter-beskydning-fra-israelsk-militaer?cid=newsletter_nb_5-vigtige-middag_20220511120025&fbclid=IwAR0obHn4AacVS2H6kWZ78md60L9nMqpW4uXsmXWajC2WP_RJkyKblqCm86E
BT. Skærmdump: https://www.bt.dk/udland/kendt-journalist-skudt-i-nat-det-var-en-henrettelse
Fyens Stiftstidende. Skærmdump: https://fyens.dk/artikel/pal%C3%A6stinensere-vil-have-international-retssag-om-drab
Berlingske Tidende. Skærmdump: https://www.berlingske.dk/internationalt/palaestinensere-vil-have-international-retssag-om-drab
Kristeligt Dagblad. Skærmdump: https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/palaestinensere-vil-have-international-retssag-om-drab
TV2. Skærmdump: https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-05-11-eu-og-usa-vil-til-bunds-i-sag-om-journalistdrab-pa-vestbredden

Også danske politikere har dømt Israel på forhånd. Eksempelvis Tweetede Nikolaj Willumsen som er medlem af Europa Parlamentet for Den Røde-Grønne Allliance, Enhedslisten: – Drabet på Shireen Abu Akleh må få konsekvenser for de israelske besættelsesstyrker. Drabet er en krænkelse af pressefriheden, men også et tydeligt eksempel på besættelsens brutalitet.

EU skal handle mod overtrædelse af international lov og indføre sanktioner.

Margrete Auken der sidder i Europa Parlamentet for Socialistisk Folkeparti/The Greens, Retweetede Tweet fra den palæstinensiske NGO Al-Haq. Tilbage i 2020 kunne MIFF fortælle at danske skattekroner var blevet kanalisret til Al-Haq som har forbindelser til den EU-listet terrororganisation PFLP. I 2021 kunne MIFF desuden fortælle at danske skattekroner igennem flere år var blevet kanaliseret til terrororagnisationen PFLP


En løgn bliver ikke sand af at blive gentaget. Problemet med dansk mediedækning og visse danske politikere er ikke kun at de på forhånd har dømt Israel skyldig i ovennævnte og tidligere hændelser. Problemet er også at de hårdnakket påstår at Israel besætter Judæa og Samaria (Vestbredden) selvom det er forkert. Israel arvede mandatets grænser i henhold til folkeretten. Den universelle regel for bestemmelse af grænser for nye stater, uti possdetis juris dikterer at de er etableret med de administrative grænser for den tidligere administrative myndighed. Forud for Israel blev Mandatet af Palæstina oprettet af Nations League og administreret af Storbritannien. Som den eneste stat, der kom ud af mandatet i 1948, dikterer folkeretten at Israel arvede mandatets administrative grænser. Princippet bestemmer at det pågældende område har været under israelsk suverænitet siden statens uafhængighed, det gjaldt også under Jordans besættelse af territoriet mellem 1948 og 1967. Mens territoriet er politisk omstridt, er det juridiske princip fuldstændig klart. Skriver Natasha Hausdorff som er advokat med ekspertice i international ret.

Princippet om at en ny stat arver grænser fra den sidste øverste administrative myndighed, er blevet anvendt universelt efter uafhængigheden af ​​nye stater, blandt andet stater i Asien, Afrika, Sydamerika og det tidligere Sovjetunion. Den eneste undtagelse ser nu ud til at være med hensyn til oprettelsen af ​​Israel. Princippet blev slået fast i november sidste år efter USA’s udenrigsminister Mike Pompeo gjorde klart at israelske bosættelser i Judæa og Samaria (Vestbredden) ikke er i strid med international lov. Læs MIFF’s artikel USA: – Israelske bosættelser er ikke i strid med folkeretten.

Judæa og Samaria blev jf. Oslo-aftalerne (1993) delt op i Område A, B og C. I Område A og B lever palæstinenserne under det palæstinensiske selvstyre (PA) som blandt andet får milliarder i bistand fra Danmark, EU, Norge og USA – jøder må hverken opholde sig eller bo der. Israel har kun kontrol over Område C i Judæa og Samaria, hvor de israelske bosættelser også ligger og jf. folkeretten er de lovlige. Israel har ikke kontrol over eller besat PA’s områder.

Vil danske medier og politikere også fordømme hvis det viser sig at journalisten blev skudt af bevæbnede palæstinensere, vil de give Israel en uforbeholdende undskyldning?


Facebook
Twitter
Email
WhatsApp