Search
Den 14. martes fortalte Catherine Perez-Shakdam sin utrolige historie til organisationen Harif som arbejder for at bevare mindet om jødernes historie i den arabiske verden. (Skærmdump: Harif via YouTube)

Cathrine fortæller om at leve i Yemen, interview af Khamenei i Iran og livet som stolt jøde i Storbritannien

Jødiske Catherine Perez-Shakdam har rødder i Spanien, voksede op i Frankrig, levede med sin muslimske mand i Yemen, deltog i konferencer med terrorgrupper i Iran og er i dag en stolt jøde.

Catherine Perez-Shakdam har en ekstraordinær baggrund og levet et ekstraordinært liv. Den 14. marts fortalte hun sin utrolige historie til den britiske organisation HARIF som arbejder for at bevare jødernes glemte historie i Nordafrika og Mellemøsten som går flere tusind år tilbage. Kun de færreste ved at jøderne i Irak (Babylon) skrev den babylonske Talmud eller at flere store rabbinere, læger, tænkere og digtere kom fra regionen. Også i moderne tid var jøderne en vigtig del af regionens økonomiske og kulturelle liv – alt det ændrede sig da omkring 1 million jøder blev fordrevet, forfulgt eller myrdet i det 20. århundrede. De fleste af dem fandt deres nødhavn i Israel hvor omkring 70% af israelske-jøder har rødder i Mellemøsten og Nordafrika.

Catherine Perez-Shakdam fortalte via Zoom om sin familie der stammer fra Spanien, men måtte flygte fra landet under Franco-styret i 1930’erne. Familien ville til det britiske mandat i Palæstina, men endte i Tunesien under Anden Verdenskrig hvor flere familiemedlemmer døde i koncentrationslejr. Senere rejste de til Frankrig, hvor Catherine voksede op og lærte at leve med antisemitismen, der altid ulmede under overfladen.

Som ung kvinde flyttede hun til Storbritannien hvor hun mødte sin daværende yemenitiske, muslimske mand. Cathrine havde levet et sekulært liv og tænkte ikke over religion, så da hendes mand ønskede at flytte til Yemen, troede unge Cathrine på at deres ægteskab ville kunne overvinde eventuelle udfordringer. Hendes mands familie forventede at hun indordnede sig og fulgte sin mands levemåde. Til at starte med blev Cathrine taget imod med åbne arme af sin mands familie, men det ændrede sig hurtigt og de krævede at hun udslettede sin identitet, blandt andet fordi de ikke kunne acceptere at hun var jøde.

I Yemen mødte Cathrine flere jøder som skjulte deres identitet (Jøderne i Yemen er nogle af de mest undertrykte jøder i den muslimske verden) – i dag menes der at være 3 jøder tilbage i landet. Jøderne blev tvunget til at flygte, blev myrdet eller tvunget til at konvertere til islam. I Yemen oplevede Cathrine voldsom anti-israelsk propaganda på tæt hold, hvilket hun blev yderst frustreret og vred over. Cathrine var tvunget til at bære hijab og måtte skjule sin jødiske identitet fra alle, inkl. sine egne børn. Hun ville ud af sit ægteskab, men jf. yemenitisk lov, ville hun miste sine børn, hvis hun blev skilt og forlod landet.

Cathrine besluttede sig for at kaste sig over sit arbejde som journalist og skrev blandt andet om Saudi-Arabiens overtrædelse af menneskerettigheder. Det iranske regime fik øje på hende og så med interesse på hendes journalistiske arbejde. Cathrine så det som en mulighed for at give sit liv mening midt i en kaotisk tid. I 2017 var hun den eneste vestlige journalist som fik adgang til at interviewe Ayatollah Khamenei og Irans nuværende præsident Ibrahim Raisi.

Cathrine deltog i Irans årlige konference om palæstinenserne, med deltagelse af terrorledelsen fra flere iransk-støttet terrorgrupper som Hamas og Hizbollah. Hun fik også kontakt med Irans “Goebbels” Nader Talebzadeh som blev uddannet i USA. Cathrine var bange for at hendes identitet ville blive opdaget under hendes rejser til Iran. Derfor måtte hun spille dum og sige og gøre hvad der skulle til. Cathrine nåede helt tæt på regimets topledelse, men valgte at bryde med dem fordi hun ikke følte sig tryg.

Cathrine var chokeret over hvor åbent det iranske regime taler om at udslette Israel og alle jøder. Cathrine har advaret om at Iran har planer om at myrde jødiske ledere i verden, men er frustreret over at truslen ikke bliver taget alvorligt. Hun er også meget urolig over Irans atomprogram og konsekvenserne for Israel, i lyset af det igangværende oprør i Iran. Det skyldes blandt andet at regimet, ifølge Cathrine, ikke vægter menneskeliv og dyrker både dødskult og martyrium. Cathrine drømmer om at Israel og Iran en dag vil blive venner som de var under Shaen, hvor flere israelske familier levede i landet.

I dag arbejder Cathrine som kommentator i Storbritannien og er en stolt jøde og zionist.

Hør Cathrines utrolige historie her:

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp