Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Tak til alle som deltog i MIFFs mindemarkering for jødiske flygtninge fra arabiske lande

Her ses jødiske flygtninge fra Irak efter de landede i Israel i 1951.
Se blandt andet filmen Silent Exodus som gjorde et stærkt indtryk.

En gang levede der omkring 1 million jøder i den arabiske verden. Jøderne udgjorde omkring 2% af befolkningen i det arabiske område. Til sammenligning udgør Israel kun knap 0,2% af arealet, mens jøderne i praksis er blevet fordrevet fra 99,8% af området.

Efter flere tusind år blev jøderne enten dræbt eller tvunget til at flygte – mange af dem uden andet end tøjet på kroppen. De fleste af dem fandt deres nødhavn i Israel. Omkring 70% af Israels jødiske befolkning har rødder i Mellemøsten og Nordafrika.

I dag er der stort set ingen jøder tilbage i den arabiske verden – alligevel er deres historie blevet glemt. Det vil MIFF gerne være med til at ændre på.

Den 27. november markerede MIFF mindedagen for jødiske flygtninge fra arabiske lande for femte år i træk.

Mindemarkeringen blev indledt af tidligere medlem af Folketinget, Lars Aslan Rasmussen der blandt andet fortalte om sine rejser i Israel, hvor han eksempelvis hørte jøder med kurdisk-irakisk baggrund fortælle om hvordan de blev forfulgt.

Lars Aslan Rasmussen indledte MIFFs mindemarkering for jødiske flygtninge fra arabiske lande, 27. nov 2022. (Foto: MIFF)

Herefter viste vi filmen Silent Exodus produceret af Pierre Rehov (opdateret version fra 2015). I filmen fortæller jøder fra lande som Yemen, Irak, Syrien, Libyen, Tunesien, Algeriet og Marokko om at leve som andenrangsborger uden rettigheder, om forfølgelse, voldtægt og drab. De fortæller også om at miste alt for at redde livet og starte et liv i spæde Israel uden international hjælp og om at blive glemt af internationale organer som FN, der har travlt med at mobbe Israel i stedet for at anerkende jødernes skæbne som flygtninge og stille de arabiske lande til ansvar for etnisk udrensning af deres jøder.

Se Silent Exodus med engelske undertekster her:

Efter den gribende film viste vi et kort klip fra FN hvor Hillel Neuer som leder organisationenen UN Watch. I 2017 stillede han de arabiske lande i FN et meget enkelt spørgsmål: Hvor er jeres jøder henne?

UN Watch venter fortsat på svar.

Se klippet her:

Filmen og den manglende internationale anerkendelse af de jødiske flygtninge skabte en livlig debat blandt deltagerne og det var tydeligt at jødernes skæbne havde gjort et dybt indtryk.

Det var meningen at vi også ville vise nogle klip som viser hvordan jødisk liv er begyndt at blomstre i flere Golf-lande takket være de historiske Abraham-aftaler indgået mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko i 2020, men det blev der desværre ikke tid til. Derfor deles et par af de rørende klip længere nede:

Jødisk historie i Yemen går flere tusind år tilbage, alligevel er de blevet udsat for den værste forfølgelse. Tidligere på året kunne MIFF fortælle om en FN-rapport som beskrev hvordan Yemens sidste 7 jøder blev systematisk forfulgt af Houthierne som får økonomisk støtte fra Iran.

Takket være Abraham-aftalerne kunne en jødisk familie fra Yemen blive genforenet i Emiraterne efter 21 års adskillelse. Se den gribende historie rapporteret af Emirates News Agency primo 2021:

I Bahrain lever der kun omkring 50 jøder. Udover Israel er Bahrains jøder de eneste i regionen med irakisk baggrund. Tilbage i 2021 fortalte menighedens leder, Ebrahim D. Nonoo til den israelske nyhedskanal i24 NEWS om det første jødiske bryllup i det lille Golfland i 52 år:

Vi slutter med den utrolige historie om Mark Halawa, der voksede op som palæstinenser i Kawait og lærte at hade Israel og jøder i hjemmet, i medierne og i skolen. På et tidspunkt fandt Mark ud af at hans bedstemor var jøde. Mark tog sagen i egen hånd, han lærte sig selv hebraisk og lærte om jødernes historie fyldt med forfølgelse, han rejste til Israel hvor han så hvordan jøder, muslimer, kristne, drusere og mange andre minoriteter lever sammen med lige rettigheder. På et tidspunkt besluttede Mark at konvertere til jødedom og lave Aliyah til Israel. I dag lever Mark i Jerusalem. Det skal tilføjes at der menes at være en del arabere i den arabiske verden som har jødiske rødder. Det er et chok for dem at opdage at de selv tilhører det jødiske folk, som de igennem generationer har lært at hade.

I klippet nedenfor fortæller Mark Halawa i FN om had mod jøder i den arabiske verden og chokket over at opdage at han selv var jøde – som han havde lært at hade:

Du kan læse mere om jødernes skæbne i arabiske lande i MIFFs temaside her.

Læs mere om opblomstringen af jødisk liv i flere Golf-lande efter Abrahamaftalerne her.
Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem