Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Næste eskalering ses allerede i horisonten

Hamas har bygget flere km af underjordiske tunnelnetværk som er gravet under tæt befolkede områder i Gaza.
- Hverken Israel eller terrorgruppen Hamas har interesse i at nye fjendtligheder bryder ud, men erfaringerne viser at det er tvivlsomt at alle vil træde på bremsen, skriver veteran journalist & sikkerhedsanalytiker Yoav Limor.

Den 13. september var der for første gang i et årti møde mellem en israelsk premierminister og en egyptisk præsident, hvilket i sig selv er historisk – læs om mødet HER.

Under mødet mellem premierminister Bennett og præsident el-Sisi blev flere emner diskuteret, eksempelvis diplomatiske forbindelser, handelsaftaler, regionale og internationale spørgsmål, men det vigtigste punkt på dagsordenen var hvad der skal gøres angående Gaza, skriver veteran journalist og sikkerhedsanalytiker Yoav Limor i Israel Hayom.

Det står klart for begge ledere at det kun er et spørgsmål om tid inden spændingerne mellem Israel og den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007, igen vil blusse op, skriver Limor. Egypten er stærkt investeret i bestræbelserne på at mægle en våbenhvile mellem parterne på plads. Egypten har i løbet af de seneste måneder haft delvis succes med at holde spændingerne nede. Men nu men det ser ud til, at de står over for en større udfordring end tidligere.

Limor påpeger at flere hændelser som ikke nødvendigvis er forbundet med hinanden peger på at terrorgruppen Hamas føler sig presset til at bevise hvad de duer til.

Terrorgruppen Hamas som er ene hersker over Gaza er meget frustreret over ikke at de ikke formåede at udnytte deres seneste krig mod Israel (Operation Guardian of the Walls) i maj til at vise resultater på jorden. Læs om seneste Gaza-krig HER.

Læs om terrorgruppen Hamas HER. Læs om Irans rolle HER.

Israel besluttede – til dels for at vise velvilje over for Egypten forud for mødet mellem de to ledere, at øge Gazas fiskerizone og mængden af ​​varer som må komme ind i enklaven – læs hvorfor det er nødvendigt for Israels sikkerhed at overvåge hvad der kommer ind i Gaza HER. Diskussionen om overførsel af milliarder i kontanter fra Qatar til Hamas har ramt en mur efter de palæstinensiske myndigheder (PA) besluttede ikke at ville lade midlerne til Hamas gå igennem dem (PA har kontrollerer de palæstinensiske selvstyreområder i Område A og B i Judæa og Samaria, mens terrorgruppen Hamas kontrollerer Gaza).

Terrorgruppen Hamas viser som altid deres frustration ved terror og vold – det viste de igen igen, sidste weekend hvor terrorgruppen angreb Syd-Israel med raketter både fredag, lørdag og søndag – læs HER.

Hamas’ leder Yahya Sinwar ønsker ikke at starte en ny krig, derfor har han indtil videre valgt “blød” terror, eksempelvis at angribe Syd-Israel med sprængstofballoner og voldelige optøjer ved grænsen med Israel. Hamas indeholder i øjeblikket IAF -strejker på sine websteder i Gaza, men det er usikkert, at det vil gøre det over tid.

Læs også: Barel død efter han blev kritisk såret under Gaza-optøjer. Den israelske grænsepolitimand, 21-årige Barel Hadaria Shmueli blev skudt i hovedet af terrorist under Gaza-optøjer.

Samtidig ønsker en anden Gaza-baseret iransk-støttet terrorgruppe – Islamisk Jihad/Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) at gribe chancen efter 6 yderst farlige terrorister med israelskel liv på samvittigheden den 6. september formåede at flygte fra højsikkerhedsfængslet Gilboa (4 af de flygtede terrorister er fanget – læs HER). PIJ angreb Syd-Israel med raketter 3 dage i træk med raketter for at vise deres solidaritet med de 2 flygtede terrorister som fortsat er på fri fod.

Terrorgruppen PIJ vil afskrække Israel, men samtidigt er terrorgruppen også forsigtig med ikke at gå for langt. PIJ’s taktik over for Israel kan dog ændre sig, hvis de flygtede PIJ-terrorister fanges, såres eller bliver dræbt i forbindelse med søgningen efter dem, skriver Limor.

Limor understreger at Israel ikke vil være i stand til at indeholde en sådan eskalering og kan derfor tænkes at vælge, at lægge fokus på at bekæmpe PIJ-terroren, ligesom Israel gjorde under Operation Black Belt i 2019, her blev PIJ’s “stabchef i Gaza, Baha Abu al-Ata elimineret.

Læs også: Israel advarer terrorgrupper i Gaza mod at udføre terrorangreb. I dag markeres et-årsdagen for drabet på kommandør Baha Abu al-Ata i terrorgruppen Palæstinensisk Jihad (PIJ).

Terrorgruppen Hamas valgte ikke at tage del i kampene, men Hamas’ nuværende situation er mere kompliceret, og terrorgruppen vil have svært ved at begrænse sine operatører, når årsagen til en eskalering er palæstinensiske terrorister flygtet fra israelsk fængsel.

Ifølge Limor er det et spørgsmål om konsensus i de palæstinensiske gader. Hamas-leder Sinwar selv er tidligere fange, han blev løsladt som en del af fangeudvekslingerne i 2011, hvor den israelske soldat Gilad Shalit blev frigivet af Hamas mod frigivelse af utallige palæstinensiske terrorister fra israelske fængsler. Sinwar har svoret at gøre alt for at befri sine venner, der bliver efterladt i fængslerne. På den anden side vil terrorgruppen helst undgå nye fjendtligheder, især fordi Sinwar ved at det kan koste ham livet.

Det er her egypterne kommer ind, skriver Limor. De vil sandsynligvis forsøge at finde en måde at deeskalere situationen. På nuværende tidspunkt nægter Israel at betragte enhver aftale, uden der findes en løsning på de israelske fanger og jordiske rester af israelske soldater, som Hamas i årevis har holdt fanget i Gaza. Det understreges af den omstændighed at Yaron Blum, Israelsk særlige forhandler for gidsler og krigsfanger på premierministerens kontor, rejste med Bennett til Egypten. I betragtning af den nuværende krise grundet de flygtede palæstinensiske terrorister, er det usandsynligt at sagen løses, skriver Limor.

Som om spændingerne mod Syd ikke var nok, er der også stigende terroraktiviteter i Judæa og Samaria (Vestbredden) samt Øst-Jerusalem. Sidste fredag stak palæstinenser bosiddende i Jerusalem, en israelsk politimand. Mandag blev mindst to israelere såret ved knivangreb i Jerusalem, takket være årvågenhed og grænsepolitiets hurtige handling, endte det ikke med et blodbad, men det viser med al tydelighed at spændingerne ulmer under overfladen.

Læs: Med dine skattekroner opildner Fatah til “folkeligt oprør” – palæstinensere kvitterede med tre knivangreb mod israelere. Mens Israel forsøger at undgå det næste terrorangreb, opildner Fatah og PA til endnu flere terrorangreb – se hvad dine skattekroner går til.

Israelske sikkerhedsstyrker er de seneste år blevet vant til at håndtere den slags terrorbølger. Som altid ligger løsningen i at kombinere efterretning med afskrækkelse, hovedsageligt ved massiv indsættelse af styrker på jorden.

Hvis terroristerne retter sig mod soldater frem for civile, og især hvis de ikke formår at slå ihjel, er det sandsynligt, at den aktuelle terrorbølge vil ebbe ud. Det vil først ske når de to flygtede terrorister er fanget og under forudsætning af at de fanget i live.

Det kan også tænkes at Israel vil forsøge at bevare proportionaliteten i sine svar i løbet af de kommende dage for ikke at forværre situationen.

Raketangreb og sprængstofballonangreb fra Gaza vil blive besvaret med luft angreb fra IAF, men de ændrer ligningen. Israel har ingen interesse i eskalering for at give Kairo tid og mulighed for at skabe ro.

Tidligere erfaring har vist at chancerne for at det vil ske er lille og resultatet er givet på forhånd, slutter Limor.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem