Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Hvilke fejl lavede nogle af de danske aviser i deres dækning af raketangreb mod Israel?

Hamas angreb Israel med mere end 700 raketter i løbet af to dage. Vi har set på hvad Jyllands-Posten og Fyens Stiftstidende skrev om angrebene.Hamas styrkes og nyhedsmedierne tier
Hamas’ seneste raketangreb mod Israel var voldsomme – det er ikke første gang de angriber Israel og det er desværre næppe sidste gang. MIFF har tidligere gjort opmærksom på at Hamas har fået flere og stærkere raketter. Det er en reel trussel mod Israel, som vi ikke mener tages alvorligt af de danske nyhedsmedier.


Vi har set på hvad Jyllands-Posten og Fyens Stiftstidende skrev om Hamas’ raketangreb mod Israel.

Jyllands-Posten

Jyllands-Posten d. 4 – 5 maj:

Jyllands-Postens overskrift d. 4 maj

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 1uNkfg6-PIKCU9iP0YOcvun-4L5sKixjTsL0TSj0UA51IM1iU9L-Cm9KzmW36S7ioUnuoUxYLMgC2iwYMQdkC2sFflqOGYiPeFcdzPe0ktFVFJDl1zA6H4hgAazBCCTDZJEveamp
Jyllands-Postens overskrift d. 5 maj

Kommentarer til Jyllands-Postens artikler d. 4 – 5 maj
Begge dage er overskrift og uddrag enslydende:

I overskriften står der: “Palæstinensisk kvinde og barn dræbt i luftangreb mod Gaza”

Hvis vi læser overskriften alene – tror vi fejlagtigt at Gaza er blevet angrebet.

I uddraget står der: “Mens Hamas forhandler i Egypten, bliver der sendt hundredvis af raketter mod Israel, som svarer hårdt igen.”

Jyllands-Posten vender op og ned på hændelsesforløbet
Avisens overskrift er misvisende – Israel har svaret igen på angreb fra Gaza. Hvis vi kun læser overskriften – efterlades vi med det indtryk at Gaza blev angrebet af Israel – dermed fremstår Israel som den aggressive part i konflikten. Koblet sammen med overskriften bliver det israelske militær tilmed fremstillet som om de dræber kvinder og børn.

I Jyllands-Postens artikel d. 4 maj kommer forklaringen på, hvorfor Israel har udført militære operationer i Gaza først i artiklen:

De israelske luftangreb er en reaktion på, at der tidligere lørdag er affyret omkring 250 raketter fra Gazastriben mod Israel.
Ifølge den israelske redningstjeneste blev to mennesker såret. En af dem var en ældre kvinde, der meldes alvorligt såret.

Læserne skal altså læse hele artiklen for at forstå baggrunden for IDF’s militære operationer i Gaza.

Det første afsnit i artiklen d. 4 maj starter med:

En gravid palæstinensisk mor og hendes etårige barn er blandt de fire dræbte efter israelske luftangreb mod Gaza lørdag.

Det meddeler det palæstinensiske sundhedsministerium.


Og:

Israels militær havde ikke umiddelbart nogen kommentarer. Tidligere lørdag sagde den israelske hær, at dens luftangreb kun er rettet mod militære mål.


Genbrug af overskrift og uddrag d. 5 maj
Selvom avisen skriver at artiklen er opdateret – er det nok de færreste som læser samme artikel to dage i træk – især med enslydende overskrift og uddrag. Det er sikkert også de færreste som har bemærket den meget vigtige opdatering fra det israelske militær i artiklen:

Israels militær afviser påstandene fra Gaza-myndighederne. Israelerne siger, at det er Hamas, som er skyld i dødsfaldene.

– Det, som vi hører er terrororganisationens propaganda, når den er bedst, siger den israelske hærs talsmand, Ronen Manelis, på Twitter.

– Den mor og den pige, som man i Gaza siger blev dræbt ved et israelsk angreb, blev dræbt af Hamas’ brug af våben, tilføjer han.


Hamas er dygtig til at bruge kvinder og børn i deres propaganda
Hamas er kendt for at bruge kvinder og børn til at fremme deres agenda. De har eksempelvis brugt kvinder og børn ved deres voldelige optøjer langs grænsen mellem Gaza og Israel – velvidende at deres liv sættes på spil. MIFF har desuden påpeget at Hamas har lovet børn penge, hvis de blev skadet under optøjerne.

Antallet af raketter affyret mod Israel blev ikke opdateret
MIFF har påpeget at der fra lørdag d. 4 maj til mandag d. 6 maj blev affyret over 700 raketter fra Gaza mod Israel. Alligevel mente Jyllands-Posten ikke det var relevant at opdatere antallet af raketaffyringer i deres opdaterede artikel i søndags:


De israelske luftangreb er en reaktion på, at der tidligere lørdag er affyret omkring 250 raketter fra Gazastriben mod Israel.Optrapningen i den israelsk-palæstinensiske konflikt kommer samtidig med, at Hamas-bevægelsen, der sidder på magten i Gazastriben, er i Kairo sammen med dens væbnede gren, Islamisk Jihad.

Manglende information om Hamas og Islamisk Jihad
Jyllands-Posten nævner både Hamas og Islamisk Jihad. Men der informeres ikke om at de er terrororganisationer. De udgør begge en reel trussel mod Israels eksistens. Der informeres heller ikke om Hamas’ oprustning af raketter eller Hamas’ militante gren, Islamisk Jihad – som ikke ønsker en våbenhvile mellem Hamas og Israel.

Fyens Stiftstidende

Fyens Stiftstidende d. 4 maj:

Fyens Stiftstidende d. 4 majKommentarer til Fyens Stiftstidendes artikel d. 4 maj.

I overskriften står der at:


Raketter er blevet affyret mod Israel fra GazaUnder overskriften ses et billede af to mænd siddende på gulvet med ansigtet gemt mellem deres ben.

I den tilhørende billede-tekst står der:

Pårørende til en dræbt militant fra det palæstinensiske Hamas. Efter sammenstød fredag, hvor fire palæstinensere blev dræbt, er omkring 50 raketter blevet affyret fra Gazastriben mod Israel, oplyser den israelske hær.


Manglende sammenhæng mellem overskrift og billede
I overskriften står der: “Raketter er blevet affyret mod Israel fra Gaza”

Alligevel viser artiklens billede pårørende til “en dræbt militant fra det palæstinensiske Hamas”.

Artiklens overskrift og billede hænger ikke sammen. Hamas affyrede raketter mod Israels civilbefolkning. Israel har ret og pligt til at beskytte sine indbyggere og må nødvendigvis besvarer Hamas’ angreb. Derfor undre det os at avisen ikke bragte et billede, hvor nogle af de lidelser og ødelæggerser Hamas’ raketter har voldt israelerne ses.

I artiklen står der at:


Israelernes aktion fandt sted, efter at to israelske soldater var blevet meldt såret ved et skyderi på grænsen.
Fredag demonstrerede tusindvis af palæstinensere i Gaza ved grænsen til Israel, skriver nyhedsbureauet AP. Mindst 50 palæstinensere blev såret eller lettere kvæstet under sammenstødene, oplyser sundhedsmyndighederne i Gaza. Palæstinensere har siden marts sidste år mindst en gang ugentligt demonstreret ved Gazagrænsen. Mere end 200 palæstinensere og en israelsk soldat har mistet livet under disse demonstrationer.

Hamas’ voldelige optøjer er blevet omdøbt til “demonstrationer”
Som det så ofte sker i avisartikler bliver der givet “baggrundsinformation”. Det er en rigtig god praksis – hvis baggrundsinformationen er retvisende. Men hvad står der her?

Fyens Stiftstidende nævner palæstinensernes ugentlige demonstrationer langs grænsen til Israel som har stået på i mere end ét år. At der er tale om voldsomme optøjer orkestreret af Hamas og at civile sendes ud til fronten for at kæmpe mod det israelske militær nævnes der ikke noget om.

Avisen nævner heller ikke noget om at Hamas har sat gang i optøjerne – fordi de kræver at alle palæstinensere skal have ret til at vende tilbage til det nuværende Israel. Vi har tidligere skrevet flere artikler om at det er urealistisk at ca. 6 millioner palæstinensere kan rejse ind i Israel. FN systemet har fastholdt palæstinenserne i en offerrolle hvor de fortsat anses for at være flygtninge. FNs generalforsamling vedtog resolution 194 i 1948. I § 11 står der at palæstinenserne kunne vende tilbage til Israel hvis de ville leve i fred med deres israelske naboer. Dengang afviste de arabiske lande det tilbud og intet tyder på at palæstinenserne ønsker at leve i fred med israelerne i dag.

Efter 71 års kamp om det lille stykke land som Israel består af, burde baggrundsinformation i artikler om konflikten mellem Israel og palæstinenserne fremhæve, at terrororganisationer som Hamas ikke ønsker at finde en fredelig løsning – de har deres egen ikke-fredelige dagsorden.


Søndag d. 6 maj publicerede Fyens Stiftstidende nedenstående artikel:

Fynes Stiftstidende d. 6 maj

I overskriften står der at: “Mindst 26 er dræbt i kampe i Gaza og Israel i weekenden”


På artiklens billede ses en ambulance og to mænd som bærer på en lille dreng. Billedets tekst lyder således: “To palæstinensiske mænd bærer en dreng fra en ambulance og ind på et hospital i Beit Lahia i den norlige del af Gazastriben søndag aften, hvor frygten for en ny krig er voksende.”

Først efter artiklens billede bliver vi informeret om at: “For første gang i fem år er civile israelere dræbt af raketter fra Gaza. Kampene ser ikke ud til at stilne af.”

Artiklen fortsætter med:


Siden lørdag er 22 palæstinensere dræbt af israelske luftangreb mod Gaza, heriblandt mindst otte medlemmer af de militante grupper Hamas og Islamisk Jihad.

Militante palæstinensere har i weekenden skudt over 600 raketter ind i det sydlige Israel og dræbt mindst fire civile her.

Det er status efter en blodig weekend, hvor den voldsomme optrapning i konflikten mellem Israel og den palæstinensiske enklave har vakt frygt for en ny krig.Militante grupper har truet med at sende raketter længere ind i Israel.
Islamisk Jihad, der er den væbnede gren af Hamas, har meddelt, at den er klar til at “gå ind i en åben konfrontation og kan åbne en bredere front for at forsvare vort land og vort folk”.

Israels militær meddeler, at det har ramt 250 mål i Gaza som reaktion på de palæstinensiske raketaffyringer. Blandt andet har de israelske angreb ramt våbenlagre og tunneler, siger militæret.

Der er noget galt med proportionerne
Selvom Fynes Stiftstidende i artiklen skriver at Hamas har affyret mere end 600 raketter ind i Israel, har avisen valgt ikke at nævne det i overskriften eller vise raketternes skader i Israel. Som før nævnt er Hamas en terrororganisation som bevidst vælger at rette sine våben mod civile israelere og misbruge den civile befolkning i Gaza.

Avisen skriver tilmed at militante grupper truer med at sende raketter længere ind i Israel og at Islamisk Jihad har udtalt at de er klar til at “gå ind i en åben konfrontation og kan åbne en bredere front for at forsvare vort land og vort folk”.

Det nævnes også at det israelske militær har ødelagt smulger-tunneler. Alligevel har avisen valgt ikke at linke til relevant information hvor læserne kan få mere viden om konflikten eller tunnelerne. Avisen tilføjer heller ikke en faktaboks, hvor læserne kan få et overblik over hvordan/hvornår konflikten opstod eller hvordan den har udviklet sig over tid. Dermed fremstår konflikten som om de lige er opstået – hvilket ikke er tilfældet. Læsere som ikke kender konflikten ved ikke at Israel har kæmpet mod palæstinensiske terrororganisationer i mange år. Det er afgørende viden for at vi kan forstå hvilken daglig trussel Israel lever med og hvorfor de må træffe svære beslutninger det kan være svært at forstå i Danmark, men som er nødvendige i den virkelighed Israel lever i.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem