Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hamas har fået flere og kraftigere raketter på trods af Gaza-blokaden

Terrorgrupperne Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad er klar til krig mod Israel. (Foto: Zoriah/Flickr.com)
Hamas' raketarsenal er blevet større end det var før Gaza-krigen i 2014.

Raketten som i mandags blev skudt mod Israel fra Gazastriben var en af de kraftigste der nogen sinde er blevet affyret af islamisterne i Gaza. Raketten fløj næsten 120 km før den ramte og totalskadede en bolig i det centrale Israel. Syv personer, heriblandt to spædbørn, blev såret ved angrebet.

I løbet af mere end ti år har den islamistiske militante gruppe, Hamas opbygget et stort arsenal af raketter og granater. Det startede med enkle kortdistanceraketter, men nu har det udviklet sig til kraftige raketter som i realiteten kan ramme hvor som helst i Israel, skriver Yedioth Ahronoth.

Hamas tog fuld kontrol over Gazastriben i 2007, hvilket førte til at Israel og Egypten iværksatte en blokade af området. Blokaden skulle forhindre at terrorgruppen fik adgang på flere våben, men på trods for blokaden og tre krige med Israel – den seneste i 2014 – har Hamas formået at udvide sit våbenarsenal.

Gennem et netværk af smuglertunneler langs grænsen til Egypten har Hamas haft held til at få fat i avancerede våben og råvarer – på trods af at Egypten lukkede de fleste af tunnelerne i 2013. Sidste år pralede Hamas’ chef, Yahiya Sinwar over at gruppen havde flere raketter end de havde før Gaza-krigen i 2014.

 

Mandag d. 25 marts blev et hus totalskadet efter et raketangreb. Syv personer, herunder to spædbørn blev såret ved angrebet. (Foto: IDF)

 

Mandagens raketangreb var det længste fra Gazastriben siden 2014, hvor en raket fra Hamas ramte den nordlige by Haifa, 150 kilometer fra Gaza.

Gabi Siboni, israelsk militæranalytiker, siger at Hamas “har en række avancerede, præcise og effektive våben”. Det inkluderer laserstyrede panserværnmissiler og skulderaffyrede antiluftskyts – som begge er produceret i Rusland.

I november sidste år blev et lignende laserstyret panserværnmissil affyret mod en bus nær grænsen til Gaza. En person blev alvorligt såret i angrebet. En gruppe soldater forlod bussen få sekunder før den eksploderede. Lignende våben dræbte mange israelske soldater i kampvogne under Libanon-krigen i 2006.

Udover en række forskellige typer raketter, som fx den iransk-producerede Fajr 5 og den syrisk-producerede M-302, har Hamas også en stor mængde granatkastere. Mange af dem menes at være blevet smuglet fra Libyen gennem Egypten og ind i Gazastriben.

 

Illustrationen viser at hele Israel er inden for rækkevidde for nogle af de raketter som Hamas har i deres arsenal. (foto: IDF)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem