Israel sender som det eneste land felthospital og personale til Ukraine i håb om at kunne forhindre krigen i også at blive en sundhedskrise. (Foto: Mirek Pruchnicki, 27 feb 2022, flickr.com)

Israel sender felthospital og læger til Ukraine

Som det eneste land sender Israel felthospital, læger, sygeplejersker og medicinsk personale til Ukraine. "Vi skal forhindre, at krigen bliver en medicinsk krise," udtaler israelsk embedsmand.

Udstyret med en blyant og en notesbog går en israelsk embedsmand fra Israels største hospital rundt tæt på en bygning i byen Velyki Mosty i Vest-Ukraine, mens han tager noter og undersøger placeringen af det, der snart vil blive omdannet til et israelsk felthospital i det krigshærget land, skriver Yediot Ahronot (klik på link for at se hvordan felthospitalet kommer til at se ud).

“Udgangen vil være her, og ambulancerne vil komme ind herfra, hvis vi er nødt til det, kan vi også bruge lokalerne på den nærliggende skole,” siger Israel Center for Disaster Medicine and Humanitarian Response ved Sheba Medical Center prof. Elhanan Bar-On.

Den ukrainske by Velyki Mosty ligger omkring 14 kilometer fra den polske grænse, tæt på byen Lviv, hvor flere hundrede tusind ukrainere er strømmet til for at søge beskyttelse siden Rusland invaderede landet for to uger siden.

Prof. Bar-On er en del af en israelsk pionermission til Ukraine, som omfatter læger, diplomater og medicinsk personale, der kom til Ukraine for at planlægge etablering af et felthospital, vil står klar til brug på søndag. Felthospitaler skal hjælpe tusindvis af flygtninge som flygter fra krigszonen.

Allerede på vej til den ukrainske by, opdager Yediot Ahronots nyhedsreporter Adir Yanko, som sluttede sig til lægedelegationens rejse, lange bilkøer som venter i timevis i den isnende kulde for at flygte fra landet og komme ind i Polen. Og det er præcis de mennesker, som det israelske team af læger, sygeplejersker og medicinsk personale vil behandle fra næste uge på felthospitalet.

Projektet er initieret af udenrigs- og sundhedsministerierne i samarbejde med Sheba Medical Center og har til formål at give beboerne i området, især flygtninge, lægehjælp.

Med hjælp fra 80 læger, sygeplejersker og medicinsk personale fra Israel forventes hospitalet at fungere i mindst en måned. Medicinsk udstyr fra Israel er sendt afsted.

Det meste af behandlingen vil foregå i særlige telte som vil blive opsat på parkeringspladsen ved en stor uddannelsesinstitution i byen, mellem et lægehus for børn og et lokalt hospital.

Det israelske team vil sørge for børn, kvinder, gravide kvinder, og der vil også være et internt medicinsk kompleks. “Målet er først fremmest at imødekomme de medicinske behov hos de flygtninge som passerer igennem på deres vej til Polen,” siger chefen for Eurasien-afdelingen i udenrigsministeriet og stedfortræder for Israels ambassadør i Ukraine Simona Halperin.

Efter planen vil komplekset blive opdelt i tre dele: Medicinsk område, medarbejderboliger og logistisk område. “Mange børn er dehydrerede, fordi de står i timevis i lange køer på vej til grænsen, og vi håber, at der ikke vil være nogen smitsomme sygdomme, der vil sprede sig,” siger prof. Bar-On.
Ifølge Bar-On ville det ikke være effektivt at etablere hospitalet på den polske side af grænsen, fordi polske lægetjenester er meget bedre end dem i Ukraine.

Den israelske lægedelegations største bekymring er, at flygtningekrisen snart også vil udvikle sig til en sundhedskrise. “Familier, der kommer til grænsen, er stadig i rimelig tilstand, men i takt med at flygtningebevægelsen er stigende, vurderer vi, at den vil forværres og vil kræve flere medicinske behandlinger,” siger direktøren for Safra Børnehospitalet ved Sheba Medical Center Dr. Itay Pesach.

Dr. Pesach advarer om, at “Området ikke kan håndtere så mange mennesker, bestemt ikke folk, der er blevet revet væk fra deres hjem.”

På trods af risikoen for, at selv det vestlige Ukraine snart vil blive en kampzone, er det israelske team stolt over sin mission. “Det faktum, at Israel som land hjælper Ukraine og sender personale til at hjælpe betyder meget, og vi er det eneste land, der gør det,” siger Dr. Pesach.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp