Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Over hundrede drab i Israels arabiske samfund

På biledet ses israelsk politi under efterforskning af drabet af en israelsk-arabisk mand i den arabiske by Shfar'am i Nord-Israel, 3. maj 2023. (Foto: Flash90)
Den seneste uge er ti personer blevet dræbt i Israels arabiske samfund. I skrivende stund er 102 personer blevet dræbt – det er tre gange flere i forhold til sidste år.

Voldsbølgen har hærget Israels arabiske samfund igennem flere år – volden fortsætter desværre også i 2023.

I skrivende stund har 102 israelske-arabere betalt med livet i 2023 – det er tre gange så meget sammenlignet med 2022.

De seneste dage er ti personer blevet dræbt. I en landsby tæt på Nazareth blev fem mennesker dræbt i et masseskyderi ved en bilvask. Myndighederne mener drabene var relateret til et igangværende opgør mellem to rivaliserende kriminelle grupper. I 2023 er 26 bandemedlemmer blevet dræbt.

Selvom de fleste drab sker i skudangreb mellem medlemmer af kriminelle bander og rivaliserende familier, rammer volden også civile. En tre-årig pige og hendes far blev alvorligt såret, da de blev ramt af vildfarne kugler.

Derudover bliver mange kvinder dræbt af deres ægtemænd/eksmænd eller af deres familier. For nylig blev en 18-årig pige skudt og dræbt i sin bil. Ingen er anholdt, men den unge kivnde havde flere gange anmeldt sine brødre efter de havde truet hende på livet over hendes seksuelle orientering.

Israels minister for nationalsikkerhed Itamar Ben-Gvir kritiseres for sin håndtering af voldsbølgen i Israels arabiske samfund. På billedet besøger han besøger stedet hvor fem israelske-arabere blev dræbt, 8. juni. (Foto: Flash90)

Nu har mange israelske arabere fået nok af voldsbølgen. De seneste dage er flere tusind gået på gaden i protest. Mange vil have Israels interne sikkerhedstjeneste Shin Bet tages i brug i kampen mod organiseret kriminalitet i landets arabiske samfund.

Shin Bets opgave er kampen mod nationalistisk motiverede terrorangreb. Mange arabiske ledere er modstandere af Shin Bet involvering i ikke-terror relateret vold.

Israels minister for nationalsikkerhed Itamar Ben-Gvir kritiseres også for sin håndtering. Under sin valgkamp i 2022, var et af hans valgløfter, at slå hårdt ned på kriminalitet og lovløshed i Israels arabiske samfund. Men volden fortsætter og flere betaler med livet.

Det har ført til at flere tidligere israelske politichefer offentligt har krævet Ben-Gvirs afgang. Premierminister Benjamin Netanyahu siger, at han er «fast besluttet på at stoppe drabsbølgen”. Og tilføjer at regeringen vil styrke politiet, og overvejer «hjælp fra Shin Bet».

Leder politienheden, der har til opgave at bekæmpe kriminalitet i Israels arabiske samfund, vicekommissær Natan Bozna har trukket sig fra sin stilling.

De seneste årtier har magtfulde kriminelle arabiske bander fået adgang til store mængder illegale våben. Banderne er involveret i narkotikahandel, våbensalg, menneskehandel, prostitution, afpresning og hvidvask.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem