Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Eskalerende vold: Israels arabiske samfund strejker i protest

Politiet undersøger scenen, hvor en israelsk-arabisk mand blev skudt og dræbt i byen Nazareth. (Foto: Politiet)
Alene i år er der blevet begået 68 mord i det arabiske-israelske samfund. Lokale ledere opfordre politiet til at handle for at dæmme op for den stigende vold. Aktivister beskylder myndighederne for ligegyldighed.

Det øverste udvalg for arabiske statsborgere i Israel meddelte i går, at de vil holde en generalstrejke i dag i protest over den eskalerende vold i det arabiske samfund, skriver Yediot Ahronoth.

Lokale virksomheder, skoler og andre offentlige institutioner vil være lukket i dag. Arabiske Knesset medlemmer vil ligeledes ikke deltage ved dagens ceremoni i Knesset, hvor nye Knesset-medlemmer sværges i ed.

Ministeren for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan vil indkalde til hastemøde om den stigende vold med politimyndighederne.

Uddannelsesministeriet har meddelt, at alle skoler vil åbne som planlagt i det arabiske samfund.

Lederen af Fælles Listen (arabiske partier), Ayman Odeh, sagde onsdag, at regeringens og politiets ligegyldighed er skyld i den høje mordrate i det arabiske samfund.

“De mennesker, der er blevet myrdet siden begyndelsen af ​​året, er ikke kun ofre for voldelig kriminalitet, men også for ligegyldighed fra regeringen og myndighedernes side,” sagde Odeh og forklarede, hvorfor hans parti boykotter åbningen af ​​Knesset.

”Vi kan ikke fortsætte med at begrave vores børn, mens resten af ​​Knesset-medlemmerne bliver filmet mens de fejre,” sagde han. “Vi vil deltage sammen med offentlgheden i protester over hele landet.”

Den planlagte protest kommer efter et slagsmål i tirsdags, hvor brødrene Ahmed og Khalil Mana blev dræbt i byen Majd al-Krum i Galilæa, tilsyneladende ramt af skud under et slagsmål. En tredje bror blev let såret, og en anden person, der var involveret i slagsmålet, blev alvorligt såret.

Samme morgen åbnede uidentificerede personer ild mod køretøjet til en lokalrådsleder i den nærliggende by Nahf.

Alene i september, er der sket 13 drab. Siden begyndelsen af ​​året er 68 mennesker blevet myrdet i det arabiske samfund.

Strejken kommer efter flere opfordringer i det arabiske samfund om protester over den eskalerende vold.

“Vi er nødt til at lamme landet. Det er på tide vi går på gaderne, demonstrere og blokere veje,” siger Abed Odeh.

“Vi er nødt til at råbe og protestere mod politiet og regeringen over deres ignorering af situationen, som betyder, at mordene stadig sker. Situationen er alvorlig og kræver, at vi ikke holder os stille. En alvorlig kamp er nødvendig – handling frem for taler.”

“Vold i det arabiske samfund har nået et højdepunkt – næsten ethvert hjem har lidt under en voldelig hændelse eller terror, som jeg kalder det,” siger socialaktivist og farmaceut Dalia Kassem.

“Vi vil have ro. Vi vil gå på gaden uden frygt for omstrejfende kugler eller være vidne til et mord,” siger hun.

“Vi vil sove uden at blive vækket af lyden fra ​​skud eller eksplosioner. Vi ønsker, at vores børn skal vokse op i et sikkert samfund.”

Protesterne forventes at fortsætte – også efter torsdagens strejke.

“På lørdag demonstrerer vi kvinder foran politistationen for at formidle et vigtigt budskab om faren, vi lever med, på grund af (manglende vilje) til at stoppe mordene,” siger Rahab Abu Shakra fra byen Umm al-Fahm og formanden for en lokal NGO.

”Vi er her fordi det der sker er en nødsituation og vi vil strejke, indtil vi har en løsning,” siger hun.

”Vi lever i frygt og ved ikke, hvem der bliver det næste offer. Det kommer ikke på tale, at vi vil sidde og se til uden at handle.”

Blandt de drab, der skaber overskrifter, sker der ofte også voldelige hændelser i de arabiske samfund, som ikke får medieopmærksomhed, men som stadig skaber utryghed blandt de lokale beboere.

Et videoklip delt på sociale medier viser en mand der skyder fra et tag i den beduinske landsby Tuba Zangariya i det nordlige Israel.

Mange beboere klagede over støjen – hvilket især skræmte børnene.

“Den dag tog jeg børnene og sov hos slægtninge,” siger en kvinde, der bor i landsbyen.

“Skytterne er ligeglade med, om de rammer nogen, og de er ligeglade med vores frygt.”

Politiet har arresteret en mistænkt involveret i skyderiet og søger efter to andre mistænkte, hvis identitet er kendt af myndighederne.

Den tilbageholdte er en ung mand i 20’erne, som tilsyneladende skød under en bryllupsfest.

Aktivisterne, der organiserer protesten, siger, at det er politiets passivitet, der spreder bølgen af ​​vold.

“Politiet har undladt at eliminere fænomenet,” siger socialaktivist Tahrir Aruk Basul fra den nordlige by Reineh.

”De skal tage passende skridt i de arabiske samfund og udslette den voldelige kriminalitet, der skader enhver borger,” siger hun.

“Det er deres (politiets) job at undersøge, hvor alle de våben, der skader børn, kvinder, ældre og mænd, kommer fra.”

Hvis politiet ikke griber ind, advarede hun, “vil vi arbejde for at oprette selvforsvarsgrupper, der består af frivillige fra det arabiske samfund og udfylde det hul, som det dårligt fungerende politi har efterladt.”

Israels politi sagde som svar, at de iværksætter en større indsats for at bekæmpe volden.

”I de senere år har politiet samarbejdet med ministeriet for offentlig sikkerhed for at imødekomme det unikke behov i det arabiske samfund, for at bekæmpe kriminalitet og øge følelsen af ​​sikkerhed.”

“Som en del af en flerårig plan for styrkelse af polititjenesten i samfundet blev der oprettet nye politistationer, eksisterende politistationer er blevet styrket, og hundreder af nye politifolk er blevet rekrutteret.”
Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem