I går blev Dan Uzan mindet foran synagogen i København hvor han blev dræbt da terroristen Omar el-Hussein tog hans og Finn Nørgaard’s liv – to uskyldige liv, mens han sårede andre, efterlod familier i dyb sorg.
I går var det 8 år siden terrorangrebet mod synagogen i #København som kostede #DanUzan livet.
— Med Israel for fred – Danmark (@miffdk) February 16, 2023
Æret være Dan Uzans minde.🕯️ https://t.co/Q0p4gnmeTo
Dan Uzan blev myrdet mens han stod vagt for en fest i synagogen. Umiddelbart efter angrebet strømmede det ind med sympati og medfølelse, og der blev slået en fredsring om synagogen.
Otte år efter den forfærdelige dag, er terrortruslen mod jøder i Danmark fortsat høj – tal fra Rigspolitiet viser at også antisemitismen mod de danske jøder, som kun udgør en promile af befolkningen er stigende.
Jødiske institutioner bevogtes af sikkerhedsvagter og militær. Jødiske børn som går i den jødiske vuggestue/børnehave/skole mødes dagligt af en høj mur, sikkerhedsvagter og bevæbnede soldater som beskytter mod truslerne. Kan vi virkelig være det bekendt?
DJS har netop fejret 400 års jubilæum – desværre har jødisk liv i Danmark det ikke let i 2023. Flere danske jøder har lavet Aliyah til Israel eller er rejst til andre lande med større jødiske menigheder. Jøder som lever i diasporaen oplever at antisemitismen kun bliver værre og ofte kobles sammen med anti-israelsk propaganda. Blandt de danske jøder som har forladt Danmark er familien Bentow – det var deres datter som stod Bat-Mitzvah, da Dan Uzan blev skudt på klods hold i hovedet af terroristen som forsøgte at trænge ind i synagogen. Dan reddede dermed Familien Bentow, deres børn og alle deres gæster som gemte sig inde i synagogen og hørte hvad der skete. Flere børn var med til festen uden deres forældre og den forfærdelige oplevelse vil for altid sidde i dem. Flere jødiske forældre fulgte bekymret med i nyhederne uden mulighed for at få fat i deres børn og sikre at de var uskadt, mens politiet jagtede terroristen i Københavns gader. MIFF interviewede familien Bentow i forbindelse med 7 års dagen for terrorangrebet hvor de blandt fortalte om den traumatiske oplevelse.
I januar 2022 fik Danmark efter flere års forsinkelse sin første handleplan mod antisemitisme og Kulturministeriet har netop lanceret flere projekter med fokus på bekæmpelse af antisemitisme – tiden vil vise om handleplanen og de nye initiativer kan stoppe den bekymrende udvikling.