Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Kulturministeriet lancerer nye projekter mod antisemitisme i Danmark

Siden 7. oktober-massakren mod Israel er antisemitismen steget til uanede højder i verden. Jødiske samfund er truet og bange som aldrig før. (Foto: the kincaidibles, flickr)
Et år efter Danmark præsenterede sin første handleplan mod antisemitisme, lancerer Kulturministeriet nye projekter med henblik på at komme stigende antisemitisme til livs.

Stigende antisemitisme er desværre ikke noget nyt i Danmark, og der har igennem flere år været et stort ønske om at få en dansk handleplan mod antisemitisme.

Rigspolitiets seneste rapport viser også at udviklingen går den forkerte vej.

Den 25. januar 2023 lancerede Kulturministeriet fire nye projekter i kampen mod antisemitisme i Danmark. Projekterne blev lanceret præcis et år efter Danmark præsenterede sin første handleplan mod antisemitisme.

Kulturministeriet skriver blandt andet:
– Udstillinger, teaterforestillinger, oplysningsindsatser og undervisningsmaterialer baseret på en algoritmebaseret analyse af digital antisemitisme. Det er initiativerne i fire projekter, der nu får støtte fra puljer til bekæmpelse af antisemitisme og forebyggelse af hadforbrydelser.

Slots- og Kulturstyrelsens to puljer, mod antisemitisme og hadforbrydelser er på hver 3. mio. kr. Den ene pulje går til danske borgeres oplysning om jødisk liv og kultur gennem udstillinger, mens den anden støtter oplysning om jødisk liv og kultur gennem kunst og kulturaktiviteter.

Enhedschef, Museer og Folkeoplysning Christina Papsø Weber udtaler: ”Det er nogle ambitiøse og meget forskellige projekter, der vil udbrede kendskabet til jødisk liv, kunst og kulturarv i Danmark. Samtidig giver indsatserne større opmærksomhed på potentialerne i den kulturelle mangfoldighed, som jødisk medborgerskab bidrager med til det danske samfund. Et af de mest effektive værn mod antisemitisme er interkulturel forståelse, og netop derfor er kendskabet til dansk-jødisk historie og kultur centralt for at sikre, at vi kommer antisemitisme til livs.” 

Her er de fire nye projekter:

Jødernes historie i Danmark
Den Gamle By, Dansk Jødisk Museum og Fredericia Museum vil fortælle historien om de jøder som ikke levede i København. Historien fortælles med et hus i Randers, hvor den største jødiske menighed i provinsen holdt til.
Projektet har modtaget 2.205.197 kr.
Læs mere om projektet her.

Dansk Jødisk Museum, Immigrantmuseet og Furesø Bibliotekerne vil fortælle i Nordsjælland om jødisk historie, liv og kultur. Fokus vil være på oplysning, foredrag, udstillinger, møder og meget andet. Hensigten er at skabe konstruktiv grobund for tolerance, diversitet og inklusion og forebyggelse af antisemitisme.
Projektet har modtaget 704.803,00 kr.
Læs mere om projektet her.

Projektet Shalom har fokus på en national indsats mod antisemitisme på sociale medier, målgruppen er unge i alderen 15-25 år. Via analyse af online-algoritmer, vil projektet udvikle undervisningsmateriale og 3 til 5 forebyggende initiativer. Projektet vil også danne grundlag for en online kampagne. Jødisk Informationscenter står bag ansøgningen midler til projektet. Ifølge Kulturministeriet, har Jødisk Informationscenter indgående kendskab til jødisk liv som det ser ud i dag og arbejde med at forebygge antisemitisme via oplysning og undervisning. Jødisk Informationscenter har indgået et samarbejde med Nordic Safe Citites som blandt andet arbejder med at forebygge ekstremisme på sociale medier.
Projektet har modtaget 2.520.000 kr.
Læs mere om projektet her.

HamletScenen, Dansk Jødisk Museum og Center for Undervisningsmidler i UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, der i forbindelse med at det i år er 80 år siden de danske jøder blev reddet til Sverige (oktober 1943), indgået formidlingssamarbejde i perioden 2023-2025. Via teaterforestilling og undervisningsmateriale vil de styrke de unges kritiske tænkning og være med til blandt andet at forebygge antisemitisme
Projektet har modtaget 390.000 kr.
Læs mere om projektet her.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem