Kampen mod antisemitisme slutter ikke

- Antisemitismen forstætter uhindret med at stige globalt, derfor skal vi sige fra uanset hvor og hvordan vi møder den, skriver Dr. Samuel Rosenman, formand for March of the Living.
Mange europeiske jøder føler seg utrygge ved å bære en kippa i det offentlige rom. (Foto: Amanjeev/Flickr)
Mange europæiske jøder tør ikke gå med kippah i det offentlige rum. (Foto: Amanjeev/Flickr)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Dr. Samuel Rosenman er formand for March of the Living, her kommer han med sine kommentarer på stigende global antisemitisme i Yediot Ahronot.

Rosenman fortæller at der den 26. oktober blev afholdt en lille demonstration uden for centeret af det jødiske samfund i San Antonio, Texas. Demonstranterne er en gruppe som kalder sig Goyim Defence League. Demonstranterne holdt et banner med teksten “Dyt, hvis du ved, at Holocaust er falsk.” De er antisemitter og de gjorde det ved højlys dag – alle kunne se dem og der var sågar bilister som dyttede

Vi taler om noget som sker i 2021 af normative mennesker som lever i et demokratisk, vestligt land, hvor der lever mange Holocaust-overlevende. Alligevel mener gruppen at den værste forbrydelse i menneskehedens historie aldrig er sket.

Demonstrationen var lille, men er symbol på et meget større problem. Holocaust-undervisningen i skoler og universiteter er en dårlig eller ikke eksisterende, dertil skal lægges international apati over stigende global antisemitisme.

Hvis vi fokuserer på den bizarre gruppe i Texas, så er gruppens medlemmer kendte ansigter som ofte deltager i antisemitiske begivenheder hvor de spreder had, alligevel er der ingen som gør noget ved det og de kan frit fortsætte med at sprede had.

Det er ikke den lille ekstreme gruppe i Texas som er problemet – problemet er at lande kommer med tomme løfter og smukke udtalelser samtidig med krigen mod antisemitisme ikke står øverst med politikernes prioriteringsliste.

Det er netop ligegyldigheden som er roden til alt ondt. Den 9. november 1938 testede Adolf Hitler verdens reaktion på systemisk misbrug af jøder. Under pogrom mod jøder – også kendt som Krystalnatten blev snesevis af jøder myrdet, titusinder blev arresteret og sendt til koncentrationslejre, og omkring 1.400 synagoger og jødiske virksomheder blev brændt ned til grunden. Verden var ligeglad med de rædsler som begyndte i Europa under Krystallnatten. Hitler indså, at han uhindret kunne skade og dræbe jøder, og så begyndte den største forbrydelse, selvom skriften allerede var på væggen.

Når vi diskuterer erfaringerne fra Holocaust, skal vi huske, at Holocaust ikke skete ud af det blå fra dag til dag. Forinden havde der igennem flere år været systematisk opildning til antisemitisme og diskrimination mod jøder. Det er netop derfor vi mindes Krystallnatten som vendepunktet i den kæde af begivenheder som endte med gaskamrene og krematorierne i Auschwitz. Når vi mindes hvad der skete, kaster vi lys over den historiske sandhed og fortæller historierne om de sidste Holocaust-overlevende, der var der.

Holocaust-uddannelse og krigen mod antisemitisme går hånd i hånd og afhængige af hinanden. Uden Holocaust-uddannelse kan antisemitisme ikke stoppes. Vi er en del af den sidste generation som fra første hånd kan høre historierne fra dem som gik igennem helvede, dem som var vidne til den antisemitisme fra begyndelsen og frem til den forfærdelige kulmination som hedder Holocaust.

March of the Living er et årligt uddannelsesprogram som samler studerende fra hele verden i Polen, så de ved selvsyn kan se de rester der er tilbage af Holocaust. March of the Living har påtaget sig missionen med at videregive mindefaklen til kommende generationer. Vi omfavner de overlevende, og vi er bekymrede – meget bekymrede, når den dag kommer hvor de ikke længere er blandt os og ikke har en stemme.

I 2021 fortsætter antisemitismen med at stige globalt uden hindring. En nylig undersøgelse fra American Jewish Committee (AJC) viser, at hver fjerde amerikanske jøde har været offer for antisemitisme i løbet af det seneste år, 40 % af de adspurgte fortalte at de følte behov for at skjule deres jødiske identitet eller skære ned på jødiske aktiviteter. En fjerdedel fortalte at de modererer hvad de poster på sociale medier, for ikke ville blive identificeret som jøder, 22 % har ændret deres påklædning, og 17 % genovervejer rejse til bestemte områder. I nogle europæiske lande – eksempelvis Tyskland, Frankrig og Storbritannien er situationen den samme eller værre.

Corona-krisen har givet antisemitter endnu en undskyldning for at lægge fokus på jøder, og med de sociale medier hvor man let kan gemme sig bag tastaturet, har det aldrig været lettere at sprede antisemitisme. Igen ser vi at det er ekstreme grupper som fører an og der gribes ikke ind, understreger Rosenman.

Antisemitisme skal konfronteres uanset hvor eller hvordan den viser sig – uanset om antisemitismen viser sit grimme ansigt i gaderne eller på sociale medier. Vi kan ikke stoppe med at kæmpe og tro, at truslen er bag os. Hvis vi lukker øjnene vil antisemitismen blot ændre form og sprede sig til alle dele af samfundet.

Læs: Europa kan ikke bekæmpe jødehad uden arbejdsdefinition af antisemitism. – At en domstol i Tyskland ikke mente brandangreb mod en synagoge er antisemitisme, understreger hvor afgørende det er at få indført IHRA’s definition af antisemitisme, skriver rabbiner Andrew Baker og Holly Huffnagle.

Læs: – EU’s handleplan mod antisemitisme er useriøs. Siger jødiske ledere i EU om EU’s plan for at bekæmpe stigende antisemitisme i 2021-2030.

Læs om antisemitisme i Danmark: Hamlet: – Der er noget råddent i Danmarks rige. Anti Defamation League (ADL) har undersøgt danskernes holdning til jøder. Læs mere om undersøgelsen i artiklen.

Læs om antisemitisme i Danmark: – Flere danskere bør slå ring om det jødiske samfund i Danmark. – Der er flere eksempler på at hadet mod Israel i nogle kredse er så stort, at det går ud over danske jøder. Uanset om det er antisemitisme eller antizionisme, er det vigtigt at vi forebygger. Man behøver ikke være enig i alt, hvad Israel gør, men vi skal handle for at det ikke bliver lige så slemt som det er andre steder i Europa, siger Mogens Lønborg, formand for venskabsforeningen for Det Jødiske Samfund.

Læs om antisemitisme i Danmark: Det jødiske samfund i Danmark frygter antisemitismen vil blive mere voldelig. – Det særligt utrygge er, at vi går fra en almindelig verbal diskussion om ikke at kunne lide jøder, den klassiske antisemitisme, til vold, drab og angreb. Det er blevet intensiveret på den voldelige måde, og det er et stort problem, siger formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Læs om antisemitisme i Danmark: Hvornår kommer Danmarks handleplan mod antisemitisme? Vi venter fortsat på en handleplan mod antisemitisme i Danmark.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelVil styrke forholdet mellem Israel og Afrika
Næste artikelBDS-tilhængere forsøger at presse Miss Sydafrika til at boykotte Miss Universe i Israel
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise