Mogens Lønborg er formand for Venskabsforening for Det Jødiske Samfund. Her ses Lønborg under Valby Kulturdage i 2011. (Foto: Steen Thomassen, Wikimedia Commons)

– Flere danskere bør slå ring om det jødiske samfund i Danmark

- Der er flere eksempler på at hadet mod Israel i nogle kredse er så stort, at det går ud over danske jøder. Uanset om det er antisemitisme eller antizionisme, er det vigtigt at vi forebygger. Man behøver ikke være enig i alt, hvad Israel gør, men vi skal handle for at det ikke bliver lige så slemt som det er andre steder i Europa, siger Mogens Lønborg, formand for venskabsforeningen for Det Jødiske Samfund.

I 2022 kan de danske jøder fejrer 400 år i Danmark – desværre sker det i skyggen af stigende antisemitisme i Europa og i Danmark. Ny venskabsforening forsøger nu at gøre noget ved problemet.

Nogle medlemmer i Det Jødiske Samfund i Danmark har taget initiativ til at danne venskabsforeningen for Det Jødiske Samfund.

Mogens Lønborg som blandt andet er tidligere sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune for de konservative, læste om initiativet i avisen og er nu formand for den nye forening, skriver Michael Rachlin på Det Jødiske Samfunds hjemmeside – læs HER.

Lønborg siger blandt andet:

– Jeg ser et behov for, at flere danskere, der ikke er jøder, slår ring om Det Jødiske Samfund. Jeg vil i hvert fald gerne understrege, at vi ikke skal til at skabe venner. For jeg tror, at Det Jødiske Samfund har mange venner. Men vi skal styrke båndene, og vi skal tale om det utvetydigt positive og meget markante aftryk, som jøder har sat i Danmark gennem 400 år og tilføjer at stigende antisemitisme og 2 debatter netop understreger behovet for at ”slå ring om de danske jøder.

Om den meget betændte omskæringsbebat i Danmark siger Lønborg:

– Det Jødiske Samfund gjorde det rigtigt godt, men jeg havde håbet, at endnu flere ikke-jøder bakkede op. Jeg hørte mange ytringer, som gjorde mig ked af det – ikke mindst på Facebook. De mindede om de værste fordomme om børnemishandlere og meget andet. Det var virkelig grimt. På spørgsmålet om Lønborg blev overrasket over kommentarerne på Facebook, siger han: – Det gjorde jeg faktisk. Men Facebook er gudskelov ikke repræsentativt for den danske befolkning. Men det viste en mangel på indsigt, forståelse og respekt for omskæring her som et kulturfænomen og et religiøst fænomen. Vi vil så gerne være mangfoldige. Et af de ord, der bliver misbrugt hele tiden. Her må man sige, at mangfoldigheden ikke var så stor i praksis

Om Israel og de danske jøder

– Der er mange, som har svært ved at adskille de forskellige ting. Israel er i visse kredse så forhadt, at det også går ud over danske jøder. Det har vi set mange eksempler på. Hvad enten det er antisemitisme eller antizionisme, så er det vigtigt, at vi forebygger. Selvfølgelig behøver man ikke være enig i alt, hvad Israel laver, men vi skal gøde jorden for, at det her ikke bliver grimt, og lige så slemt som det er andre steder i Europa, og tilføjer at han har fået sit positive syn på det jødiske folk og Israel via sin opvækst som præstesøn på Vestfyn.

– Jeg er opvokset med, at den jødisk-kristne kultur var om ikke en symbiose, så i hvert fald som noget, der slet ikke er modsætningsfyldt. Min far sagde altid, at Danmarks bedste foredragsholder var Marcus Melchior. Og jeg oplevede i hvert fald, at Bent Melchior var det, da han besøgte mit gymnasium i 1968. Man kunne virkelig høre en knappenål falde til jorden, og hele gymnasiet var fuldstændig optaget af det. Den holdning har fulgt mig hele livet, og det har været helt naturligt for mig at forsætte det med det foreningsarbejde i dag, slutter Lønborg.

Læs MIFF’s artikler om antisemitisme i Danmark HER. Læs MIFF’s artikler om den danske handleplan mod antisemitisme som endnu ikke er blevet til noget HER.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp