Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hamlet: -Der er noget råddent i Danmarks rige

Shakespeares verdenskendte skuespil om Hamlet foregår på Kronborg i Danmark (Foto: Anders Illum, Flickr)
Anti Defamation League (ADL) har undersøgt danskernes holdning til jøder. Læs mere om undersøgelsen i artiklen.

Anti Defamation League (ADL) er en international organisation som undersøger og bekæmper antisemitisme.

ADL foretager blandt andet internationale undersøgelser af forskellige landes holdning til jøder.

ADL har undersøgt danskernes holdning til jøder i 2014, 2015 og 2019. Du kan se undersøgelserne her.

Oversigt over den danske befolkning og respondenterne som har deltaget i ADLs undersøgelse i 2019.


De danske respondenter har besvaret 11 spørgsmål om deres holdning til jøder. Her er resultaterne:

Procentdel af de danske respondenter som svarede: Sandsynligvis sandt.
*(Læs flere oplysninger om undersøgelsen i Danmark her)

1. Jøder er mere loyale over for Israel end over for [dette land / over for de lande, de bor i]. (41% af respondenterne)

2. Jøder har for meget magt i erhvervslivet (19% af respondenterne)

3. Jøder har for meget magt på de internationale finansmarkeder (15%
af respondenterne)

4. Jøder taler stadig for meget om, hvad der skete med dem i Holocaust (28% af respondenterne)

5. Jøder er ligeglade med hvad der sker med andre end deres egne (19%
af respondenterne)

6. Jøder har for meget kontrol over globale anliggender (10%
af respondenterne)

7. Jøder har for meget kontrol over den amerikanske regering (21%
af respondenterne)

8. Jøder mener, at de er bedre end andre mennesker (16%
af respondenterne)

9. Jøder har for meget kontrol over de globale medier (8%
af respondenterne)

10. Jøder er ansvarlige for de fleste af verdens krige (6%
af respondenterne)

11. Folk hader jøder på grund af den måde jøder opfører sig på (19%
af respondenterne)
*Læs flere oplysninger fra ADL om den globale holdning til jøder her.

Ifølge en opgørelse i Fyens Stiftstidende i 2018, er der ca. 14,5 mil. jøder i verden. Der er i dag ca. 2 mil. færre jøder i verden end før Holocaust.

– Den største andel af jøder bor i dag i Israel.

– I Danmark bor der ca. 6.000 jøder.

Kort om jødernes historie i Danmark
I 1622 inviterede kongen en gruppe sefardiske jøder til Danmark for at rette op på landets dårlige økonomi (læs mere om jøders historie i Danmark her).

Der er 12 jødiske begravelsespladser i Danmark.

Den første synagoge blev opført i Fredericia i 1720 og revet ned i 1905. Synagogen i København blev opført i 1833.

Den jødiske skole – Carolineskolen åbnede i 1805. Skolen er blandt de ældste jødiske skoler i verden.

Jøderne fik borgerrettigheder i 1814.

Der eksisterede antisemitisme i befolkningen i Danmark. Men, jøderne blev generelt ikke diskrimineret af myndighederne og de danske konger var glade for at få jødernes skattepenge i statskassen.

I 1940 boede der ca. 7-8.000 jøder i Danmark. Efter Anden Verdenskrig kom mere end 5.000 jøder tilbage til Danmark efter de havde været flygtninge i Sverige. Nogle jøder valgte at rejse til andre lande efter krigen. Efter Israels oprettelse som en moderne stat i 1948, var der også danske jøder som rejste dertil. I slutningen af 1960’erne kom der ca. 2-3.000 polske jøder til Danmark efter en voldsom bølge af antisemitisme i Polen.

Stigende trussel mod jøderne i Danmark
Fordomme og uvidenhed om jøder breder sig desværre i det danske samfund og der er en stigende stiltiende accept af diskrimination af jøder og Israel. I København opfordres jøder til at skjule deres jødiske baggrund for at “undgå problemer”. Læs mere om antisemitisme her og situationen i dag her.

Siden 1980’erne har der været bevogtning ved synagogen i København – sikkerhedsforanstaltningerne blev indført på baggrund af PETs “vurdering af verdenssituationen”.

I 1985 forsøgte en gruppe palæstinensere at sprænge bomber ved synagogen, ved det jødiske plejehjem, det israelske luftfartselskab ELALs kontor i København og et amerikansk luftfartsselskab.

En blev dræbt og 22 blev kvæstet – terroristerne blev pågrebet.

Den palæstinensiske terrorgruppe Force 17, som havde base i København i sidste halvdel af 1980’erne planlagde i samarbejde med PLO-kontoret i København og danske sympatisører mord på flere kendte danske jøder (eksempelvis tidligere overrabbiner Bent Melchior og Herbert Pundik), den israelske præsident under hans besøg i Danmark og flere personer i Norge. Mordplanerne blev afværget, da PET overvågede gruppen, skriver DIF.

Ifølge DIF viste forskning i 2008, at de danske myndigheder, en del politikere og dele af pressen holdt hånden over Blekingegadebanden, Force 17 (og andre terrorgrupper), PLO-kontoret i København, de danske sympatisører og deres aktiviteter mod de danske jøder og andre.

I 1990’erne er jødisk liv i Danmark præget af bevogtning ved synagogen, børnehaven, skolen, menighedscentret, jødiske- og israelske institutioner, arrangmenter og andet. Jøder chikaneres og der sker hærværk mod jødiske/israelske symboler.

I 2000-2004 sker der en voldsom stigning i antisemitisme i Danmark. Perioden er præget af anti-israelske kampagner og ensidig kritik af Israel, antisemitiske demonstrationer og optøjer af palæstinensere og danskere. Der skete også overfald på jøder, hærværk mod jødisk ejendom og i dag kan jøder ikke færdes eller bo visse steder i Danmark.

I 2006 – antisemitiske demonstrationer i København, arrangeret af forskellige muslimske organisationer og venstrefløjen – blandt andet Enhedslisten.

I 2009 – antisemitiske demonstrationer i København, Århus og andre danske byer. De brugte slogans som “alle jøder skal slagtes”, støtteerklæringer til Hamas, afbrænding af det israelske flag og palæstinensere som hilste med nazihilsen. Politiken skrev artikler, ledere og tegninger med antisemitisk indhold.

I 2012 blev den israelske ambassade i København angrebet og forsøgt ødelagt – det officielle Danmark var tavs.

I 2014 – antisemitiske- og antiisraelske demonstrationer i København og andre byer. Perioden var præget af stor fjendtlighed over for jøder og Israel – med støtte fra nogle af de danske medier. Heldigivis var der også enkelte demonstrationer til fordel for Israel, fred og mod antisemitisme, skriver DIF.

I 2014 blev Carolineskolen ramt af omfattende hærværk og antijødisk graffiti på skolens mure. Hærværket blev fordømt – gerningsmændene blev aldrig fundet.

I 2015 blev Dan Uzan dræbt ved et terrorangreb, da han var vagt ved synagogen i Krystalgade, hvor der blev afholdt en Bat-Mitzvah (jødisk konfirmation). Mordet blev fordømt af flere sider – læs MIFFs artikel om terrorangrebet her.

Siden terrorangrebet i 2015 har politiet bevogtet en række jødiske institutioner døgnet rundt.

I 2017 – en 16 årig pige (muslimsk konvertit) og tidligere syrienkriger sigtes for at ville angribe Carolineskolen – læs mere her.

I 2019 – årsdagen for Krystalnatten, private hjem og gravpladser blev flere steder udsat for hærværk og chikane rettet mod jøder. 84 gravsten på en jødisk begravelsesplads i Randers blev overhældt med maling eller væltet. Den gule jødestjerne med ordet ‘Jude’ blev klisret på en af gravstenene og på postkasser hos jødiske familier og israelere i Silkeborg, Aarhus, Randers, Dronninglund og Vallensbæk. Jødestjernen er en direkte reference til den gule jødestjerne, som nazisterne tvang jøderne til at bære under Anden Verdenskrig. Jøder i Sverige og Norge blev også udsat for antisemitisme. Læs MIFFs artikel om det der skete her.

Vi skal vågne før det er for sent
Det kræver ikke ekspertviden at se, hvor vi er på vej hen i Danmark. Hvis den danske regering og befolkningen ikke gør noget NU, vil den rige jødiske kultur som er blevet opbygget her i generationer forsvinde.

Hvis vi virkeligt ønsker at den jødiske menighed i Danmark skal bestå, må vi skride til handling nu. Det er på tide at de danske politikere gør op med antisemtisme og antiisraelisme – de to går hånd i hånd og mange års bitter erfaring har vist, at vi ikke kan bekæmpe den ene uden også at gøre op med den anden.

Israel er jødernes nødhavn
Det lille stykke land på størrerlse med Jylland her været og er fortsat det eneste land i verden, hvor jøder kan leve et jødisk liv uden frygt. Det forpligter alle os som elsker Israel og som bekymre os om jødernes skæbne til at støtte op om Israels ret til at eksistere som en jødisk stat.

Din stemme betyder mere end du tror
Sig fra over for enhver form for antisemitisme og antiisraelisme! Det nytter at stå op mod den urimelige behandling, som jøder og Israel udsættes for.


Meld dig ind i MIFF her og hjælp os med at stå op for Israel og jøder!
Gratis medlemskab året ud.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem