Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Det jødiske samfunds formand: – Roger Waters er med til at gøde jorden med mere antisemitisme

Her ses Pink Floyds tidligere forsanger Roger Waters iført nazistisk armbind og lang sort læder frakke ala SS under sin koncert i Canada i 2012. (Foto: Brennan Schnell/Eastscene.com, Ottawa, 25. juni 2012. Wikimedia Commons)
Henri Goldstein: - Roger Waters er billedet på den nye antisemitisme som danske jøder udsættes for på gaden og på sociale medier.

Den 10. februar skrev MIFF blandt andet: Pink Floyd-stjernen David Gilmour og hans kone Polly Samson er stærkt kritiske over for det tidligere bandmedlem Roger Waters.

Samson, der er en anerkendt forfatter, Tweetede til Waters: – Du er en rådden jødehader. Du er også en Putin-apologet, en løgnagtig tyv, en hykler, skatteunddrager, kvindehader, misundelsessyg og magtsyg. Nok af dit bullshit.

Gilmour fra Pink Floyd delte Tweetet og tilføjede: «hvert ord er beviseligt sandt».

Bandmedlemmernes reeaktion kom efter Waters, der er kendt for sin anti-israelske aktivisme, i interview sagde at han støtter Ruslands præsident, Vladimir Putin. Waters går meget op i at forsvare Ruslands invasion af Ukraine. 

Waters fik sågar taletid i FNs Sikkerhedsråd hvor han forsvarede Rusland mod Ukraine.

Den 24. februar kunne MIFF fortælle at byrådet i Frankfurt havde besluttet ​​at aflyse den planlagte Waters koncert den 28. maj. Koncerten blev booket i den offentligt ejede Festhalle. Under november-pogromerne i 1938 brugte nazisterne lokalerne til at samle flere tusinde jøder hvor de blev dårligt behandlet. Det var også herfra de første massetransporter til koncentrationslejrene gik.

Jødehadende og Putin-støttende Waters giver også koncerter i Royal Arena  den 17. og 18. april i København – vil danskerne mon strømme til?


Den 29. marts kom Formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, Henri Goldstein med sine kommentarer i Kristeligt Dagblad om Roger Waters som MIFF bringer nedenfor:

Pink Floyd-stjerne er billedet på den nye antisemitisme
I midten af april spiller musikeren Roger Waters to koncerter i Royal Arena i København, og i lyset af at den tidligere Pink Floyd-forsanger har fået sine koncerter i Tyskland og Polen aflyst af politiske grunde, er der god grund til at stille skarpt på Roger Waters’ deroute.

Lad det være sagt højt og tydeligt: Det Jødiske Samfund stiller ikke krav om, at koncerten i Royal Arena skal aflyses. Det hører med til historien, at aflysningerne af koncerterne i Polen og Tyskland i lige så høj grad hænger sammen med hans holdning til Ruslands invasion af Ukraine, som han mener, at ” Ukraine bærer hovedansvaret for”.

Blot en uge før Ruslands invasion stillede Roger Waters sig til rådighed for det russiske statsmedie Russia Today med en udtalelse om, “at enhver med en IQ over stuetemperatur ved, at enhver tale om en invasion af Ukraine er sludder”. Om der her er tale om almindelig idioti eller det, som Lenin kaldte ” nyttig idioti”, må man selv vurdere. Men alt andet lige er det en form for idioti, man må leve med og lægge ører til i et samfund med ytringsfrihed.

Hvad angår Roger Waters’ antisemitisme, er beviserne mindst lige så fældende. Men for mange kræver det nogen kontekst. Af historiske grunde er mange ikke-jøders billede af antisemitisme helt identisk med nazisternes racebetonede jødehad. Det er fuldt forståeligt, men det er hverken hele historien om antisemitismen eller et dækkende billede af det had, som danske jøder i 2023 oplever i stigende omfang. Vi oplever antisemitisme fra både højrefløjen, venstrefløjen og fra islamistisk side. Det er et komplekst billede, der ikke bliver mindre komplekst af, at antisemitismen ofte gemmer sig bag kritik af Israel.

Det kan ikke understreges nok: Israel kan kritiseres ligesom alle andre stater. Mange af Israels stærkeste kritikere er jøder. Men kritik af Israel giver ikke grønt lys til, at man omkostningsfrit kan sige hvad som helst. Vi mener, at det er et udtryk for antisemitisme, hvis Israel bliver kritiseret efter en målestok eller med en retorik, som man aldrig ville bruge over for verdens over 200 ikke-jødiske stater. Fuldstændig ligesom det ville være racisme, hvis man konsekvent og ensidigt brugte en anden målestok over for stater, der for eksempel er afrikanske, asiatiske eller muslimske. Heldigvis er Det Jødiske Samfund ikke de eneste, der mener det.

Lige præcis disproportional og usaglig kritik af Israel indgår i eksemplerne til den såkaldte IHRA-definition af antisemitisme, som EU og mange lande har tilsluttet sig. Danmark har ikke formelt tilsluttet sig, men den nationale handlingsplan mod antisemitisme inddrager IHRA-definitionen i en dansk kontekst. Der er med andre ord ikke tale om, at man vil forbyde hverken den ene eller den anden form for kritik, men når kritikken tager en bestemt, ekstrem form, vil vi gerne kalde det ved det rigtige navn: antisemitisme.

Når Roger Waters anklager Israel for “folkemord” og sidestiller det med Nazityskland – og i øvrigt pakker beskyldningerne ind i vilde konspirationsteorier om “den jødiske lobbys magt” – så er det ikke bare almindeligt sludder, som er nemt at afvise med tal og fakta. Det er også antisemitisk sludder i en ekstrem retorik, man ikke ville bruge i kritikken over for lignende stater. Og når Roger Waters for eksempel har haft en oppustet gris med davidsstjerne som en del af sine koncerter, falder det sidste figenblad.

“Ingen fred til jer, zionistsvin.” Det var den hilsen, der var efterladt, da der var omfattende hærværk mod den jødiske skole for små 10 år siden. Og det ligger desværre også i tråd med en retorik, danske jøder siden har oplevet på gader, stræder og ikke mindst online. Det har intet med en saglig og faktuel kritik af Israel, dansk-jødiske institutioner eller noget som helst andet at gøre. Det er et had, der bliver gødet af folk som Roger Waters, der for længst har forladt det saglige og faktuelle til fordel for det hadefulde og ensidige. Derfor er der grund til at dvæle lidt ved den rablende Roger Waters, selvom han nemt kan afskrives som en perifer figur, hvis storhedstid ligger mere end 40 år tilbage. For han er mere end det. Han er billedet på den nye antisemitisme.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem