Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Stigende antisemitisme i Danmark: Landets eneste jødiske slagter igen udsat for hærværk

Danmarks eneste jødiske slagter på Lyngbvej på Østerbro blev i sidste ugen igen udsat for hærværk. (Foto: Skærmdump, Facebook)
Det Jødiske Samfund i Danmark registrerede en stigning på 50% i 2019 - men danske jøder frygter at gå til poltiet. Der skal politisk handling til nu for at komme antisemitisme i Danmark til livs!


MIFF har skrevet flere artikler om antisemitisme mod jøder i Danmark og desværre tyder intet på antisemitismen her i landet er fortid. Læs nogle af MIFFs artikler her.

Gil Zchout som ejer og driver den eneste jødiske slagter i Danmark blev sidste torsdag igen udsat for hærværk – et stenkast mod ruden af Gils Deli på Lyngbyvej på Østerbro , skriver TV Lorry (se også videoklip).

Siden terrorangrebet mod synagogen i Krystalgade i København den 14. februar 2015 hvor den jødiske vagt Dan Uzan blev skudt og dræbt af terroristen Omar el-Hussein har Gils Deli været overvåget af PET – alligevel er butikken gentangende gange blevet udsat for hærværk og stenkast.

– Jeg kom en morgen. Så stod der ’jødesvin’ her på facaden, siger Gil Zchout til TV Lorry.

– Du kan gå ud på Lyngbyvej og kigge – der er ingen andre butikker, der har været ramt. Det er kun sket hos mig. Og når jeg så også har oplevet der før, er jeg helt sikker på, det har med min religion at gøre, tilføjer Zchout.

Ifølge TV Lorry ønsker PET ikke at kommentere sagen. Ifølge Københavns Politi er en maskeret gerningsmand blevet set på videoovervågning fra butikken, men ifølge politiet kan der ikke konkluderes på motivet endnu.

– Vi kan ikke udelukke noget som helst på det her tidspunkt. Hadforbrydelser indgår som et af de mulige motiver. Der kan være mange motiver, men det er et motiv, vi efterforsker, siger vicepolitiinspektør Jesper Bangsgaard til TV Lorry.

Det Jødiske samfund i Danmark har orienteret sine omkring 1750 medlemmer om hærværket. Ifølge samfundets formand Henri Goldstein vækker hærværket bekymring blandt medlemmerne.

– Når vi tænker på krystalnatten i Tyskland i 1938, var det jo netop det, der skete – altså at kaste sten igennem ruderne og ødelægge jødiske forretninger. Så det giver en rigtig grim smag i munden på os, siger Henri Goldstein.

Stigende antisemitisme i Danmark og danske jøders frygt for at stå frem
Det Jødiske Samfund i Danmark registrerer antisemitiske hændelser i Danmark. De seneste tal viser en stigning på 50% fra 30 i 2018 til 45 i 2019. Alligevel ses stigningen ikke i antallet af sager anmeldt til politiet. Ifølge Goldstein skyldes det danske jøders frygt for at anmelde antisemitiske hændelser.

– De er bange for repressalier. Hvis det skulle komme til en retssag, kan de jo ikke undgå, at modparten får at vide, hvem der har anmeldt det, siger Goldstein.

Ifølge politiet er der et mørketal.

– Der er helt sikkert et mørketal, som der er for stort set alle andre kriminalitetstyper. Der i straffelovsbestemmelserne er mulighed for at pålægge en højere straf for kriminalitet, som begås motiveret mod minoriteter, siger vicepolitiinspektør, Københavns Politi Jesper Bangsgaard.

Udpluk af antisemitiske angreb mod danske jøder
I november 2019 på 81-årsdagen for Krystalnatten, blev Judestjerne – en tydelig reference til jødestjernen som det nazistiske regime tvang jøder til at gå med under Anden Verdenskrig klistret på postkassen hos jødisk familie i Silkeborg. Mere end 80 jødiske grave på Østre Kirkegård i Randers blev overmalet, flere tilfælde af hærværk mod jødiske familier i Vallensbæk, Silkeborg, Aarhus og Aalborg blev politianmeldt. Det jødiske samfund i Danmark havde også hørt om tilfælde i Göteborg og Stockholm, hærværk og chikane i både Sverige og Norge. Læs MIFFs artikel her.

Læs MIFFs samtale med 8. klasses-elever om antisemitisme i Danmark her.

Læs MIFFs artikel: Spørgsmål til dansk jøde:- Hvor mange palæstinensere har du smurt på maden i dag?

Læs MIFFs artikel om Anti Defamation League (ADL) undersøgelse af danskernes holdning til jøder her.

Læs MIFFs artikel: Hanna Ziadeh: -Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person »jahudi«, jøde

Læs MIFFs artikel om Imam Ali Moskéen i Nordvestkvarteret i København som talte med to tunger under Interfaith-ugen hvor de åbnede dørene op for alle under åbent hus-arrangement.

Læs MIFFs artikel om jødisk familie i København som efter flere års grov antisemitisk chikane har fået nok. Familien står frem i medierne for at råbe Danmark op. Hvad skal der til før vi vågner? Hvornår får vi en politisk handleplan mod antisemitisme i Danmark?

Politisk handling?
Ifølge TV Lorry var det blandt andet de antisemitiske angreb på 81-årsdagen for Krystalnatten som i januar 2020 fik et enigt Folketing til at pålægge regeringen at bekæmpe antisemitisme i Danmark med skoleundervisning og national handleplan.

– Dels skal vi have undersøgt, hvor udbredt antisemitisme er, og dels skal der være mere oplysning om jøder og antisemitisme, siger Jeppe Bruus (retsordfører, Socialdemokratiet).

Ifølge Bruus vi det være et langt og sejt træk at komme antisemitismen i Danmark til livs og understreger problemet skal tages alvorligt i Danmark og EU.

Læs MIFFs artikel om jødernes historie i Danmark her.

Vi skal vågne før det er for sent
Det kræver ikke ekspertviden at se, hvor vi er på vej hen i Danmark. Hvis den danske regering og befolkningen ikke gør noget NU, vil den rige jødiske kultur som er blevet opbygget her i generationer forsvinde.

Hvis vi virkelig ønsker den jødiske menighed i Danmark skal bestå, må vi skride til handling nu. Det er på tide at de danske politikere gør op med antisemtisme og antiisraelisme – de to går hånd i hånd og mange års bitter erfaring har vist, at vi ikke kan bekæmpe den ene uden også at gøre op med den anden.

Israel er jødernes nødhavn
Det lille stykke land på størrerlse med Jylland her været og er fortsat det eneste land i verden, hvor jøder kan leve et jødisk liv uden frygt. Det forpligter alle os som elsker Israel og som bekymre os om jødernes skæbne til at støtte op om Israels ret til at eksistere som en jødisk stat.

Din stemme betyder mere end du tror
Sig fra over for enhver form for antisemitisme og antiisraelisme! Det nytter at stå op mod den urimelige behandling, som jøder og Israel udsættes for.

For kun fra 80,- året ud kan du være med til at støtte israel og det jødiske folk.
Meld dig ind i MIFF NU – hjælp MIFF med at fortsætte informationsarbejdet for Israel og det jødiske folk. Der er hårdt brug for at alle Israel-venner står sammen med MIFF. Klik her for at blive medlem.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem