Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

To mænd tiltalt for angreb mod jødisk gravplads i Randers

Hærværk mod den jødiske begravelsesplads i Randers. (Foto: Sotiri Dimpinoudis @sotiridi, Twitter)
81-årsdagen for Krystalnatten i 2019 mindede de jødiske samfund i Skandinavien om, at antisemitisme fortsat er et problem. Nu er to mænd tiltalt for angreb mod en jødisk gravplads i Randers.

To mænd er tiltalt for angrebet mod en jødisk gravplads i Randers i november 2019 samt andre forbrydelser, oplyste Østjyllands Politi torsdag, skriver Politiken.

Antisemitismen viste sit grimme ansigt på 81-årsdagen for Krystalnatten. Ella og Henrik Chievitz i Silkeborg fandt et klistermærke med den gule Judestjerne på deres postkasse. Klistermærket er en tydelig reference til jødestjernen, som det nazistiske regime tvang jøder til at gå med under Anden Verdenskrig.

Udover angrebet mod de jødiske grave på Østre Kirkegård i Randers, blev flere tilfælde politianmeldt i Vallensbæk, Silkeborg, Aarhus og Aalborg. Det jødiske samfund i Danmark har også hørt om tilfælde i Göteborg og Stockholm samt hærværk og chikane i både Sverige og Norge. Læs MIFFs artikel om angrebene her.

I forbindelse med politiets efterforskning af angrebet mod den jødiske gravplads i Randers, har det vist sig at et netværk sendte beskeder til hinanden via en krypteret kommunikationstjeneste, oplyser anklager Cathrine Brunsgaard i en pressemeddelelse.

-Det er en af grundene til, at vi mener, at der er beviser for, at der er tale om planlagte og koordinerede handlinger, og at kriminaliteten har baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, siger Brunsgaard.

Udover de 84 jødiske gravsten i Randers som blev overmalet med grøn maling, blev der også kastet maling mod en bygning i byen med en davidsstjerne.

De to mænd blev varetægtsfængslet november sidste år og løsladt af Østre Landsret 4. marts. De tiltalte har forbindelse til det højreradikale miljø. Den ene af de tiltalte var redeleder i den nordiske modstandsbevægelse, Nordfront.

De to tiltalte er blandt andet tiltalt for forhånelse på grund af etnisk oprindelse, religion og seksuel orientering.

I anklageskriftet omtales hærværket mod gravpladsen som værende »af betydeligt omfang eller af mere systematisk eller organiseret karakter«. Derudover er de tiltalt for krænkelse af gravfreden.

Udover de 84 gravsten som blev overhældt med maling, blev 6 gravsten også væltet.

De tiltalte er også tiltalt for hærværk mod Spartakus Bogcafé i Aarhus i september samt hærværk mod en regnbuefarvet bænk på Stadion Allè i Aarhus i juni 2019.

Den ene af de tiltalte er også tiltalt for gentangene forhånelse og trusler mod jøder på et russisk socialt medie.

Sagen mod de to mænd skal afgøres af Retten i Randers.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem