Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Sådan vil Hamas skabe multifront mod Israel

Siden terrorgruppen Hamas begik et blodigt kup mod Fatah og tog kontrol over enklaven i 2007, har de kontrolleret indbyggerne med et jerngreb. (Foto: Flash90)
Den iransk-støttet terrorgruppe har en plan om at gøre Israel ustabil og sårbar.

I et nyligt interview med den Hamas-tilknyttet avis Felesteen (Palæstina), afslørede højtstående Hamas-embedsmand Musa Abu Marzouk, den iransk-støttet terrorgruppes strategi for at skabe en “multifront” mod Israel. Hamas-strategien går ud på at skabe en tilstand af konstant ustabilitet og sårbarhed i den jødiske stat i lyset af flere samtidige trusler, skriver Baruch Yedid i Jewish News Syndicate (JNS).

Hamas’ strategi går ud på at være en aktiv spiller i Irans “modstandsakse” og finansiel stabilisering af Gaza via arabisk bistand.

Multifronten kræver omfattende koordinering og har taget fart, siden Hamas tilsluttede sig Irans “Jerusalem-akse” i 2021 – alliancen omfatter også de iransk-støttede terrororganisationer Hizbollah, Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) og andre proxy-militser i Syrien, Irak og Yemen.

Hamas’ fornyelse af forholdet med Syrien var et afgørende vendepunkt for alliancen, der fungerer som Irans modvægt til Abraham-aftalerne, der siden 2020 har skabt et tættere forhold og samarbejde mellem Israel og flere arabiske/muslimske lande.

Allerede nu ses der stigende spændinger ved Israels grænse med Libanon.

Iran spiller en afgørende rolle med penge, våben og teknologisk støtte til palæstinensiske terrorgrupper.

Saudi-Arabien og Iran er også kommet tættere på hinanden – I april besøgte Hamas-ledere kongeriget for at styrke båndene. Det er et klart signal om at der er sket et skift efter flere års boykot.

MIFF har igennem længere tid skrevet om Hamas’ forsøg på at styrke sin position i Judæa og Samaria (Vestbredden). Ultimo juni 2023 skrev MIFF at Iran allerede er i Judæa og Samaria. Terrorgruppen Hamas ser området som kernen i sin strategi. Det skyldes at der lever en stor palæstinensisk befolkning i området, der er i direkte konflikt med Israel.

Hamas har dog også udfordringer – terrorgruppen står i en kompliceret situation grundet voksende rivalisering med terrorgruppen PIJ i Gaza, som Hamas har kontrolleret siden 2007, samt stigende rivalisering med de palæstinensiske myndigheder (PA), der forsøger at slå ned på terrorgrupperne i Judæa og Samaria. Det skal tilføjes at Hamas begik et blodigt kup mod Fatah (Fatah kontrollerer PA) i Gaza i 2007. Dvs. at PA siden kun har haft kontrol over Område A & B i Judæa og Samaria, mens Israel har fuld kontrol over Område C (jf. Oslo-aftalerne, 1993). Derudover har PA mistet kontrollen over flere af sine byer – især byen Jenin, hvor flere terrorgrupper har taget over og truer Israels sikkerhed. Det seneste årstid, er Israel blevet ramt af en terrorbølge – alene siden nytår er Israel blevet udsat for mindst 3.640 terrorangreb.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem