Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Byggeboom og økonomisk vækst i Gaza giver Hamas mere at miste ved at angribe Israel

Familier nyder en varm sommerdag på stranden i Gaza by. Gaza, 10. juni 2022. (Foto: Majdi Fathi/TPS)
Nye kvarterer skyder op i Hamas-kontrolleret Gaza og flere indbyggere arbejder i Israel.

Israel trak sig helt ud af Gaza i 2005 og Fatah som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder (PA) tog over. I 2007 begik den iransk-støttet terrorgruppe Hamas et blodigt kup mod Fatah. Som tak for at trække sig ud af Gaza, er Israel blevet udsat for flere tusind raketangreb og indbyggerne i Syd-Israel lever i frygt for den næste raketrunde. MIFF har tidligere skrevet om at hvert eneste raketangreb efterlader psykiske ar hos de israelske indbyggere.

Der er flere terrorgrupper i Gaza – de har alle som erklæret mål at udslette Israel. Hamas som kontrollerer enklaven er den største, mens den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), er Gazas næststørste terrorgruppe.

Omkring en måned efter den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), angreb Israel med over 1.000 raketangreb fra Gaza, og Israels forsvarshær slog ned på PIJ-terrorledelsen, ser det ud til, at indbyggerne i Hamas-kontrolleret Gaza, er godt i gang med at genopbygge den terrorstyret enklave.

Indbyggerne har eksempelvis mulighed for at nyde strandene, der frem til 2022 var uegnede for badning, skriver den israelske nyhedskanal N-12.

Hamas og PIJ forsøger at vise fællesfront under møde i Egypten. Toppen af de iransk-støttede terrorgrupper Hamas og PIJ, holdt for nylig møde i Egypten, i forsøget på at vise enhed trods fjenskab. Israelske sikkerhedsmyndigheder vurdere at PIJ led et alvorligt tilbageslag under israelske angreb mod deres terrormål i Gaza. Slaget mod PIJ’s terrortop, er det værste siden terrorgruppens grundlægger blev dræbt i 1995.

Flere tusind palæstinensere fra Hamas-kontrolleret Gaza rejser dagligt ind i Israel for at arbejde – hver dag rejser omkring 18.500 palæstinensere fra Gaza ind i Israel, hvor de har meget bedre løn- og arbejdsvilkår end de kan få i enklaven. Takket være et godt samarbejde mellem Israels Coordination of Government Activities in the Territories (COGAT) og Israels sikkerhedsorganer, får flere og flere indbyggere mulighed for at arbejde i Israel. Planen er at øge antallet af medarbejdere yderligere, hvis sikkerhedssituationen tillader det. Det er ikke uden grund den norske FN-udsending Tor Wennesland har rost Israel for sine positive tiltag til gavn for Gaza.

Får meget højere løn i Israel – i snit tjener indbyggere fra Gaza, der arbejder i Israel omkring 7.000 shekel (svarende til omkring 13.300 kr) om måneden. Gaza ville de tjene omkring 55 shekel (svarende til omkring 104 kr) om dagen, viser data fra de palæstinensiske myndigheder (PA). “En medarbejder som arbejder i Israel bidrager til Gazas økonomi med, hvad der svarere til seks medarbejdere, der arbejder i Gaza. Det skyldes at lønnen i Israel er meget højere. Samtidig er Gaza ved at skabe et selvstændigt system som er mindre afhængig af Israel, fortæller en sikkerhedsembedsmand og tilføjer: – Vi vurderer situation på længere sigt ud fra israelske interesser og arbejder ud fra, hvordan vi håndterer risici og sikre roen.

Kæmpe boom i Gazas tekstilindustri – industrien genererer ifølge data fra de palæstinensiske myndigheder (PA), omkring 8 mio. shekel om måneden (svarende til omkring 15 mio kr). De israelske medarbejdere i Gazas koordinations- og forbindelsesdirektorat (MATK) arbejder intenst på at udvide civilpolitikken i Hamas-kontrolleret Gaza, med forbehold for sikkerhedsrisici og løbende risikovurdering og Gazas indbyggere kan allerede mærke en positiv forskel.

En af de højtstående embedsmænd i Gazas tekstilforening peger på en positiv tendens: – Vi ser en utrolig vækst i industrien. Ifølge embedsmanden, arbejdede der kun omkring 1.500 medarbejdere i industrien før Israels operation Gaurdian of the Walls i 2021 i kampen mod terror, der truer Israels sikkerhed. De seneste to år har væksten været enorm. I dag arbejder omkring 20.000 medarbejdere i industrien. Hertil kommer flere syersker som kæmper for at imødekomme det stigende behov. Industrien lægger som tidligere nævnt, omkring 15 mio kr i Hamas’ pengekasse hver måned. I 2022 besøgte et saudiarabisk nyehdsbureau Gazas modeindustri. Her fortalte de blandt andet om de mere end 10.000 medarbejdere, der var glade for at arbejde for Israels modeindustri og planerne om at udvide samarbejdet yderligere.

Fortsat høj arbejdsløshed i Gaza – trods den meget positive udvikling, ligger arbejdsløsheden fortsat på omkring 45%. Arbejdsløsheden øger sikkerhedsrisici for Israel og kan give økonomiske udfordringer mange år fremover. En sikkerhedskilde fortalte N-12: – Den civile situation i Gaza er ikke god og det er ikke rart at leve i den Hamas-kontrolleret enklave, men situationen er blevet forbedret.

Stort byggeboom i Gaza – efter lang planlægning og længerevarende arbejde, tyder alt på at de egyptiske byggeprojekter, der står for opførelsen af tre nye kvarterer med højhuse i Jabalia, Beit Lahia i den nordlige del af Gaza og i centrum, er ved at blive færdig. Samtidig ser det ud til, at arbejdet med udviklingen af ​​Rashid Street, som ligger langs havet i det nordlige område af Gaza, også er tæt på at være klar.

De nye kvarterer kommer til at omfatte 2.500 store lejligheder på 140m2. Gennemsnitsprisen for en lejlighed, forventes at ligge på omkring 50.000 dollars (svarende til omkring 348.000 kr). Køberne tilbydes at afdrage på deres nye ejerbolig over 15 år. Der er også planer om at indføre et system som skal vurdere, hvilke familier er berettigede til at få en lejlighed.

Nyt anlæg i Syd-Gaza og Israels interesse – i løbet af de seneste dage er et stort afsaltningsanlæg efter flere års hårdt arbejde, blevet indviet i Khan Yunis i Syd-Gaza. Midlerne er givet af det internationale samfund. Endnu et anlæg et ved at blive opført i Deir al-Balah. Det vil gavne Gazas landbrug som er vigtigt for Gazas økonomi.

Hvis spildevandsrensningsanlægget i Beit Lahia i Nord- Gaza stopper med at fungere, vil spildevandet strømme ud i Middelhavet og i løbet af få timer vil Israels Zikim strand lukke. Spildevandet vil også skade driften af Israels afsaltningsanlæg i Ashkelon.

Solcellepark og fiskeopdræt – Gaza har også fået øjnene op for fordelene ved vedvarende energi. En solcellepark som kan producere 7,6 megawatt er ved at blive bygget. Fiskeribranchen er en væsentlige beskæftigelseskilde i Gaza. Derfor har man besluttet at det internationale samfund også skal støtte den sektor i enklaven. Det sker via opførelse af ​​tre fiskeopdrætsfarme ud for Khan Yunis’ kyst. Det vil øge mængden af ​​fisk og give flere penge i kassen.

Hamas har meget at miste ved at angribe Israel – Israel ser en forbedret økonomi i Hamas-kontrolleret Gaza som et ekstra pres mod terrorgruppen, som kan forhindre Hamas i at gå sammen med terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ). Under de seneste PIJ-raketangreb mod Israel, undlod Hamas at angribe Israel sammen med PIJ. Samtidig understreger Israels sikkerhedsmyndigheder, at fremskridt i deres civilpolitik fortsat er forbundet med restriktioner, så længe Hamas holder fire israelere fanget. Hamas har siden 2014 holdt to lig af israelske soldater fanget, samt to israelere med psykiske lidelser. De to psykisk syge israelere gik ind i Gaza ved fejl, uden at forstå konsekvenserne. Den ene israelere er israelsk-jøde, mens den anden er israelsk-araber.

Israel står over for en svær strategisk balance mellem at afskrække Hamas fra at angribe Israel og samtidig sørge for at indbyggerne i Syd-Israel kan leve i ro uden raketalarmer, frygt, angst og PTSD.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem