Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hvert eneste raketengreb fra Gaza efterlader psykiske ar hos indbyggerne i Syd-Israel

Forældre beskytter deres barn med egen krop under raketangreb mod Syd-Israel fra Gaza i 2014. Årtiers raketangreb fra den Hamas-kontrolleret enklave har sat fysiske og psykiske ar på indbyggerne. (Foto: Israel Ministry of Foreign Affairs: https://www.flickr.com/photos/israel-mfa/, 20. juli 2014, flickr)
Israelsk socialrådgiver: - Det er ofte umuligt at reparere ridsen i et vinduesglas. Det gælder også sjælen hos israelere, der lever tæt på Gaza - de kan ikke reparere deres beskadiget sjæl, de kan kun lære at leve med arene og klare dem så godt som muligt.

– I de stille, men spændte dage forud for de seneste raketangreb fra den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) i Gaza mod flere israelske byer, talte jeg med en socialrådgiver som arbejder i et af de særlige resilienscentre i Syd-Israel. I centrene forsøger man at hjælpe indbyggerne med at håndtere de psykiske traumer som årtiers raketangreb og terrortrussel har medført, skriver den israelske journalist Matan Tzuri i Yediot Ahronot.

Tzuri spørger socialrådgiveren, hvad der går igennem hovedet på de israelere som bor tæt på grænsen til den Hamas-kontrolleret enklave:

“Forestil dig en olympisk svømmer i en større konkurrence. Svømmeren står klar på vippen. Svømmerens krop er spændt og klar til at svømme. Svømmeren er både spændt og bange, og hans muskler kramper, mens han venter på signalet om at hppe i vandet, men der sker ikke noget.” forklarer hun.

“Forestil dig, at han sidder fast på vippen i flere dage,” siger socialrådgiveren og tilføjer: “det kan lyde mærkeligt, men nogle gange er det bedre, at det bare sker, så de kan slippe af med noget af den stress som ophober sig i kroppen. At forblive i en konstant tilstand af stress i så lang tid er meget hårdt.”

Efter indbyggerne tæt på Gaza igennem flere dage blev lukket inde i beskyttelsesrum og deres samfund var blevet lukket ned som en konsekvens af PIJ’s trusler, begyndte PIJ-raketterne for lidt over en uge siden, at hagle ned over de israelske indbyggere i flere byer. PIJ angreb de israelske byer med over 1.100 raketter i løbet af to dage.

Fortsætter vi med forestillingen om svømmeren der står klar til at hoppe i vandet, svarer det til at han har stået klar 24/7 i flere dage – det sætter sit præg på indbyggernes psyke, især i Syd-Israel.

Mange israelske familier som bor tæt på Gaza, valgte at forlade deres hjem for at komme væk fra raketngrebene – sådan er det ofte når raketangreb rammer området.

Det er naturligvis bedre at forlade området end at sidde i beskyttelsesrum i flere dage, men også det at flygte til andre områder, forårsager høje spændinger og megen stress – alt sammen noget som projiceres på børnene.

De mentale traume forårsaget af de seneste raketangreb fra Gaza, vil først vise sig i fremtiden – sådan er det med posttrauma. Resilienscentrene vil blive oversvømmet med både nye og gamle patienter som har brug for hjælp, og flere israelere vil blive integreret i deres behandlingsprogrammer. Der vil gå lang tid, før deres sind stabiliseres ved hjælp af rutiner og stilhed.

Det er ikke et spørgsmål om dage, uger eller måneder. Processen kan tage et helt liv. Når behandlingsforløbet sluttes, vil terapeuternes råd være at lære at leve med traumerne og leve så normalt et liv som muligt, sideløbende med PTSD, fokuserer på de gode ting, der sker i livet og du undgå at give efter for frygten.

“Det er ofte umuligt at reparere ridsen i et vinduesglas. Det gælder også sjælen hos israelere, der lever tæt på Gaza – de kan ikke reparere deres beskadiget sjæl, de kan kun lære at leve med arene og klare dem så godt som muligt.” forklarer socialrådgiveren.

Men hvert eneste raketangrebangreb fra Gaza forårsager endnu dybere ar i sjælen blandt indbyggerne i Syd-Israel.

Roen og en eller anden form for normalitet er for nu vendt tilbage i Syd-Israel. Alle ved at kun er et spørgsmål om tid inden raketterne fra Gaza igen vil minde indbyggerne om at normalitet kun er midlertidig når man lever tæt på den Hamas-kontrolleret enklave.

Ro og faste rutiner et den bedste medicin for en arret sjæl. Med posttrauma kan du kun lære at leve med smerten, den vil måske gøre mindre ondt med tiden, men smerten vil aldrig forsvinde.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem