Israels præsident Isaac Herzog. (Foto: Piotr Drabik, Zdjęcie zrobione podczas 69. rocznicy wyzwolenia KL Auschwitz-Birkenau, 27. januar 2014, Wikimedia Commons).

Præsident Herzog: – Israelerne har ret til at leve i sikkerhed

Israels præsident Isaac Herzog: - Til vores venner i verden som elsker at kritisere os og fortæller os at vi skal implementere Oslo-aftalernes vision, siger jeg at en del af aftalerne er jødernes ret til at leve i sikkerhed.

Israel vil besejre den nuværende palæstinensiske terrorbølge som har ramt hele vores land, siger præsident Isaac Herzog i særligt interview forud for Israels 74 års fødselsdag til Jerusalem Post.

Herzog gav sit interview før terrorangrebet i weekenden, der kostede sikkerhedsvagten Vyacheslav Golev livet da to palæstinensiske terrorister skød mod kontrolposten hvor han holdt vagt sammen med sin kollega og forlovede ved indgangen til den israelske bosættelse Ariel i Judæa og Samaria (Vestbredden). Sikkerhedsvagten reddede sin forlovede ved at beskytte hende med egen krop da terroristerne skød. Efterfølgende efterforskning viste via overvågningskamera at terroristerne vendte tilbage for at sikre at deres terroroffer Vyacheslav Golev var død.

De to terrorister blev pågrebet af israelske specialstyrker dagen efter terrorangrebet.

Terrorangrebene den seneste månedstid har kostet 15 israelere livet I løbet af den seneste månedstid i byer som BeershebaHaderaBnei BrakTel Aviv og Ariel.

“Forsvarsmyndighederne har altid vist deres værd når det gælder identificering af kilderne, diagnosticering og udvikling af de nødvendige værktøjer til at stoppe terroren, og det vil de gøre igen,” understreger præsident Herzog.

Præsident Herzog kaldte det tragisk at terrorangrebene har kostet menneskeliv og at han er dybt foruroliget over de seneste terrorangreb og hærværket mod Josefs grav i Nablus.

“Jeg siger til alle vores venner i verden, som elsker at kritisere os og fortæller os, at vi skal implementere Oslo-aftalernes vision, at en del af Oslo-aftalerne er beskyttelse af jøders ret til at bede ved hellige steder – alligevel blev Josefs grav ødelagt,” siger præsident Herzog.

“Mit budskab til palæstinenserne er er klart: I kan ikke holde i begge ender og forvente at Israel påtager sig risici, for at der skal være en diplomatisk proces. Det er meget svært at gå i gang med en diplomatisk proces, når det der skal gøre ikke bliver gjort.”

Præsident Herzog fortalte under interviewet også om hvad han har lært om det israelske folk siden han blev præsident i 2021 og sit historiske besøg i Tyrkiet i marts 2022.

Præsident Herzog understreger at han er gået ind i processen med Tyrkiet uden at ignorere fortiden. Tilnærmelsen sker ikke af gensidig kærlighed mellem landene, men derimod på baggrund af gensidige diplomatiske interesser.

“Vi talte om hvad der var sket og jeg gik ind i processen uden illusioner og sagde at det er begyndelsen på en proces som vil blive evalueret baseret på handling,” siger præsident Herzog om sine samtaler med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. “Det er som at udvikle et forhold. Vi ved ikke hvad der vil ske, men jeg ved, at der er en ægte tyrkisk indsats for at forbedre forholdet til Israel, og jeg giver det en chance.” slutter præsident Herzog.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp