Search
Terrorister fra terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) i Gaza under aktion. (Illustrationsfoto CC BY-SA Amir Farshad Ebrahimi/flickr.com)

Palæstinensisk Islamisk Jihad udnytter Hamas vakuum – terrorister rekrutteres via sociale medier

Israels forsvarsstyrker har fokus på at stoppe den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) som menes at stå bag seneste terrorbølge i Israel, der i skrivende stund har kostet 11 personer livet.

Efte nogle svære og blodige uger med gentagende terrorangreb i Israel som har kostet 11 personer livet og mange sårede, har Israels forsvarshær (IDF) fundet frem til hvilken terrorgruppe, der står i spidsen for terrorbølgen, skriver den israelske nyhedskanal N-12 (artiklen er oversat fra hebraisk).

I går kunne MIFF desuden berette om at Israels forsvarshær har afværeget mindst 10 terrorangreb på to uger.

Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) står i spidsen for nuværende terrorbølge mod Israel
. PIJ er en relativ lille terrorgruppe i Gaza der ligesom terrorgruppen Hamas som har kontrollereret enklaven siden 2007, finansieres af Iran. PIJ udnytter aktionerne mod Hamas og det vakuum det har medført at PIJ relativt uforstyret kan handle med våben og rekruttere flere terrorister.

I løbet af de seneste to dage er fem PIJ-terrorister blevet dræbt i hændelser med nationalistiske bevæggrunde. Det fik PIJ’d leder, Ziad al-Nahla til at erklære generelt alarmberedskab for terroristerne i PIJ’s militære fløj “Al-Quds Brigaderne” (Jerusalems brigader).

Hvem er Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ)? Sammenlignet med Hamas, er PIJ en lille terrorgruppe som rummer omkring 2%-4% af indbyggerne i Judæa og Samaria (Vestbredden). PIJ’s højborg er Jenin-området. Terroristen der i sidste uge begik det blodige terrorangreb i byen Bnei Brak og dræbte 5 personer med en M16 og sårede flere, kom også fra Jenin og opholdt sig ulovligt i Israel. Siden Hamas i 2007 begik et blodigt kup mod Fatah (Fatah kontrollerer de palæstinensiske myndigheder) i Gaza og tog kontrol over enklaven, har Israel og de palæstinensiske myndigheder (PA) haft fokus på at bekæmpe Hamas. De palæstinensiske myndigheder PA frygter også at miste kontrollen over deres selvstyreområder i Område A og B i Judæa og Samaria (jf. Oslo-aftalerne, 1993, har PA fuld kontrol over Område A, i Område B er PA og Israel forpligtede til at samarbejde om sikkerhedsanliggender. Israel har jf. Oslo-aftalerne fuld kontrol over Område C, hvor de israelske bosættelser der jf. folkeretten er lovlige, også ligger). Meningsmålinger har vist at et flertal af de palæstinensiske vælgere ville stemme på Hamas, hvis der var valgt i dag. Det er en af årsagerne til at der ikke har været et palæstinensisk valg siden 2006 hvor Hamas vandt valget og som nævnt tog kontrol over Gaza i 2007. Israel trak sig helt ud af Gaza og 4 bosættelser i Judæa og Samaria i 2005. Siden Israel trak sig ud af Gaza, er levestandarten i enklaven faldet markandt og arbejdsløsheden er steget – flere og flere i Gaza giver Hamas skylden for deres elendighed.

Bagsiden af medaljen ved Israels og PA’s fokus på Hamas er at PIJ har haft større frihed til at styrke terrorgruppen og rekruttere flere terrorister.

Ar terrorister i terrorgruppen Hamas har fået sværer ved at skaffe våben fordi de er blevet anholdt, har betydet at PIJ terrorister i løbet af de seneste måneder, er kommet ind på “markedet” og kan handle med våben, mens fokus har været rettet mod at bekæmpe Hamas.

PIJ får de fleste midler fra Iran og Irans forlængede terrorarm, terrororganisationen Hizbollah. Terrorgruppens støtter fremmer også deres samarbejde med Fatah-medlemmer. Derudover får terrorgruppen PIJ midler ved at begå skudangreb. PIJ får penge og støtte for hvert eneste udført terrorangreb fra deres allierede.

Tilbage i december 2020, fortalte fremtrædende skikkelse i terrorgruppen PIJ at de «fik direkte ordre» fra den afdøde iranske Quds-leder Qassem Soleimani helt frem til han blev dræbt i et amerikansk luftangreb og at raketter leveret af iranerne blev brugt til at angribe Israel.

Hvad er PIJ’s mål? PIJ arbejder netop nu på at sprede sig geografisk fra det nordlige Samaria til også at være aktive mod syd. Israel og PA forsøger fortsat at bekæmpe fænomenet og har for nylig anholdt flere palæstinensiske terrorister på vej til at tilsutte sig PIJ’s rækker.

Derudover forsøger PIJ også at tiltrække unge terrorister og PIJ har øget sin støtte og popularitet især i Judæa og Samaria (Vestbredden). PIJ er også meget aktive på sociale medier som de blandt andet oversvømmer med velredigerede videoklip.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp