Search
Qassem Soleimani var ansvarlig for Irans operationer i Mellemøsten og var en af landets mest magtfulde mænd.

USA fik ram på en af de største trusler mod Israel

Benjamin Netanyahu har takket præsident Trump efter drabet på den magtfulde iranske general Qassem Soleimani i et amerikansk luftangreb i Irak. Soleimani var ansvarlig for militær opbygning i Israels nabolande og var en stor trussel mod Israel.

Den magtfulde general i Irans Quds-styrke, Qassem Soleimani og Abu Mahdi al-Muhandis blev sammen med andre tilknyttet Iran dræbt af USA i et luftangreb i Baghdads internationale lufthavn den 3. januar, skriver Times of Israel.

Efter angrebet blev offentliggjort, afbrød Israels premierminister Benjamin Netanyahu mødet med Cypern og Grækenland.

-Ligesom Israel har ret til at forsvare sig, har USA naturligvis samme ret. Soleimani stod bag drabet på amerikanske borgere og mange andre uskyldige mennesker. Han planlagde flere angreb. Præsident Trump fortjener al ære for at handle hurtigt, med styrke og beslutsomhed. Israel står på USAs side i deres retfærdige kamp for fred, sikkerhed og selvforsvar, udtalte Netanyahu.

Andre israelske ledere har også udtrykt støtte for Trumps beslutning om at angribe Soleimani.

Irans chef Ayatollah Ali Khamenei har advaret USA om, at der venter dem en “kraftig hævn” efter angrebet der blev udført af en drone.

-Soleimani havde planer om at angribe amerikanske diplomater og soldater i Irak og i regionen. Soleimani og hans Quds-styrke havde også hundredvis af amerikanske soldater- og allierede soldaters liv på samvittigheden og flere tusind sårede, siger Pentagon i en udtalelse.

Soleimani er i årevis blevet set som hovedarkitekten bag ​​Irans aktiviteter i Mellemøsten, inklusiv forsøgene på at få militært fodfæste i Syrien. Soleimani menes også at have været personligt involveret i raketangreb mod Israel, blandt andet mod Hermon-bjerget i januar 2019. Raketter blev også affyret mod Israel i september.

Soleimani var et vigtigt bindeled mellem Iran og den iransk-støttede terrorgruppe Hizbollah i Libanon. Soleimani har forsøgt at hjælpe Hizbollah med at omdanne sit enorme arsenal af raketter til præcisionsstyrede missiler, som er en stor trussel mod Israel. Soleimani blev set som en af Israels største trusler. ​​

I august 2019 var han personligt involveret i et forsøg på at sende “dræber droner” ind i Israel fra Syrien.

Israel mener Soleimani finansierede, trænede og støttede den shia-muslimske milits til at udføre droneangreb mod flere mål i Nord-Israel. Et israelsk luftangreb stoppede angrebet i tide. Soleimani overvågede hele operationen og sørgede for at sende iranske eksperter til Syrien for at hjælpe loyale shia-militser med angrebet.

I dagene derefter kom Soleimani med trusler om at udslette Israel. Truslerne blev fulgt op af generalmajor Hossein Salami der sagde, at udslettelse af Israel ikke længere kun er en drøm, men “et opnåeligt mål”.

I den senere tid har der været flere tilfælde af øget spænding mellem Soleimani og Israel. Israelske Meir Amit fra Intelligence and Terrorism Information Center og andre har gennem omfattende dokumentation afsløret, hvilke operationer og trusler Soleimani har været involveret i.

I 1998 blev Soleimani øverste leder af Quds-styrken der kontrollerer Irans operationer i udlandet. Styrken var berygtet for at have hjulpet terrorgruppen Hizbollah med angrebet mod den israelske ambassade i Buenos Aires i 1992. Soleimani fortsatte de tætte bånd til Hizbollah og sendte agenter fra den iranske revolutionsgarde til Libanon for at hjælpe dem i kampen mod Israel frem til Israels tilbagetrækning i 2000.

Soleimani var også en nøglespiller i Irans støtte til Hizbollah under Libanon-krigen mod Israel i 2006. Han arrangerede våbenoverførsler fra Iran gennem Syrien og andre lande.

I 2009 stoppede Israel et skib med 3.000 raketter på vej til Hizbollah. Det var den samme type 107 mm raket, som Soleimani sørgede for at en anden iransk-loyal milits i Irak kunne bruge til at angribe amerikanske styrker.

Iran og Soleimani har også hjulpet militser og terrorgrupper i Yemen, Irak, Syrien og Libanon. Soleimani var desuden aktiv i sin støtte til palæstinensiske terrorgrupper. I februar 2016 mødte han en delegation fra Hamas i Teheran. Soleimani havde tætte bånd med Islamisk Jihad og han ville skabe et palæstinensisk oprør mod Israel.

I marts 2019 gennemførte terrorgruppen et raketangreb mod Israel efter ordre fra Iran. 7 israelere blev såret efter en bolig nord for Tel Aviv blev totalt skadet.

Soleimani og de mange shiitiske militser under ham var også vigtige støttespillere til Bashar al-Assad i den syriske borgerkrig. Soleimani forsøgte at udnytte situationen til at etablere Iran militært i Syrien. Irans forsøg i flere år på at etablere militærbaser og våbenfabrikker i Israels nabolande, har skabt skabt stor frygt og frustration i Israel.

De senere år er der blevet skudt adskillige raketter fra Syrien mod Israel. Angrebene blev udført af Quds-styrkerne under Soleimanis ledelse og tilknyttede grupper. Iran lader til at være den største trussel mod det nordlige Israel.

Iran og Soleimani var også aktive i Irak, hvor de fik placeret missiler for at kunne true Israel. Ultimo ​​december 2019 udtalte Israels forsvarschef Aviv Kochavi, at Quds-styrkerne løbende smuglede avancerede våben gennem Syrien og Irak. Kochavi erkendte også, at Israel har udført angreb mod iranske mål i Irak.

Soleimanis magt og indflydelse i Mellemøsten er vokset de senere år og var på sit højeste da han blev dræbt, udtaler Seth Frantzman i Jerusalem Post.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp