Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

EU og EL giver dansk-israelsk vaccine-samarbejde den kolde skulder

EU og Enhedslisten er imod dansk-israelsk vaccine-samarbejde. (Foto: Skærmdump fra DRs direkte sending af pressemødet i Jerusalem med Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz, Israels premiereminister Benjamin Netanyahu og Danmarks statsminister Mette Frederiksen)
EUs vaccinechef, den franske kommissær Thierry Breton og Enhedslisten afviser ideen om dansk-israelsk vaccinesamarbejde.

Allerede før statsministeren rejste til Israel sammen med forbundskansler Kurz for at søge tættere Corona-samarbejde med Israel, gik visse politiske partier, organisationer og medier herhjemme i selvsving og skruede kraftigt op for grov anti-israelsk propaganda.

Her er nogle eksempler som MIFF har samlet sammen – klik nedenfor for at læse:
Palæstinensisk ambassadør i Danmark: – Mette Frederiksen har solgt sin sjæl til Israel. – Jeg ser beslutningen som en opbakning til apartheid frem for at balancere på midten, hvor Danmark altid har været kendt for at kæmpe for menneskerettigheder og spille en international humanitær rolle, siger Manuel Hassassian.

MIFF har samlet rå anti-israelsk propaganda forud for statsministerens Corona-møde med Netanyahu. Venstrefløjen og Dansk palæstinensisk venskabsforening (DPV) har fået kaffen galt i halsen over at statsministeren vil have tæt Corona-samarbejde med Israel. MIFF har samlet flere eksempler på rå anti-israelsk propaganda.

DR bruger kilde med BDS-forbindelse til at dæmonisere Israel. Debatten om at skaffe flere vacciner til Danmark drukner i rå anti-israelsk propaganda. Faktatjek eller brug af troværdige kilder stør åbenbart ikke øverst på listen.

Se hvordan PAs anklage om “medicinsk apartheid” breder sig. De palæstinensiske myndigheder (PA) lovede palæstinenserne at de ville sørge for Corona-vacciner. Nu viser det sig at PA ikke kan holde det løfte, derfor anklager de Israel for “medicinsk apartheid”.

Mindre end en uge efter statsministerens besøg i Israel, afviser EUs vaccinechef, den franske kommissær Thierry Breton og Enhedslisten dansk-israelsk vaccine-samarbejde. Læs mere om besøget og formålet HER.

EU og EL NEJ til samarbejde med Israel trods

EU og EL afviser dansk-israelsk samarbejde til trods for at Israel er det land i verden som har bedst erfaring med udrulning af Corona-vaccinen, til trods for at Israels største medicinalvirksomhed, Teva har en dansk topchef. Alt peger på at Tevas topchef Kåre Schultz, vil få en nøglerolle i det samarbejde som statsminister, Mette Frederiksen vil have stablet på benene sammen med den østrigske forbundskansler Sebastian Kurz. Læs MIFFs artikel om det HER.

Schultz (59) er tidligere koncerndirektør i Novo Nordisk og Lundbeck. I 2017 blev han den første ikke-jødiske topdirektør i den israelske medicinalgigant Teva Pharmaceutical Industries – læs mere om medicinalvirksomheden HER.

Israels ambassadør i Danmark, Benny Dagan forklarer om Schultz’ vigtige rolle:

– Han har kontakt til regeringer, herunder den israelske. Så har han også mange kontakter her i Danmark. Derfor er han en af spillerne, der arbejder på at bygge et bredt partnerskab, så vi kan øge produktionen og være bedre forberedt.

Søren Løntoft Hansen som er senioranalytiker i Sydbank, er enig med Israels ambassadør:

– Han er rigtig vigtig. Han er vigtig, fordi han har den position, han har, ved et kæmpe medicinalselskab, som har muligheden for at hjælpe med produktionen. Og når han så ovenikøbet er dansk topchef og formentlig har kontakter til den danske regering, så kan han være et meget vigtigt bindeled mellem Israel og Danmark.

Løntoft Hansen tilføjer: – Teva er nok en af årsagerne til, at man overhovedet kigger i retning af Israel med den fabrikskapacitet, de nu engang har.

Medio februar fortalte Schultz til Berlingske Tidende, at Teva var i forhandlinger med store medicinalvirksomheder som producerer vacciner. Det vil gøre Teva til en endnu større aktør på markedet.

– Vi kan producere både vaccine-API (det aktive stof i vaccinen, red.) og færdige vaccineprodukter, hvilket omfatter påfyldning og pakning. Vi har i øjeblikket diskussioner med nogle af dem, der har opfundet vacciner og fået dem godkendt, forklarede Schultz til Berlingske.

Læs også: Dansk-israelsk samarbejde når det er bedst. Dansk topchef i Teva sørger for at Israels vaccine-program kører med super præcision.

Allerede 5. november 2020 skrev MIFF: Israelsk Corona-vaccine klar til sommer. Israel vil sørge for at palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden også får vaccinen.

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen (EL) udtaler til avisen Berlingske Tidende:

»Det er ret tvivlsomt, om der er noget som helst flertal bag regeringens vaccineplaner. Der er ikke mange tegn på, at Østrig eller Israel har særligt mange erfaringer med at udarbejde vacciner.«

»Derfor bør man gå en anden vej og samarbejde med lande, som har erfaring med det, og som måske har nogle vacciner, man kunne køre storskalaforsøg på og arbejde med fremadrettet,«

Partiet foretrækker samarbejde med de nordiske lande.

Enhedslisten og SF er blandt de partier som kritiserede statsministerens rejse til Israel i kraftige vendinger krydret med grov anti-israelsk propaganda.

Villadsen siger videre til Berlingske:

»Der findes allerede en offentligt udviklet vaccine i Finland. Det samme med Københavns Universitet og Statens Serum Institut, der tilsammen har lavet en vaccine, men som ikke kan få det storskalatestet, fordi der ikke er offentlige faciliteter til det,«

»Samtidig sidder vi så her og venter alle sammen på private vacciner fra andre lande.«

»Det er lidt håbløst, og jeg mener, at vi bør gå i gang med det samme. Tage kontakt til særligt de nordiske lande, det kan også være andre europæiske lande. Men de nordiske lande ligger tættest på og vil kunne være oplagte at samarbejde med,« siger hun.

Statens Serum Institut (SSI) producerede selv vacciner. I 2016 blev SSI solgt til den saudiarabiske sheik, sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih for 15 millioner kroner. Sheiken har ifølge flere kilder terrorforbindelser – læs mere HER. Salget af SSI blev blandt andet bakket op af Socialdemokratiet.

Villadsen håber at partierne vil indse, at vacciner »er en vital del af vores infrastruktur og noget, man bør have på fællesskabets hænder«.

»Men jeg kan godt blive lidt bekymret.«

»Omvendt synes jeg, at regeringen har lagt nye toner for dagen. De var med til at sælge vaccineproduktionen i Danmark, men Mette Frederiksen har talt åbent om, at det måske kan være muligt nu at lave noget offentligt,«

På trods af at israelske Teva har kapaciteten til at producere vacciner og allerede er i forhandlinger med store vaccineproducenter, mener EUs vaccinechef at kun EU og USA kan producerer vacciner.

»Jeg forstår godt, at der er stor utålmodighed. Men der er bare en ting, vi alle bør huske: Udfordringen er ikke længere at udvikle nye vacciner. Vi har snart fire vacciner i EU og en femte på vej. Det, vi har brug for, er industriel kapacitet,« siger Thierry Breton.

Den franske kommissær fastslår videre, at »sandheden er, at langt den største kapacitet findes i Europa og USA«.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem