Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Dansk-israelsk samarbejde når det er bedst

Den israelske medicingigant Teva skal sammen med sin danske topdirektør, Kåre Schultz stå i spidsen for Israels vaccine-indsats mod Corona. (Foto: flickr.comphotosnewsoresund)
Dansk topchef i Teva sørger for at Israels vaccine-program kører med super præcision.

Allerede i december 2020 skrev MIFF om at danske Kåre Schultz (59), tidligere koncerndirektør i Novo Nordisk og Lundbeck spiller central rolle i Israels imponerende vaccine-program i kampen mod Corona – læs HER.

I 2017 blev Schultz den første ikke-jødiske topdirektør i den israelske medicinalgigant Teva Pharmaceutical Industries grundlagt for 120 år siden – læs mere om medicinalvirksomheden HER.

Schultz startede sin karriere i Teva med venstre ben efter han i december 2017 kom med en gigantisk spareplan og fyring af 14.000 medarbejdere. Spareplanen udløste voldsomme protester og betød at bankerne, landets børs og Ben Gurion lufthavn lukkede ned. Schultz blev også kaldt til krisemøde hos Israels premierminister Benjamin Netanyahu.

I Israel er billedet vendt for Teva efter den israelske regering har givet medicinalvirksomheden distributionsansvaret af de mange millioner vacciner i landet. Læs MIFFs artikel om vaccinations-indsatsen HER.

Til Berlingske Tidende siger Schultz:

»Regeringen har udvalgt os som partner til at stå for al distribution af coronavacciner. Det vil sige, at vi står for logistikken med at få det ind i landet og efterfølgende få vaccinerne ud til de omkring 400 vaccinationscentre, hvor det foregår,« siger Kåre Schultz om Tevas rolle i den historiske massevaccination.

Schultz og Teva har sørget for at skabe en strømlinet proces med præcision som nøgleord. Teva sørger for at vaccinerne klarer rejsen fra 30 gigantiske frysere i et underjordisk lager beliggende ved Begin Gurion lufthavn ud til vaccinationsklinikkerne som ligger spredt i hele landet.

»Når du først tør doserne op, kan du ikke fryse dem ned igen, hvis man kan sige det sådan. Derfor skal du være stensikker på, at der ikke går noget til spilde,«

»Vi lavede lynhurtigt et system, hvor vi pakkede forsendelserne om. Det vil sige at i stedet for at have omkring 1.000 doser i sådan en pizzabakke, som vi kalder det, pakker vi om til meget mindre enheder. På den måde kan man meget præcist time, hvor meget vaccine du sender rundt i landet set i forhold til hvor mange patienter, der er klar til at blive vaccineret. Det har været helt afgørende for at sikre så lille en spildprocent som muligt,«

Schultz tilføjer at Israels »vaccinekæde« er yderst effektiv og driftssikker.

»Alle vaccinationssteder har en venteliste. Det fungerer på den måde, at folk simpelthen står standby til en vaccine. Hvis det så viser sig, at eksempelvis 20 mennesker ikke dukker op i løbet af dagen, står folk klar i køen, så man kan udnytte de rester, der måtte være. Hver dag får man udnyttet alle de doser, man overhovedet har,«

Benjamin Netanyahu besøger stedet i Negev hvor Corona-vaccinerne skal opbevares og distribueres fra. (Foto: GPO)

Berlingske har tidligere rost Israel til skyerne for et vaccine-program som ikke ses i noget andet land – læs MIFFs artikel HER.

Berlingske peger på flere årsager til at Israel i skrivende stund allerede har givet begge doser til over én million indbyggere. Dermed er over 10 procent af befolkningen færdigvaccineret. Samtidig har omkring 2,6 millioner mennesker fået den første af de to doser – læs MIFFs artikel om det HER.

Israel deler værdifuld viden med verden – Danmark og Island ville kopiere Israels vaccine-program
Israel har givet medicinalvirksomhederne Pfizer og BioNTech adgang til data som betyder at de kan se hvordan vaccinerne virker når de rulles ud til alle indbyggere i et land (også kaldet fase fire som er den fase hvor vacciner skal vise om de virker på en større befolkningsgruppe – det samme er sket med tidligere vacciner) – læs MIFFs artikel om hvordan Danmark og Island forsøger at kopiere Israels vaccine-program HER.

Schultz påpeger at den israelske stat har betalt en meget højere pris for vaccinerne end eksempelvis EU, hvilket også inkluderer Danmark samt at mængden af vacciner som Pfizer skal levere til Israel er en dråbe i havet i forhold til medicinalvirksomhedens produktionskapacitet.

Schultz tilføjer:

»Jeg tror, at man i Israel har været smart ikke at prioritere prisen, men har prioriteret leverancerne i stedet. Mit gæt er, at man betaler noget i retning af det dobbelte per vaccine fra Pfizer i Israel i forhold til, hvad man gør i EU,« siger Kåre Schultz.

»Man har i Israel presset hårdt på for at lande en aftale med Pfizer om leverancer. Hvis du forestiller dig, at Pfizer forhandler med både Israel, USA og EU, er Israel jo stadig småting i forhold til, hvor mange millioner doser Europa har brug for. Derfor har Israel nok haft nemmere ved at komme forrest i køen ved at betale mere og ved at være villig til at slå til her og nu,« siger Kåre Schultz.

På spørgsmålet om der er sket en holdningsændring til ham som person efter Corona-krisen er brudt ud, siger Schutlz:

»Jeg tror ikke, at det har så meget med min person at gøre, men hele situationen omkring covid-19 og vaccinerne mod covid-19 har fået samfundene i både Israel, Europa og USA til at tænke lidt mere over, at medicinalindustrien ikke kun er nogle onde kapitalister, der tjener penge på, at folk er syge. Det synes jeg er rart,«

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem