Search
Her ses de første Corona-vacciner i Gazastriben. Vil de gå til sundhedspersonalet eller Hamas? (Foto: Twitter)

EU vil give PA 150 millioner kroner til Corona

I 2020 brugte PA 1 milliard kroner på terrorbelønning- hvordan vil EU sikre at Corona-midler ikke misbruges?

USA har lovet de palæstinensiske myndigheder (PA) at genoprette amerikansk PA-bistand under gårdsdagens internationale online-møde med donorlande – som MIFF kunne berette i går: PA belønner terrorister – mangler penge til at vaccinere palæstinenserne. Ifølge Verdensbanken mangler de palæstinensiske myndigheder (PA) 200 millioner kroner til vaccineprogram. I 2020 gav PA mindst 1 milliard kroner i belønning til terrorister – du var med til at betale via dansk bistand. Nu vil PA have flere penge til at vaccinere palæstinenserne i deres selvstyreområder. Læs mere HER.

PAs premierminister Mohamad Shtayyeh fortalte under mødet at palæstinensisk økonomi var hårdt ramt af Corona og at PAs underskuddet var fordoblet i løbet af to år til 1,2 milliarder dollars, det skriver avisen Jerusalem Post.

– Vi kan ikke finansiere vores underskud ved at låne fra internationale markeder eller ved at trykke penge. Det betyder, at vi mangler de økonomiske støddæmpere, der har hjulpet andre lande med at håndtere de økonomiske konsekvenser ved Corona-krisen, sagde Shtayyeh.

AHLC-medlemslandene var samlet tirsdag og var i forvejen orienteret om situationen via rapporter, også fra FN og Verdensbanken. Ifølge Verdensbanken lå arbejdsløsheden i fjerde kvartal af 2020 på 15% i Judæa og Samaria (Vestbredden) og 43% i Gaza som er under terrorgruppen Hamas’ kontrol, og det anslås, at fattigdomsgraden ligger på omkring 30%, hvilket svarer til ca. 1,4 millioner personer – læs mere om mødet og Verdensbankens rapport HER. Ud over ekstra midler til at håndtere befolkningens øgede sundhedsbehov grundet pandemien og kompensering for lavere skatteindtægter har PA ansøgt om at få yderligere 200 millioner kroner oveni deres program på 366 millioner kroner for at sikre, at 60% af befolkningen vaccineres.

International bistand til PA er er faldet med 20% i løbet af et år til omkring 3 milliarder kroner, ifølge Verdensbanken var det, det laveste i årtier.

USAs tidligere præsident Donald Trumps besluttede at skære al økonomisk bistand til PA, Biden-administrationen har lovet at genoptage bistanden – læs mere HER.

Hady Amr, stedfortrædende assisterende sekretær for israelske og palæstinensiske anliggender i Bureau of Near Eastern Affairs i USAs udenrigsministerium, lovede USAs støtte under mødet. Ned Price, talsmand for USAs udenrigsministerium, Ned Price udsendte følgende meddelelse efter mødet:

– USA understregede forpligtelsen til at støtte økonomisk- og humanitær bistand og behovet for at se fremskridt med fremragende projekter som vil forbedre palæstinensernes liv, vi opfordrer samtidigt alle parter til at undgå ensidige skridt som vil vanskeliggøre en to-statsløsning.

Price satte ikke et beløb på hvor meget USA vil give til PA eller en dato for hvornår USAs PA-bistand vil blive genoptaget.

EU lover at rejse 150 millioner kroner til PA
EU lovede at rejse omkring 150 millioner kroner til at hjælpe PA. Oliver Varhelyi, EUs kommissær for naboskab og udvidelse Tweetede:

AHLC holdt deres seneste møde i juni 2020, i forbindelse med Israels planer om at indføre israelsk suverænitet over en del af Judæa og Samaria (Vestbredden) – læs HER hvorfor Israels plan for Judæa og Samaria IKKE er i strid med folkeretten. PA stoppede alt samarbejde og koordinering med Israel, inklusiv Corona nødhjælp og anden hjælp fra Israel og Emiraterne. PA nægtede i perioden maj-november også at tage imod omkring 7 milliarder kroner i skatteindtægter som Israel i henhold til Oslo-aftalerne skal inddrive på vegne af PA. Læs mere HER

Ved gårdsdagens møde hvor 15-medlemslande deltog – blandt dem Rusland, Norge, Japan, Saudi-Arabien, Canada, Jordan, Egypten og Tunesien samt USA, EU, FN, Israel, PA, Verdensbanken og Den Internationale Valutafond var stemningen en helt anden. Det skyldes blandt andet Blandt Israels beslutning om at udskyde indførsel af israelsk suverænitet over dele af Judæa og Samaria i forbindelse med Abrahamaftalerne – læs mere HER og Biden-administrationens beslutning om at genoptage USA’s kontakt med AHLC og PA.

Under mødet blev vaccinelevering til palæstinenserne også drøftet. Ifølge FN leverer WHO 443.940 vacciner som vil dække omkring 20% af befolkningen. Vaccinerne forventes allerede leveret næste måned.

Israel fortalte om deres også sine bestræbelser på at hjælpe palæstinenserne og levering af 5.000 vaccinedoser, hvoraf 2.000 allerede var blevet leveret til PA. Israel vil også vaccinerer mere end 100.000 palæstinensiske arbejdere i Israel og lovede at lette levering af vacciner til palæstinensere Judæa og Samaria og Gaza og understregede at det er en prioritet. Læs hvordan PAs falske anklage medicinsk apartheid rettet mod Israel også spredte sig til de danske medier

PA brugte 1 milliard kroner til terrorbelønning i 2020!

Israel påpegede under mødet at PAs henvendelse til donorlandene om at få flere penge står i skærende kontrast til PAs udbetalinger til dømte terrorister med israelske liv på samvittigheden. I 2020 udbetalte PA mindst 1 milliard kroner til terroristerne! – læs den seneste rapport om det HER.

Israel påpegede også behovet for at sikre, at terrorgruppen Hamas frigiver de jordiske rester af to israelske soldater, dræbt under Gaza-krigen i 2014 samt to israelere som menes at være i live. Israel rejste også problemet med at PA vil have at den internationale straffedomstol (ICC) undersøger Israel for krigsforbrydelser – læs mere om hvorfor ICCs beslutning er omstridt HER.

Israel var repræsenteret af kontoret for koordinering for regeringsaktiviteter i territorierne (COGAT) og Haim Regev, udenrigsministeriets vicegeneraldirektør for Mellemøstlige anliggender.

Regev påpegede at forummet ikke kan løse den politiske tvister mellem Israel og palæstinenserne og at det derfor er vigtigt at bruge forummet til at fokusere på økonomiske foranstaltninger til at hjælpe palæstinenserne.

– I løbet af Corona-krisen har Israel gjort som vi mener naboer bør gøre for at hjælpe palæstinenserne med at håndtere pandemien, sagde Regev.

Hvordan vil EU sikre at Corona-midler ikke misbruges af PA til terror?
Læs eksempelvis: Dansk Corona-bistand gik til terrortilknyttede palæstinensiske organisationer. Mange millioner kroner gik fra FN til organisationer med tilknytning til terror.

Læs mere om hvordan dansk bistand bliver misbrugt HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp