Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Danske medier vender igen virkeligheden på hovedet

DR, 25. april 2022 (Skærmdump: https://www.dr.dk/nyheder/seneste/israel-angriber-maal-i-libanon-med-artilleri)
Danske medier kan ikke få sig selv til at rapportere sobert når det gælder Israel - se også hvilke medier skiller sig ekstraordinært negativt ud.

MIFF undersøger ofte danske mediers dækning af det der sker i Israel. Danske medier vælger enten ikke at rapportere om hvad der sker eller copy/paste journalistik baseret på oversættelse af de store nyhedsbureauers nyheder.

Også de seneste raketangreb mod Syd- og Nord-Israel i løbet af weekenden, er af danske medier blevet dækket efter ovenstående opskrift og resultatet er desværre derefter.

Alle undersøgelser viser at de fleste læsere kun lægger mærke til billede og overskrift i artikler. Det gælder især i dag hvor de fleste henter deres nyheder fra sociale medier eller hjemmesider. Færre og færre læser fysiske aviser, hvilket betyder at konkurrencen om læserne via sociale platforme/hjemmesider er benhård. Så hvad gør man som medie i 2022 for at fange læserne? Hvis vi ser på danske mediers dækning af Israel, er det tydeligt at de køre på billede og overskrift for at få flest klik på deres nyheder. Resultatet er usaglig, ukorrekt, ikke-neutral og alt for ofte også løgnagtig dækning af det der sker i Israel. Du kan se flere eksempler på hvor galt det kan gå med dansk copy/paste journalistik i MIFFs gennemgange HER.

MIFF har gennemgået DR, TV2, Berlingske Tidende, Jyllands-Posten, Fyens Stiftstidende, Kristeligt Dagblad, Information, BT og Ekstra Bladets dækning af weekendens raketangreb mod Israel fra Gaza og Libanon – alle med undtagelse af DR, skriver at de har nyheden fra ritzau/reuters. MIFF kunne ikke finde nyheden i Politiken.

DR skiller sig negativt ud fordi de i overskriften skriver: Israel angriber mål i Libanon med artilleri. Israel blev angrebet af raketter fra Gaza og Libanon og besvarede herefter med artilleri mod mål i Libanon. DR har som et licensfinansieret medie som alle danskere betaler til via skatten, et skærpet ansvar for at sætte sig ind i hændelsesforløbet og international ret, inden nyheden publiceres. Jf. international ret er alle lande forpligtede til at beskytte deres befolkning mod enhver form for angreb og terror. Israel har således som enhver anden suveræn stat både ret og pligt til at besvare angreb mod sit teritorie og sin befolkning. DR har igen og igen vist at deres dækning af nyheder fra Israel er lemfældig og yderst kritisabel.

DR, 25. april 2022 (skærmdump: https://www.dr.dk/nyheder/seneste/israel-angriber-maal-i-libanon-med-artilleri)

Også TV2 skiller sig negativt ud i forhold til de andre medier MIFF har gennemgået med deres valg af billede som ikke viser raketangrebet mod Israel men derimod anholdelser i forbindelse med sammenstød mellem palæstinensere og israelsk politi på Tempelbjerget i Israels hovedstad, Jerusalem.

TV2, 25. april 2022 (skærmdump: https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-04-25-israel-angriber-mal-i-libanon-med-artilleri-efter-angreb)

Berlingske, Jyllands-Posten, Fyens Stiftstidende, Kristeligt Dagblad, Information, BT og Ekstra Bladet bruger samme overskrift og billede – klassisk dansk copy/paste journalistik som er helt løsrevet fra virkeligheden i Israel. Har du set en overskrift, har du set dem alle. Det tager få minutter at skimme israelske medier og tjekke seneste IDF-udtalelser på sociale medier, men danske journalister mener åbenbart ikke saglig nyhedsdækning af Israel er vigtig. Mediekrigen mod Israel fortsætter med uformindsket styrke og danske læsere har ikke en jordisk chance for at sætte sig ind i hvad der sker.

Danske medier mener åbenbart heller ikke det er relevant at nævne at den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har kontrolleret Gaza siden 2007 og i mere end 20 år har angrebet Israel med raketter, utallige terrorangreb og har som erklæret mål at udslette den jødiske stat, har misbrugt sociale medier til at opildne til vold og kaos på Tempelbjerget under Ramadan. I 2021 resulterede Hamas’ opildning til terror og vold under Ramadan i Gaurdian of The Walls hvor Israel måtte forsvarer sig mod over 4.300 raketangreb fra Gaza som kostede mindst 13 israelere livet – det seneste offer var 91-årige Naomi Perlman der i februar 2022 bukkede under for sine kvæstelser efter mange måneders smertehelvede efter hendes hjem blev ramt af en raket, hvor hun blev såret og hendes personlige hjælper fra indien blev dræbt.

Danske medier viser igen og igen at de er en del af problemet – ikke en del af løsningen som burde være at dæmpe konflikten og saglig dækning som ser på realiteterne i stedet for at male et sort/hvid billede hvor Israel beskrives som skurken der angriber. Hvis terrorgrupperne ikke angreb Israel, ville Israel ikke besvarer angrebene, så enkelt er det, lige så enkelt burde det være for danske medier at sprede saglige nyheder baseret på fakta. En af forklaringerne på journalisternes holdning til Israel kan findes i betalte “uddanneselsture” til Israel, hvor journalisterne “uddannes” i hvem der er skurken og hvem der er ofret. Husk det næste gang du læser nyheder om Israel i danske medier.

Berlingske Tidende, 25. april 2022. (skærmdump: https://www.berlingske.dk/internationalt/israel-angriber-maal-i-libanon-med-artilleri-efter-angreb)
Jyllands-Posten, 25. april 2022. (skærmdump: https://jyllands-posten.dk/international/ECE13949159/israel-angriber-maal-i-libanon-med-artilleri-efter-angreb/)
Fyens Stiftstidende, 25. april 2022. (skærmdump: https://fyens.dk/artikel/israel-angriber-m%C3%A5l-i-libanon-med-artilleri-efter-angreb)
Kristeligt Dagblad, 25. april 2022. (skærmdump: https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/israel-angriber-maal-i-libanon-med-artilleri-efter-angreb)
Information, 25. april 2022. (skærmdump: https://www.information.dk/telegram/2022/04/israel-angriber-maal-libanon-artilleri-angreb)
BT, 25. april 2022. (skærmdump: https://www.bt.dk/udland/israel-angriber-maal-i-libanon-med-artilleri-efter-angreb)

Ekstra Bladet, 25. april 2022. (skærmdump: https://ekstrabladet.dk/nyheder/krigogkatastrofer/israel-angriber-maal-i-libanon-med-artilleri-efter-angreb/9227110)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem