Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Berlingske og TV2 hopper med på blodanklager mod Israel

Israel har ikke ansvaret for at vaccinere palæstinenserne mod Corona. (Illustrativt foto: Département des Yvelines, flickr)

Der har næppe været en periode i nyere tid hvor Israel har været så bredt dækket i danske medier som nu. Under normale omstændigheder har danske medier fokus på palæstinensernes side af konflikten og danskerne får derfor ofte ikke adgang til at læse om israelernes side. Eksempelvis synes danske medier åbenbart ikke det er relevant at oplyse danskerne om hvordan terrorgrupper som Hamas siden 2007 har terrorgruppen haft et jerngreb om Gazastriben, målrettet forsøger at udslette Israel ved eksempelvis at affyre flere tusind raketter ind i israelske byer, læs mere HER. Danske medier mener åbenbart heller ikke det er relevant at informere danskere om at Hamas prioritere at bruge mio. af dollars på at producere avancerede raketter og bygge angrebstunneller ind i Israel frem for at sørge for at den palæstinensiske befolkning får dækket deres behov for medicinsk hjælp. Danske medier nævner intet om at Qatar hver måned sender flere mio. dollars til Hamas – hvorfor er der ikke danske journalister som finder det relevant at undersøge hvad pengene går til? Læs mere om Qatar HER.

Corona-krisen har vendt op og ned på alt – også dansk dækning af hvad der sker i Israel, men det går galt i danske medier når det kommer til fakta. Den 29. december 2020 påstod Berlingske Tidende at palæstinensiske indsatte i israelske fængsler ikke ville blive tilbudt Corona-vaccine – læs HER. Efter den israelske ambassade i Danmark gjorde avisen opmærksom på de faktuelle fejl i artiklen, valgte Berlingske at korrigere den – læs MIFFs artikel om sagen HER.

Berlingske Tidende og TV2 hopper med på international Corona-løgn rettet mod Israel
Den 10. januar bragte Berlingske Tidende en lang artikel om Israels kapløb mod Corona-smitten og verdensrekord i at vaccinere deres indbyggere mod den farlige virus. I skrivende stund er omkring 2 mio. israelere blevet vaccineret, til sammenligning er omkring 100.000 danskere blevet vaccineret. Læs også: Alle i Israel skal vaccineres inden for tre måneder.

Berlingske Tidende:
Til gengæld har Israel høstet kritik fra menneskerettighedsorganisationer for ikke at udvide sin vaccinationskampagne til også at dække de palæstinensere, som bor under israelsk kontrol, skriver Financial Times. Israelske bosættere, der bor på Vestbredden, bliver vaccineret.

Genevekonventionen forpligter principielt en besættelsesmagt til at sørge for sundhedsforsyninger til den lokale befolkning og til at forebygge smitsomme sygdomme, og ifølge Israels ambassade i København sker der også en tæt koordination med det palæstinensiske selvstyre.

Det har dog ikke betydet, at Israel har delt ud af sine doser endnu.

Israels sundhedsminister, Yuli Edelstein, sagde i sidste uge, at landet måske nok havde en interesse i at begrænse virussen på den palæstinensiske side af grænsen, men at Israel først og fremmest er forpligtet over for sin egen befolkning.

Palæstinenserne håber på at købe to millioner doser af Oxford-AstraZeneca-vaccinen, der er nemmere at håndtere, da den ikke skal nedfryses ved ekstreme temperaturer. Og ellers er palæstinenserne afhængige af Verdenssundhedsorganisationen WHOs COVAX-initiativ, der vil skaffe gratis eller billige vacciner til verdens fattigste lande. Men der kan gå måneder, før de første doser kommer.

Indtil da vil virussen fortsætte med at blive spredt i Gaza og på Vestbredden. Tusinder af palæstinensere rejser hver dag til Israel og de jødiske bosættelser for at arbejde, ikke mindst i byggesektoren.

Kilde: Berlingske Tidende – klik HER

TV2:
Landet er blevet rost internationalt for sit effektive vaccinationsprogram, men møder nu hård kritik for ikke at uddele vacciner til de millioner af palæstinensere, der bor på Vestbredden og i Gaza-striben.

– Som besættende magt mener jeg, at det er Israels ansvar at sikre vaccinationer til den palæstinensiske befolkning, siger Ali Abed Rabbo, chef for afdelingen for forebyggende sundhed i det palæstinensiske sundhedsministerium, til Sky News.

Også en række menneskerettighedsgrupper kritiserer Israel for at afskære det palæstinensiske folk fra vacciner – heriblandt Amnesty International.

– Israels vaccinationsprogram understreger regeringens diskrimination over for palæstinensere. Der er næppe et bedre eksempel på, hvordan israelske liv bliver værdisat højere end palæstinensiske, siger Saleh Higazi, organisationens regionale direktør.

Israel mener omvendt, at det er de palæstinensiske myndigheder, der har ansvaret for palæstinensernes sundhed, herunder vaccinationer.

Palæstinenserne må derfor sætte sin lid til at få vacciner gennem organisationen COVAX, der arbejder på at sikre en fair fordeling af vacciner på verdensplan, så også borgerne i de fattige lande kan blive vaccineret.

COVAX har imidlertid kun forpligtet sig til at skaffe vacciner til 20 procent af den palæstinensiske befolkning, hvilket er langt fra nok til at opnå den ønskede flokimmunitet.

Ali Abed Rabbo siger til The Guardian, at han håber, at de første palæstinenserne vil blive vaccineret engang i februar.

Derimod kan Israel allerede i slutningen af marts have vaccineret alle voksne israelere, lyder det fra premierminister Benjamin Netanyahu.

Kilde: TV2 – klik HER.

Sandheden er at PA IKKE vil have Israels hjælp
Læg mærke til at både Berlingske og TV2 linker til internationale kilder for at underbygge de falske påstande rettet mod Israel, men det ændre altså ikke ved at deres fakta er løgn. TV2 nævner blandt andet Amnesty International, der 6. januar gjorde deres for at sprede Corona-løgne rettet mod Israel. Læs MIFFs artikel om sagen HER inkl. FB-post fra Dansk palæstinensisk venskabsforening (DPV).

Læs også: Palæstinenserne nægter igen at tage imod Corona-hjælp fra Emiraterne.

Det samme gjorde The Guardian også for få dage siden – læs mere HER. Først langt nede i avisens artikel stod der at: ”På trods af forsinkelsen har [de palæstinensiske] myndigheder (PA) ikke bedt om hjælp fra Israel. Koordineringen mellem de to sider blev stoppet sidste år, efter den palæstinensiske præsident [Mahmoud Abbas] afbrød sikkerhedssamarbejdet i flere måneder.” Læs MIFFs artikel om det HER.

Sandheden er at PA IKKE ville tale med Israel da de bestilte Corona-vacciner, PA ville heller IKKE koordinere den komplekse udrulning af vaccineprogrammet med Israel. Derudover bør det understreges at der ikke er tale om besatte områder.

Israel arvede mandatets grænser i henhold til folkeretten
Den universelle regel for bestemmelse af grænser for nye stater, uti possdetis juris dikterer at de er etableret med de administrative grænser for den tidligere administrative myndighed. Forud for Israel blev Mandatet af Palæstina oprettet af Nations League og administreret af Storbritannien. Som den eneste stat, der kom ud af mandatet i 1948, dikterer folkeretten at Israel arvede mandatets administrative grænser. Dette princip bestemmer at det pågældende område har været under israelsk suverænitet siden statens uafhængighed, det gjaldt også under Jordans besættelse af territoriet mellem 1948 og 1967. Mens territoriet er politisk omstridt, er det juridiske princip fuldstændig klart. Udtrykket “annektering” er grundlæggende misforstået. Læs mere HER.

Princippet om at en ny stat arver grænser fra den sidste øverste administrative myndighed, er blevet anvendt universelt efter uafhængigheden af ​​nye stater, blandt andet stater i Asien, Afrika, Sydamerika og det tidligere Sovjetunion. Den eneste undtagelse ser nu ud til at være med hensyn til oprettelsen af ​​Israel. Princippet blev slået fast i november sidste år efter USA’s udenrigsminister Mike Pompeo gjorde klart at israelske bosættelser på Vestbredden (Judæa og Samaria) ikke er i strid med international lov. Læs MIFF’s artikel USA: – Israelske bosættelser er ikke i strid med folkeretten.

PA har ansvaret for ikke at ville samarbejde med Israel
For noget tid siden skrev avisen Jerusalem Post (læs mere HER), at en NGO påstod at Israel ikke hjælper palæstinenserne tilstrækkeligt i kampen mod Corona. Som svar fremlagde den israelske regering i maj 2020 i højesteret en lang liste med tiltag gennemført for at hjælpe palæstinenserne med at stoppe Corona-smitten. Israel har blandt andet afholdt kurser for palæstinensisk sundhedspersonale og laboratorieteknikere og sørget for levering af Corona-tests. Herefter besluttede PA at stoppe al samarbejde med Israel, hvorfor Corona-samarbejdet også stoppede. Eftersom PA har ansvaret for den palæstinensiske befolkning som lever i de områder som de har ansvaret for, må PA også påtage sig ansvaret for konsekvenserne ved at stoppe samarbejdet med Israel.

I december udtalte Israels sundhedsminister Yuli Edelstein til avisen New York Times, at Israel ønsker at hjælpe med at forhindre Corona-spredningen blandt palæstinenserne og at han ikke er i “tvivl om, at det vil ske.”

For et par uger siden skrev Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post blandt andet at: – Palæstinenserne forventer ikke at Israel sælger dem vaccinerne eller at Israel køber vaccinen på deres vegne… palæstinenserne vil snart modtage omkring fire mio. doser af den russiske Corona-vaccine. PA har med hjælp fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) formået at sikre vaccinen fra andre kilder.

PA forventer at modtage Sputnik V og AstraZeneca vaccinerne til februar. Det kan sammenlignes med nabolandene i regionen, inklusiv lande med større palæstinensiske befolkninger som eksempelvis Libanon og Jordan, som ikke har gennemført vaccinationsoperationer og mange andre fattige lande som også deltager i WHO’s vaccine-hjælpeprogram. Derudover skrev Jerusalem Post den 6. januar at Israel har overført nogle doser af vaccinerne til PA – læs mere HER.

PA ansvarlig for vaccine-program i henhold til Oslo-aftalerne
I henhold til Oslo-aftalerne har de palæstinensiske myndigheder (PA) ansvaret for sundhedsydelser – også vaccinationer for palæstinenserne i Judæa, Samaria (Vestbredden) og Gaza. PA har haft det ansvar i omkring 30 år, noget deres journalister som ynder at citere terrorgruppen Hamas’ sundhedsministerium (Hamas har haft kontrollen over Gaza siden 2007) for falske påstande om Israels skader også ved. – læs MIFFs artikler om Oslo-aftalerne HER.

Israel vaccinerer allerede palæstinensere
Israel vaccinerer palæstinensere i Øst-Jerusalem. De er ikke israelske statsborgere, de er indbyggere, i Henhold til Oslo-aftalerne har Israels ansvaret for deres sundhedsydelser. Palæstinensere over 60 år eller dem som har en kronisk lidelse, kan blive vaccineret i israelske vaccine-klinikker tæt på deres hjem. Israel planlægger desuden at vaccinere endnu flere palæstinensere indsat i israelske fængsler. Israels vaccine-program har fra dag èt kørt i landets overvejende arabiske områder. Af bekymring for at de israelske-arabere ikke ville lade sig vaccinerer, har premierminister Benjamin Netanyahu besøgt flere arabiske byer for at fremme vaccinering.

Israel diskriminerer ikke i vaccine-programmet
Der er IKKE etnisk eller religiøs diskrimination i Israels vaccine-program, tværtimod tilskynder den israelske regering alle landets forskellige mindretal – muslimer, drusere, beduinere, tjerkessere, samaritanere, kristne og andre til at blive vaccineret. Derudover skal det understreges at ALLE israelske statsborgere – uanset køn, etnicitet og religion har lige rettigheder i henhold til Israels Uafhængighedserklæring.

Falske beskyldninger mod Israel giver opmærksomhed
Det giver flere klik på artikler med hjerteskærende overskrifter – om nyheden er sand eller ej betyder ikke noget. MIFF har i flere år gjort opmærksom på at medierne ikke fortæller hvad der egentlig sker i Israel. Ofte bruger de også meget tvivlsomme kilder, som læser er det derfor umuligt at skelne mellem sandhed og løgn. Anti-israelske holdninger præger ofte medierne og rapporteringen fra Israel er desværre derefter. Derfor lægger MIFF store kræfter i at gå medierne på klingen – medierne bør være upartiske og rapporterer sandheden.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem