Her ses medlemmer af Izz al-Din al-Qassam Brigaderne som er den iransk-støttet terrorgruppe Hamas' militære fløj under militærparade i Gaza, 28. maj 2021.(Foto: Flash90)

Stigende internt pres får Hamas til at overveje hård linje mod Israel

Flere indbyggere i Gaza overvejer om de vil støtte Hamas eller Fatah og terrorgruppen PIJ øger presset mod Hamas om at føre en hård linje mod Israel.

Dana Ben Shimon er kommentator med speciale i palæstinensiske anliggender og den arabiske verden for den israelske avis Israel Hayom. Her er hendes kommentarer om situationen i Gaza og hvordan den påvirker Israel (artiklen er oversat fra hebraisk)

På trods af Israel flere gange har sat antallet af arbejdstilladelser op for indbyggere fra Gaza, der ønsker at arbejde i Israel for at lette de økonomiske problemer og arbejdsløsheden i enklaven, udsættes den iransk-støttet terrorgruppe for stigende internt pres og udfordringer som sætter Hamas i et dilemma når der gælder deres politik i forhold til Israels hovedstad Jerusalem.

I lørdags gik flere tusind indbyggere på gaden i Gaza med Fatah flag for at markere Fatahs 58 årsdag. Fatah ledes af PA-præsident Mahmoud Abbas. Fatah kontrollerer de palæstinensiske myndigheder, der jf. Oso-aftalerne fra medio 1990’erne, har fuld selvstyre i Område A & B i Judæa og Samaria (Vestbredden). Det skal tilføjes at Hamas i 2007 tog kontrollen fra Fatah ved et blodigt kup i Gaza. Terrorgruppen godkendte lørdagens hyldest af Fatah, ifølge Ben Shimon fortrød terrorgruppen at have tilladt optoget da de så folkemængden i gaderne.

Hård linje mod Israel
Fatah-optoget var en klar besked til Hamas-ledelsen om at indbyggernes støtte ikke er en selvfølge. Kilder i Gaza udtaler: – Efter det, der skete i lørdags har Hamas trods bred støtte i befolkningen, indset at de må arbejde hårdt for at bevare deres magt, hvis de vil forhindre enklavens indbyggere i at falde i armene på Fatah.

– Efter Ben Gvir besøgte til al-Aqsa, spurgte indbyggerne i Gaza sig selv: Hvad er forskellen mellem Hamas og Fatah? Hvis Hamas udsender trusler som ligner dem der kommer fra Fatah og ikke gør andet efter en sådan provokation, hvad skal vi så bruge Hamas til, og hvordan er de bedre end Fatah? I det mindste er livet bedre og arbejdsløsheden er lavere i Judæa og Samaria, siger kilder i Gaza. Stemmerne slutter sig til kravet fra den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) og at Hamas skal føre en hårdere linje mod Israel.

Ifølge kilderne i Gaza lægger terrrorgruppen PIJ nu et stort pres på Hamas efter Israels sikkerhedsminister Itamar Ben Gabir besøgte Tempelpladsen som er jødernes mest hellige sted, hvor Al-Aqsa moskeen ligger. Sikkerhedsministerens 13 minutters besøg på Tempelpladsen kaldes for en “israelsk provokation”. Ifølge kilderne ønsker terrorgruppen PIJ ikke at starte en krig alene mod Israel: – I går udsendte Hamas og PIJ trusler og klatrede dermed højt op i træet, hvilket skaber forventninger. PIJ foretrækker ikke at gå i krig alene med Israel, for så vil indbyggerne anklage dem for at trække Gaza ind i krig, især efter indbyggerne i Gaza ikke formåede at genopbygge deres hjem efter den seneste runde, udtaler kilderne i Gaza.

Dertil kommer at terrorgruppen Hamas har øjnene fast fikseret på Judæa og Samaria, og er plaget af Fatahs og PIJs dominans. “Brigadernes” og terrorgruppernes militære aktivitet i Jenin- og Nablus (begge byer er under PAs kontrol) overskygger til en vis grad Hamas, derfor føler terrorgruppen fortsat behov for at “bevise sit værd”. I Gaza siger de, at Hamas ikke ønsker en eskalering med Israel som en første mulighed, men hvis terrorgruppen vurdere, at Al-Aqsa er i fare, vil de blive motiveret til at handle på en eller anden måde.

* Terrorgrupperne Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) støttes begge økonomisk og ideologisk af Iran og har begge som erklæret mål at udslette Israel. Hamas er den største terrorgruppe i Gaza. PIJ er den næststørste terrorgruppe i enklaven. Begge terrorgrupper har angrebet Israel med flere tusind raketter.

Læs også om konsekvenserne for en af dem som tør kritiserer Hamas i Gaza og måtte flygte til Israel.

– At Israels sikkerhedsminister besteg Tempelpladsen hvor Al-Aqsa moskeen ligger, er ikke hvad Hamas og andre frygter. De frygter at status quo ændres og Al-Aqsa vil blive jødisk, fortæller kilderne i Gaza. Hvis Hamas føler behov for at gribe til aktion for at genvinde tilliden i befolkningen og fraktionerne, vil de gøre det. Hvis det kan klares med at Hamas angriber israelske byer med et par raketter og Israels forsvarshær efterfølgende angriber militære mål i Gaza, vil det være ok, men udvikler det sig til krig, vil det være en helt anden sag.

– Lad os sige der kommer en runde, Gaza bliver ødelagt og Ben Gabir efterfølgende igen vil bestige Tempelpladsen, hvad har Hamas så opnået? Spørger en embedsmand i Gaza og tilføjer:

– Hamas kan ikke tolerere flere tæsk fra indbyggerne, og de læser også det israelske kort. Hamas ønsker ikke at miste arbejdstilladelserne for Gazas indbyggere i Israel. Hamas gør sig sine egne overvejelser og det økonomiske aspekt er kun en af deres overvejelser – ikke deres hovedhensyn.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp