Siden 2007 har den iransk-støttet terrorgruppe Hamas idømt 130 personer dødsstraf. Her ses Hamas-parade i Gaza, 4. oktober 2021. (Foto: Atia Mohammed/Flash90 )

Hamas i Gaza har indført skat på import af varer fra de palæstinensiske selvstyreområder i Judæa og Samaria

Hamas' beslutning ses som udtryk for at de ser sig selv som en uafhængig stat i enhver henseende og adskilt fra det palæstinensiske selvstyre.

Den iransk-støttet terrorgruppe har kontrolleret Gaza siden 2007, efter de begik et blodigt kup mod Fatah (partiet som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder og får flere millioner danske skattekroner hvert eneste år).

I Gaza lever der omkring to millioner indbyggere, i Judæa og Samaria (Vestbredden) i Område A & B, der fj. Oslo-aftalerne (1993) hører under de palæstinensiske myndigheder (PA), lever der omkring tre millioner indbyggere.

Siden 2007 har “Palæstina” de-facto været delt i to. Terrorgruppen Hamas har fuld kontrol over Gaza, mens Fatah-bevægelsen styrer de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA) i Judæa og Samaria (Vestbredden). “Palæstina” har i dag to præsidenter, to premierministre, en lovgivning som er ude af funktion og har været ude af stand til at afholde valg – læs mere HER. Palæstina opfylder således ikke folkerettens betingelser for at blive anerkendt som en stat – læs mere HER. Præsident for PA er Mahmoud Abbas.

Nu har Hamas-regimet i Gaza besluttet at indføre en ny skat på varer, der kommer fra det palæstinensiske selvstyre (PA). PA ser beslutningen som en ulovlig handling og en politisk erklæring fra Hamas om at de ser sig selv som en separat enhed, skriver Jewish Press.

Den nye skatteafgift på 16% – også kendt som “Hamas-afgiften” er blevet pålagt flere varer fra PA, inkl. mineralvand, chips og læskedrikke. Skatteafgiften kommer som et svar på skatterne, der opkræves af PA på varer der kommer fra Gaza.

Terrorgruppen har også besluttet at pålægge skatteafgiften fordi PA har fritaget importører som lever i PA’s selvstyreområder for stigningen i importafgifter, men ikke til importører som lever i Hamas-kontrolleret Gaza.

Kilde i Gaza fortæller at Hamas-regimets beslutning skal ses som et forsøg på at få PA til at stoppe skatteopkrævninger på produkter, der kommer fra Gaza og inkludere Gaza i hvede- og melafgiftsfritagelsen som PA har indført i deres selvstyreområder.

Både i PA’s område og i Gaza, ses Hamas’ beslutning som “et politisk skridt for at uddybe splittelsen [mellem PA og Gaza], men frem for alt som en erklæring fra Hamas om, at de ser sig selv som en uafhængig stat i enhver henseende og adskilt fra det palæstinensiske selvstyre.”

En erhvervsdrivende i Gaza som importerer juice og hidtil har betalt 2.784,94 kroner i afgift på hver lastbil, uanset vægt og mængde, vil fremover skulle betale yderligere 16% af varernes værdi, eller i alt 13.923,48 kroner. Den gennemsnitlige daglige løn pr. indbygger i Gaza er omkring 55,69 kroner.

Toldkrigen mellem Hamas og PA er ikke ny – I 2013 pålagde Hamas afgifter på varer, der kom fra Judæa og Samaria hvilket førte til hård kritik i Gaza.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp