Search
Her ses en israelsk soldat uden for den størte terrortunnel hidtil afdækket i Hamas-kontrolleret Gaza. (Foto: IDF)

Dansk journalist var med nede i kæmpe tunnel i Gaza

Det tager år og milliarder at bygge èn tunnel. I Gaza er der et omfattende tunnelnetværk, men de kommer ikke befolkningen til gode.

Israels forsvarshær (IDF) inviterede flere journalister, inkl den danske journalist Jotam Confino, med ned i kæmpe tunnel i Hamas-kontrolleret Gaza, skriver TV2.

TV2 er dermed første DK-medie, der er inde i Gaza siden 7. oktober-massakren mod Israel, der vil gå over i historien som den værste massakre mod jøder siden Holocaust.

Jotam Confino er freelancejorunalist på TV2, under Gaza så han Hamas-tunneller og grænseovergangen, hvorfra flere tusind terrorister stormede ind i Israel og gik til angreb mod forsvarsløse, babyer, børn, kvinder, ældre, syge og mænd.

Jotam Confino fortæller om besøget: – Det, vi har set i dag, har været et meget specifikt område, men vi har for eksempel ikke været nede og tale med palæstinensere i den sydlige del af Gazastriben. Der er der ikke nogen journalister udefra, der kommer ind på nuværende tidspunkt.

Selvom IDF ikke gav journalisterne mulighed for at færdes frit i Gaza, understreger Confino at de fik adgang til at se ting de hidtil kun havde hørt om.

Den danske journalist tilføjer: – Vi kan se, at tunnellerne ikke er noget, Israel har bygget på de sidste par uger, og vi ved, at de har været benyttet af Hamas, hvilket sådan set heller ikke noget, at Hamas lægger skjul på. Det er faktisk noget, de er ret stolte af.

Hamas-tunnellerne har kostet milliarder og taget flere år at bygge Jotam Confino så de avancerede tunneller med indlagt strøm, ventilation og vand. Om tunnellerne fortæller han: – De har taget årevis at bygge, og de har kostet milliarder. Det er penge, som Hamas har fået til at administrere Gaza og hjælpe civilbefolkningen, der er gået til det.

Tunnelnetværket under Gaza er omfattende og bruges ikke til at beskytte enklavens civile befolkning: – Tunnellerne er bygget på bekostningen af civilbefolkningen. De penge kunne man i stedet have brugt på de mange fattige civile i Gaza, forklarer Jotam Confino.

Under sit besøg i Gaza hørte Confino flere skud tæt på som ifølge IDF er kampe mod Hamas-terrorister.

– Militæret vil meget gerne vise, at det går godt, det er der ikke nogen tvivl om. Der kører jo propaganda på begge sider. Det signal, de gerne vil sende til omverdenen, er, at Israel har styr på det, men det er jo ikke helt sandheden, siger Jotam Confino.

Flere tusind terrorister stormede ind over travl grænseovergang7. oktober blev en sort dag i Israel. Før massakren var der meget travlt ved grænseovergangen, hvorfra omkring 1 million palæstinenserne fra Gaza kom ind i Israel for at arbejde. Mere tyder på at nogle af de medarbejdere hjalp Hamas med informationer om kibbutzerne, hvor massakren gik hårdt ud over indbyggerne, hvoraf flere i årevis havde arbejdet for fred og hjulpet palæstinensere i Gaza.

Terroristerne ødelagde rænseovergang og gik til angreb mod alle på deres vejsoldater og civile blev brutalt myrdet, voldtaget eller kidnappet til Gaza. Fangede terrorister har fortalt at de blev lovet 70.000 kr for hvert gidsel tog til Gaza. Terrorgruppen kørte ind i Israel i biler og motorcykler og massakrerede babyer, børn, kvinder, ældre, syge og mænd. IDF afdækkede blandt andet en kæmpe tunnel i Gaza, hvor biler kan køre igennem.

Den største tunnel i Gaza kører over flere km, er 50 m dyb og ligger blot 400 meter fra grænseovergangen.

Jotam Confino var med nede i en af de kæmpe tunneller.

IDF lægger stor vægt på at beskytte journalisterne, der kommer ind i Gaza, derfor måtte besøget i tunnellen udsættes efter IDF vurderede at det ville være for risikabelt for journalisterne.

I skrivende stund er mange områder i Gaza fortsat krigszoner.

Jotam Confino slutter: – Jeg tror, at der kommer til at gå nogen tid endnu, inden vi kan få lov til at komme ind og tale med palæstinenserne selv. Jeg tror først, det sker, når krigen lakker mod enden.

– Man vil gerne have information fra dem, som selv oplever de her ting, og derfor ville det være dejligt selv at kunne komme ind og lave sit journalistiske arbejde. Men det er der desværre lange udsigter til.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp