Search
Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Grænseovergangen Rafah mellem Gaza og Egypten er sjældent åben for passage som her. (Illustrationsfoto: Facebook)

Planlægger Egypten at genoptage kontrollen over Gaza?

For første gang er entreprenørudstyr fra Egypten kørt ind i Gaza. Egypten kontrollerede Gaza i 1948-1967.

Flere egyptiske bulldozere, kraner og lastbiler kørte fredag ind i Gaza. Nu spekulerer flere palæstinensere på, om Egypten planlægger at generobre Gaza, som var under egyptisk kontrol i 1948-1967, skriver avisen Jerusalem Post.

Egyptens beslutning om at sende bygningsudstyr og ingeniører ind i Gaza skete inden for rammerne af Cairo’s løfte om at bidrage til genopbygning af enklaven efter den seneste Gaza-krig mellem Israel og Hamas.

I løbet af 11 dage i maj måned, angreb terrorgruppen Hamas som har haft kontrollen over Gaza siden 2007, hvor terrorgruppen overtog enklaven ved et blodigt kup, Israels civilbefolkning med mere end 4300 raketter. 90% af raketterne blev nedskudt af Israels missilforsvar Iron Dome. 12 personer i Israel blev dræbt, over 335 blev såret, flere af dem kritisk. Derudover er tallene for de psykiske konsekvenser og antallet af israelere som får PTSD og angst af de gentagende raketangreb uoverskuelige. Det samme er de omfattende ødelæggelser af private hjem, virksomheder og andet. Læs mere HER. Læs også hvem betaler for Hamas’ raketter HER.

Egyptens præsident Abdel Fattah al-sisi har lovet 3 milliarder kroner til at genopbygge Gaza.

Ifølge palæstinensiske kilder, betyder egyptiske bygningshold i Gaza reelt at Hamas og andre palæstinensiske terrorgrupper i enklaven, ikke kan genoptage deres raketangreb mod Israel.

– Det vil være svært for Hamas at indlede endnu en kamprunde mod Israel mens der er så mange egyptere inde i Gaza. Hvis Hamas eller Palæstinensisk Islamisk Jihad genoptager deres raketangreb mod Israel, mens de egyptiske konstruktionsteams arbejder i Gaza, vil de to grupper komme i problemer med Egypten, sagde en af ​​kilderne til Jerusalem Post.

Ifølge de palæstinensiske kilder har egypterne advaret Hamas-leder Yahya Sinwar mod at indlede endnu en kamprunde, mens Kairo fortsætter sine bestræbelser på at hjælpe med at genopbygge Gaza.

Under uafhængighedskrigen i 1948 oprettede Den Arabiske Liga den “Hele Palæstina-regering” til at styre egyptisk-kontrolleret Gazastrib. Palæstinensere, der boede i enklaven, fik udstedt “al-palæstinensiske” pas. Egypten tilbød dem ikke statsborgerskab. Efter opløsning af den palæstinensiske regering i 1959 fortsatte Egypten med at kontrollere Gaza indtil 1967.

Ægypterne annekterede imidlertid aldrig Gaza og valgte at administrere den gennem en militær guvernør.

– Der går mange rygter om, at egypterne planlægger at vende tilbage til Gaza. Mange mennesker her er overbeviste om, at det egyptisk sponsorerede genopbygningsarbejde er en del af en plan for at bane vejen for en permanent egyptisk sikkerheds tilstedeværelse i Gaza, sagde en palæstinensisk veteran journalist fra Gaza.

Egypterne spillede en afgørende rolle i at opnå våbenhvilen mellem Israel og Hamas som trådte i kraft 21. maj.

Lederen af ​​Egyptens generelle efterretningstjeneste, Abbas Kamel, gjorde i sidste uge et sjældent besøg i Gaza, hvor han mødtes med ledere af Hamas og andre palæstinensiske terrorgrupper, her drøftede han blandt andet opretholdelse af våbenhvilen og genopbygning.

Kamels besøg på Gaza ses af nogle palæstinensiske politiske analytikere som tegn på, at Egypten vil spille en vigtig rolle i Gaza og den palæstinensiske arena generelt.

– Jeg tror ikke på at Egypten vil gå tilbage til de dage, hvor de administrerede Gaza. Men præsident al-isis beslutning om at bidrage til genopbygningsindsatsen viser at han ønsker at være stærkt involveret i alt hvad der sker i Gaza, sagde en analytiker til Jerusalem Post.

– Forholdet mellem Egypten og terrorgruppen Hamas er forbedret i løbet af de seneste par år, tilføjede analytikeren.

Forholdet mellem Egypten og terrorgruppen Hamas var anstrengt, da præsident al-sisi kom til magten i 2013 efter at have afsat præsident Mohamed Morsi og forbød Det Muslimske Broderskab som terrorgruppen Hamas udspringer af – læs mere om Hamas HER.

I 2015 blev Hamas listet som en terrororganisation i Egypten. Hamas står blandt andet også på EUs terrorliste.

Morsi og andre medlemmer af Det Muslimske Broderskab blev senere anklaget for at have spioneret for terrorgruppen Hamas og Iran.

Indtil for få år siden havde Egyptens statskontrollerede medier beskyldt terrorgruppen Hamas for at hjælpe muslimske terrorister, der angreb egyptiske sikkerhedsstyrker i Sinai. Terrorgruppen Hamas har benægtet anklagerne og sagt, at de ikke blander sig i noget arabisk lands indre anliggender.

De palæstinensiske myndigheders præsident Mahmoud Abbas værdsætter Egyptens indsats for at få ro på gemytterne situationen og hjælpe med genopbygning af Gaza, fortalte en palæstinensisk embedsmand i Ramallah til Jerusalem Post.

Embedsmanden afviste rygterne om mulig genoptagelse af ​​egyptisk kontrol over Gaza.

– Egypterne arbejder på at opnå palæstinensisk national forsoning og genforene Judæa og Samaria (Vestbredden) med Gaza. Derfor har de inviteret repræsentanter fra flere palæstinensiske fraktioner (terrorgrupper) til Kairo. Egypterne støtter oprettelsen af ​​en palæstinensisk stat i Judæa og Samaria (Vestbredden), Gaza og Øst-Jerusalem, tilføjede embedsmanden.

Virkeligheden var dog en helt anden… Efter en længere periode med relativ ro, skete der en kraftig optrapning i konflikten mellem israelere og palæstinensere i foråret 2021. I forbindelse med den muslimske fastemåned Ramadan som startede 12. april intensiverede de palæstinensiske selvstyremyndigheder opildning til vold og terror i deres officielle medier, i løbet af april og primo maj var det stadigt flere voldelige episoder og terrorangreb i Judæa og Samaria (Vestbredden) og Øst-Jerusalem. Den 10. maj kastede terrorgruppen Hamas sig ind i konflikten og lagde ud med raketangreb mod Jerusalem. Som tidligere nævnt blev store dele af Israel efterfølgende udsat for flere tusind raketangreb i løbet af de 11 dage Gaza-krigen varede.

I flere israelske byer og i Judæa og Samaria (Vestbredden) var der også voldelige optøjer. Det officielle navn på Israels militære forsvarsoperationer under Gaza-krigen i 2021 var “Operation Vogter af muren” (Operation Guardian of the Walls). Under den sidste dag med kamphandlinger mellem Israel og Hamas, lige før en våbenhvilen var på plads, gik Fatah-leder og højtstående embedsmand i de palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA), Jibril Rajoub, ud og lovede at Fatah og PA «vil fortsætte cyklussen med blod og mord» i et interview på arabisk TV – læs HER. Det skal tilføjes at Danmark årligt sender 200 millioner kroner til de palæstinensiske myndigheder… Læs HER.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp