Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Følgende spørgsmål om partiernes Israels politik vil vi have svar på før valget

Christiansborg Slot (Foto: Jorge Láscar, Flickr)
Christiansborg Slot (Foto: Jorge Láscar, Flickr)
MIFF har skrevet til de partier, som per 25. april 2019 var opstillingsberettigede til det kommende Folketingsvalg. Her er teksten. Nederst finder du links til de svar, som vi udgiver efterhånden som vi får dem.

I forbindelse med det kommende folketingsvalg ønsker Med Israel for fred (MIFF) i Danmark at kortlægge, hvilket syn de forskellige partier har på Israel-relaterede spørgsmål. Vi håber at XXX [partiets navn] vil svare på nedenstående spørgsmål – gerne som svar på denne e-mail. Og vi takker på forhånd for jeres deltagelse.

Svarene publiceres løbende og uden forkortelse på www.miff.dk, Danmarks hurtigst voksende hjemmeside om Israel.

MIFF er en organisation som startede i Norge i 1978. Ved de sidste to stortingsvalg i Norge har politikere (2013) og partier (2017) svaret på tilsvarende spørgsmål fra MIFF. MIFF startede sit arbejde i Danmark i 2018 og har allerede over 330 medlemmer og flere tusind internet-besøg hver måned.

Med venlig hilsenSpørgsmålene

 1. Israel blev oprettet som et nationalt hjemland for jøder, som FNs delingsplan fra november 1947 også lagde op til. De fleste jøder i Israel er flygtninge og efterkommere af flygtninge, ikke mindst fra de arabiske lande. Vi har en moralsk pligt til at støtte et jødisk hjemland, sagde USAs tidligere præsident Barack Obama. Støtter partiet det jødiske folks ret til sin egen nationalstat?
 2. På en række højteknologiske områder (IT, medicin, cybersikkerhed, vand, vedvarende energikilder – bare for at nævne nogle eksempler) er Israel blandt de fremmeste i verden. Der er allerede samarbejde mellem israelske og danske aktører. Støtter partiet et endnu tættere økonomisk og teknologisk samarbejde mellem Danmark og Israel?
 3. Israel har opdaget store naturgasforekomster i sin økonomiske zone i Middelhavet og indgået forpligtende samarbejde med eksempelvis Egypten. Støtter partiet øget dansk samarbejde med Israel i energisektoren?
 4. Støtter partiet nogen som helst former for boykot af et andet land? I så fald, hvilke lande, og er Israel på listen?
 5. Angela Merkels parti (CDU) har i 2016 erklæret alle former for Israel-boykot for antisemitisk. I 2018 har sikkerhedstjenesten ved Berlins politi konkluderet, at BDS bevægelsen (Boycott-Divest-Sanction) er antisemitisk, og kulturordfører for Berlins Venstre Parti, Klaus Lederer – har vurderet, at BDS er “strukturel antisemitisme.” Canadas premierminister, Justin Trudeau, har i 2019 sagt, at BDS bevægelsen er antisemitisk. Er partiet enig i den vurdering af BDS bevægelsen?
 6. Forrige og nuværende FN generalsekretærer, Ban Ki-moon og António Guterres samt Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen har påpeget at Israel bliver uretfærdigt behandlet i FN-systemet. Er partiet enig i den vurdering?
 7. Danmark er en økonomisk bidragsyder til palæstinensiske selvstyremyndigheder (PA). PA belønner og hædrer deltagelse i målrettede angreb mod israelske civile, eksempelvis ved at give løn til fangere, ved at skoler og idrætsturneringer bliver opkaldt efter angriberne samt ved hæder i officielle medier. Mener partiet, at Danmark bør bruge økonomisk pres for at få PA til at standse belønning og hyldest af terrorister?
 8. Hamas-charteret fra 1988 udtrykker længsel mod en tid, hvor naturen vil hjælpe muslimer med at dræbe jøder. Det nye Hamas-dokument fra 2016, som ikke erstatter charteret, sigter mod en fuldstændig frigørelse af «Palæstina», fra Jordanfloden til Middelhavet, således at Israel forsvinder. Støtter partiet kontakt/dialog med Hamas-regimet i Gaza-striben?
 9. Danmark yder økonomisk støtte til palæstinensiske og israelske NGO’er for at opbygge et stærkt palæstinensisk civilsamfund. I 2017 blev Danmark klar over, at nogle af de støttede NGO’er ikke agerede i overensstemmelse med danske mål for udviklingssamarbejde. NGO’erne modarbejdede eksempelvis en to-statsløsning, de støttede BDS og havde forbindelser til terrorister. Støtte-kriterierne er derfor blevet præciseret, og færre NGO’er modtager støtte. Støtter partiet de ændrede støttekriterier?
 10. Efterkommerne af palæstinensiske flygtning fra 1948 bliver gennem UNRWA behandlet på en helt anden måde end alle andre flygtninge i verden gennem FNs Højkommissær for flygtninge. Støtter partiet, at Danmark arbejder for at få den praksis ændret?
 11. Gældende international lov præciserer, at der skal være en fredsaftale mellem Israel og den anerkendte palæstinensiske leder, før der kan gives anerkendelse til “Staten Palæstina”. En lang række lande har dog allerede anerkendt Palæstina som stat. Og adskillige danske politikere har ønsket, at også Danmark (gerne men ikke nødvendigvis sammen med hele EU) fraviger betingelsen om, at fredsaftalen skal gå forud for anerkendelsen. Støtter partiet anerkendelse af “Staten Palæstina” uden fredsaftale?

Fotokredit: Jorge Láscar “Christiansborg Slot” 2014-10-29. Udover det flotte billede er der også mange interessante informationer om paladsens artikektur og anvendelse. Licens: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Links til svarene

KristenDemokraterne (KD)
Partiet Klaus Riskær Pedersen
Alternativet (ALT)
Det Konservative Folkeparti
Venstre
Nye Borgerlige
Dansk Folkeparti

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem