Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

90 ud af 120 Knesset-medlemmer underskriver protest mod Ben & Jerry’s boykot af jødiske bosættelser

90 Knesset-medlemmer har sendt protestbrev til is-giganten Ben & Jerry's over boykot af is-salg i israelske samfund i Judæa & Samaria og Øst-Jerusalem. (Foto: CP Thornton, flickr.com)
De arabiske partier nægtede at underskrive.

Den 10. juli skrev MIFF: Ben & Jerry’s smeltet under BDS-pres, stopper salg af is i jødiske bosættelser. – Ben & Jerry’s fortsætter is-salget i Syrien og Iran som myrder egne borgere, is-salget fortsætter også i Kina som fængsler flere millioner muslimer. Men hyklerne har “mod” til at tilslutte sig tosserne som angriber den eneste jødiske stat i verden, skriver Ben-Dror Yemini. Læs HER

Den 21. juli skrev MIFF: Midt i stormen over Ben & Jerry’s tager USA’s udenrigsministerium afstand til boykotaktioner mod Israel. – USA står stærkt i kampen mod kræfter som vil delegitimere Israel. Vi vil arbejde utrætteligt for at støtte Israel i at blive integreret yderligere i det internationale samfund, udtaler talsmand for USA’s udenrigsministerium. Læs HER.

Nu har 90 ud af 120 Knesset-medlemmer, har 90 medlemmer underskrevet protestbrev til den internationale is-gigant Ben & Jerry’s over deres beslutning om at stoppe sit issalg i Judæa og Samaria og Øst-Jerusalem, skriver Israel Hayom.

I protestbrevet står blandt andet: Vi “står sammen mod Ben & Jerry’s skamfulde handlinger som er umoralske og beklagelige”, som de israelske lovgivere understreger vil skade flere hundrede jødiske og arabiske medarbejdere samt at boykotten er i strid med israelsk lovgivning som forbyder boykot af de jødiske bosættelser. Samme lovgivning gælder for øvrigt også i Danmark og EU – læs HER.

De 90 Knesset-medlemmer som protesterer mod Ben & Jerry’s beslutning spænder bredt politisk. De 30 Knesset-medlemmer som nægtede at underskrive brevet dækker over blandt andet de arabiske partier.

Ben & Jerry’s er en virksomhed kendt for sin progressive politik og deres beslutning om at boykotte is-salg i jødiske bosættelser og Øst-Jerusalem er et af de stærkeste skridt fra en international virksomhed mod jødiske bosættelser. Læs hvorfor jødiske bosættelser IKKE er i strid med folkeretten HER.

Unilever, moderselskabet bag Ben & Jerry’s, har udtalt at de intet kunne stille op mod virksomhedens beslutning om boykot. I købsaftalen fra 2000 bevarede Ben & Jerry’s retten til selv at bestemme sin politik.

Unilever tilføjer at de fortsat er “fuldt engageret” i deres forretninger i Israel og vil finde en måde at fortsætte med at producere Ben & Jerry’s lokalt, samtidig med at jødiske bosættelser ekskluderes fra is-salg. Unilever er kommet nærmere ind på hvordan de vil gøre det.

Den israelske regering har fordømt Ben & Jerrys beslutning og beskylder virksomheden for at deltage i en palæstinensisk-ledet boykotkampagne mod Israel.

Omar Barghouti, grundlægger af BDS fortæller at de i flere år har opfordret Ben & Jerry’s til at trække sig ud af Israel. Læs også: BDS-grundlægger skjuler ikke målet om at Israel ikke skal være en jødisk stat. Under interview på arabisk via Podcast talte BDS-grundlægger Omar Barghouti åbent om målet.

Den israelske regering har opfordret 35 amerikanske stater med anti-boykotlove til at straffe Unilever. Flere stater, blandt andet Texas og Florida, er begyndt at undersøge sagen, indtil videre har ingen amerikanske stater endnu taget skridt i den retning.

Gilad Erdan, Israels FN- og USA ambassadør har udtalt til FNs Sikkerhedsråd at de medansvarlige for Ben og Jerrys beslutning.

– Når FNs Sikkerhedsråd undlader at træffe stærke handlinger mod verdens værste menneskerettighedsovertrædere som Iran og Syrien og i stedet udpeger verdens eneste jødiske stat, er det ikke underligt at virksomheder som Ben og Jerry og Unilever tillader sig at udpege Israel til boykot, sagde Erdan.

– De virksomheder har ingen moralske forbehold over for at operere i lande som er blandt verdens værste menneskerettigheds-krænkere, samtidig med at de pålægger antisemitisk boykot mod verdens eneste jødiske stat. I lyset af de dobbelte standarder smelter krav fra FN-organer og virksomheder som Ben og Jerry’s om at være motiveret af høje idealer og objektive standarder til intet – som is i sommersolen, påpeger Erdan

Virksomhedens grundlæggere Bennett Cohen og Jerry Greenfield har i mellemtiden skrevet i The New York Times at de ikke længere har operationel kontrol over Ben & Jerry’s, men er stolte over beslutningen om boykot.

De fastholdt også at beslutningen truffet af deres tidligere virksomhed “ikke er en afvisning af Israel. Det er en afvisning af israelsk politik som opretholder en ulovlig besættelse, der er en barriere for fred og krænker de grundlæggende menneskerettigheder for det palæstinensiske folk, der lever under besættelsen.”

De forsvarede også virksomheden mod anklager om antisemitisme og tilføjede at de ikke støtter BDS.

– At vi støtter virksomhedens beslutning er ikke en modsigelse og det er heller ikke antisemitisk. Faktisk mener vi at beslutningen kan og bør betragtes som fremme begreberne retfærdighed og menneskerettigheder som er grundlæggende principper i jødedommen. Som jødiske tilhængere af staten Israel afviser vi fundamentalt forestillingen om, at det er antisemitisk at stille spørgsmålstegn ved staten Israels politik, skriver Ben & Jerry’s stiftere.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem