- Ben & Jerry's fortsætter is-salget i Syrien og Iran som myrder egne borgere, is-salget fortsætter også i Kina som fængsler flere millioner muslimer. Men hyklerne har "mod" til at tilslutte sig tosserne som angriber den eneste jødiske stat i verden, Tweetede veteran journalist Ben-Dror Yemini. Nu har Ben & Jerry's besluttet ikke at boykotte jødiske kunder i Judæa og Samaria samt Øst-Jerusalem. (Foto: Rob Olivera, Wikimedia Commons)

Ben & Jerry’s smeltet under BDS-pres, stopper salg af is i jødiske bosættelser

- Ben & Jerry's fortsætter is-salget i Syrien og Iran som myrder egne borgere, is-salget fortsætter også i Kina som fængsler flere millioner muslimer. Men hyklerne har "mod" til at tilslutte sig tosserne som angriber den eneste jødiske stat i verden, skriver Ben-Dror Yemini.

Den internationale is-fabrikant Ben & Jerry’s meddelte mandag, at de vil boykotte salg af deres is i bosættelser i Judæa og Samaria (Vestbredden) i og jødiske kvarterer i Øst-Jerusalem, skriver avisen Jerusalem Post.

– Vi mener ikke det er i overensstemmende med vores værdier at Ben & Jerrys is sælges i det besatte palæstinensiske territorium, skriver virksomheden.

Ben & Jerry’s beslutning giver den globale boykot-bevægelse BDS ekstra medvind. BDS har det seneste årti lagt pres mod virksomheden som startede i Vermont og i dag ejes af Unilever. Læs om BDS HER.

Gruppen Vermonters for en retfærdig fred i Palæstina havde været særlig aktive kampagnen, gruppen kalder det for en “Succes”.

BDS kalder beslutningen for et “afgørende skridt mod at stoppe virksomhedens medvirken til Israels besættelse og krænkelse af palæstinensiske rettigheder.”

Ben & Jerry’s er en virksomhed som er kendt for at tage stilling til spørgsmål om social retfærdighed, præciserede at de ikke boykotter Israel, kun de “besatte palæstinensiske områder” og tilføjede at de vil fortsætte salg af deres is i Israel “inden for grænserne før 1967” og “Selvom Ben & Jerry’s ikke længere vil blive solgt i det besatte palæstinensiske omårde, vil vi blive i Israel gennem anden aftale.”

Ben Dror Yemini som har holdt flere foredrag for MIFF Tweetede:

– Moralsk kriminelle. Ben & Jerry’s fortsætter is-salget i Syrien og Iran som myrder egne borgere, is-salget fortsætter også i Kina som fængsler flere millioner muslimer. Men hyklerne har “mod” til at tilslutte sig tosserne som angriber den eneste jødiske stat i verden.

Læs hvorfor jødiske bosættelser IKKE er i strid med folkeretten HER.

Ben & Jerry’s internationale beslutning afvises af Ben & Jerry’s i Israel som har meddelt at de vil fortsætte is-salget i hele Israel. Derfor har virksomheden nu besluttet ikke at fornye aftalen med den israelske licenshaver, kontrakten udløber om halvandet år.

Ben & Jerry’s Israel Tweetede:

– Vi opfordrer den israelske regering og forbrugerne til ikke at acceptere boykot af Israel. Det her er et hidtil uset træk fra Unilever, Tweetede den israelske licenshaver og tilføjede: – is og politik skal ikke blandes.

Unilever Israel præciserede at de ikke var involveret i beslutningen truffet af Ben & Jerrys globalt og deres uafhængige bestyrelse.

– Vi er meget stolte af vores historie i Israel og er fuldt ud engagerede i vores langsigtede tilstedeværelse. Vi beskæftiger omkring 2.000 medarbejdere, størstedelen i vores fabrikker i Arad, Acre, Safed og Haifa. Alene det seneste årti har virksomheden investeret over 2 milliarder kroner i det israelske marked og vil fortsætte med at investere i sine medarbejdere, mærker og forretning på det lokale marked, skriver Unilever Israel.

– Vi er fortsat fuldt engagerede i vores tilstedeværelse i Israel, hvor vi i årtier har investeret i vores medarbejdere, brands og forretning. Ben & Jerry’s blev erhvervet af Unilever i 2000. Som en del af overtagelsesaftalen har vi altid anerkendt mærket og deres uafhængige bestyrelses ret til at træffe beslutninger om deres sociale mission. Vi glæder os også over, at Ben & Jerry’s bliver i Israel, skriver Unilever International.

Ben & Jerry’s beslutning om at bukke under for BDS’s pres skabte politisk storm. premierminister Naftali Bennett og udenrigsminister Yair Lapid Tweetede:

– Der findes mange is-mærker, men kun en jødisk stat. Ben & Jerry’s har besluttet at mærke sig selv som en israelsk is. Denne beslutning er moralsk forkert, og jeg tror, ​​at også vil stå klart, at beslutningen er kommercielt forkert. Boykot af Israel – et demokrati omgivet af øer af terror – afspejler en total tab af retning. Boykot fungerer ikke og vi vil bekæmpe den med fuld styrke, Tweetede Bennett.

– Boykot er en skammelig overgivelse til antisemitisme, over for BDS og alt, hvad der er galt med den anti-israelske og anti-jødiske diskurs. Vi vil ikke tie. Over 30 stater i USA har vedtaget anti-BDS-lovgivning. Jeg planlægger at bede hver og en af dem om at håndhæve loven mod Ben & Jerry’s. De vil ikke behandle staten Israel sådan uden konsekvenser, Tweetede Lapid.

Her er Israels FN ambassadør Gilad Erdans brev til USA-guvernører i 35 stater med en lovgivning mod boykot af Israel. I brevet beder ambassadør Erdan om at der lægges pres på Ben & Jerry’s:Det venstreorienterede parti Meretz hilser derimod beslutningen velkommen:

– Israel skades endnu engang af det umorale ved bosættelserne i de besatte områder. Der er selvfølgelig dem, der ikke er villige til at sælge [Ben & Jerrys is] i bosættelser som er ulovlige og umoralske, og det er en skam at alle israelere skades af deres eksistens, udtaler Knesset-medlem Mossi Raz.

Oppositionsleder Benjamin Netanyahu Tweetede:

– Nu ved vi israelerne hvilken is de IKKE skal købe.

Den reginale rådschef i Samaria Yossi Dagan påpeger at Judæa og Samaria også vil eksistere, efter Ben & Jerry’s is smelter:

Knesset-medlem Ofir Akunis fra partiet Likud: – Vi stopper med at købe Ben & Jerry’s i Israel, i Judæa og Samaria og alle andre steder i verden.

Simcha Rothman fra partiet Religious Zionist: – Stop ikke med at købe Ben & Jerrys is så længe vi har licenshaver i Israel.

Den venstreorienterede NGO Peace Now roser beslutningen:

– Ben & Jerrys beslutning gør det klart, at selvom bosættere på højrefløjen fortsætter med at forsøge at slette den grønne linje, skelner verden klart mellem det suveræne Israel fra de besatte områder. Internationale virksomheder er interesserede i at drive forretning med staten Israel, men er uvillige til at acceptere militær kontrol over millioner af palæstinensere og bosættelsesvirksomheden. Den nye israelske regering er meget opmærksom på den enorme skade, som bosættelsesvirksomheden påfører Israel. Enhver som ønsker at styrke den israelske økonomi, undgå boykot og international kritik, vil arbejde for at afslutte besættelsen, skriver Peace Now.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp