- Da jeg skulle oversætte de personlige vidnesbyrd fra vores jødiske ven Eric Rubin om hvad hans familie gennemgik Auschwitz til arabisk, brød vi begge sammen og alle græd, skriver Yoseph Haddad.(Foto: Privat)

Israelsk-arabiske Yoseph Haddad: – Terroristerne repræsenterer ikke os

- Vi må ikke lade de få i vores arabiske samfund som støtter terror, ødelægge sameksistensen mellem jøder og arabere i Israel, skriver Yoseph Haddad.

I marts blev Israel ramt af 11 terrorangreb! De seneste af dem var de mest blodige.

Den 22. marts blev fire israelere dræbt og flere såret da en israelsk-arabisk beduin, der tidligere har været fængslet for at ville tilslutte sig terrororangisationen Islamisk Stat (IS), gik til angreb med kniv og sin bil mod tilfældige israelere på gaden i Beersheba. Terroristen blev skudt af en civil

Den 27. marts blev to 19-årige israelske betjente dræbt og flere såret da to israelsk-arabiske IS-terrorister gik til angreb mod tilfældige israelere på gaden i Hadera. De to dræbte var en jødisk kvinde og en drusisk mand. Terroristerne blev skudt af israelske soldater som tilfældigvis spiste på nærliggende restaurant.

Den 29. marts blev fem personer dræbt i byen Bnei Brak da en palæstinensisk terrorist som opholdt sig ulovligt i Israel, gik til angreb mod tilfældige israelere på gaden med en M 16. En far reddede sit lille barn i klapvogn ved at beskytte ham med sin krop og selv blive dræbt. En familiefar blev dræbt på klods hold i sin bil. To ukrainere som arbejdede i Israel blev skudt uden for en kiosk. En israelsk kristen-arabisk politimand stoppede terroristen ved selv at blive dræbt da han sammen med sin kollega konfronterede terroristen og skød ham. Terroristen var fra Jenin og menes at være tilknyttet den iransk-støttet palæstinensiske terrorgruppe Islamisk Jihad (PIJ). Hans onkel er desuden en topfigur i den iransk-støttet terrorgruppe Hamas i Jenin. Hamas har kontrolleret Gaza siden 2007. Hamas har længe forsøgt at opildne til terror i Judæa og Samaria, samtidig med at terrorgruppen bevarer roen i Gaza.

De seneste terrorangreb i Israel er de værste siden 2006, hvor 11 israelere blev dræbt af selvmordsbomber i Tel Aviv.

Yoseph Haddad som er kristen israeler og CEO af den israelske NGO Vouch for Each Other kommer med sine kommentarer på den seneste terrorbølge i Yediot Ahronot (artiklen er oversat fra hebraisk).

Haddad skriver: – Den seneste terrorbølge i Israel har gjort mange af os så utrygge, at vi nærmest har glemt Corona-smitte, stigende leveomkostningerne og endda krigen i Ukraine.

Den seneste terrorbølge som skyller ind over os for tiden, har nogle særlige karakteristika som vi bør være opmærksomme på, understreger Haddad:


På den ene side var tre ud af de seneste fire terrorister som stod bag de alvorlige terrorangreb i Beer Sheva, Hadera og Bnei Brak israelske statsborgere med arabisk baggrund. Selvom de identificerede sig selv som medlemmer af terrororganisationen Islamisk Stat (ISIS), er det umuligt at ignorere det faktum, at israelske statsborgere begik terrorangreb med henblik på at myrde andre israelere grundet nationalistisk had, påpeger Haddad.

På den anden side ser vi voldsom modstand i det arabiske samfund i Israel mod den seneste terrorbølge, som vi aldrig har set før, skriver Haddad og fortsætter: – Jeg er 36 år og kan ikke huske at så mange i vores samfund offentligt har fordømt terrorangreb mod jøder. Det er især bemærkelsesværdigt, når man ser et år tilbage på Gaurdian of the Walls i maj 2021 (seneste Gaza-krig mod Israel), hvor der var en larmende tavshed i det arabiske samfund når det gjaldt fordømmelse af vold mod jøder.

Under den seneste terrorbølge, har mange arabiske brugere på sociale medier har postet opslag og i skarpe vendinger både fordømt terroristerne samt terror og vold generelt. Hertil kommer de arabiske partier, som hidtil har ignoreret terrorangreb. Under den seneste terrorbølge har partierne fordømt terrorangrebene. Der er også kommet terrorfordømmelser fra lederne af de lokale arabiske myndigheder, hvor terroristerne, naboer og endda slægtninge kom fra.

Terror fordømmelserne skete ikke kun skriftligt og mundligt. Der er også sket en intern granskning i det arabiske samfund. Mange taler om behovet for uddannelse mod vold og had. Den arabiske politiker Mansour Abbas sagde: “Vi vil ikke nøjes med fordømmelser og kondolencer, terror stopper ikke og bøjer ikke hovedet.” Hertil vil jødiske israelske læser sikker sige at det skal bevises med handling – ikke ord, skriver Haddad og tilføjer at betydningen af at det arabiske samfund nu offentligt fordømmer terror, ikke kan overdrives.

Hver terrorbølge volder stor skade på forholdet mellem jødiske israelere og arabiske israelere. Troen på at sameksistens er mulig styrtdykker og vi har allerede set konsekvenserne efter de blodige terrorangreb i løbet af de seneste uger. Arabere har mistet deres job og der har været eksempler på racistiske udtalelser Vi er to millioner israelsk-arabiske statsborgere i landet. Der er ingen tvivl om at vi har et problem i det arabiske samfund med dem som støtter terror, roser terrorister og deler opildning til terror, påpeger Haddad. Vi i det arabiske samfund skal slå hårdt ned på dem som støtter terror, vi i det arabiske samfund skal modarbejde, afvise og fordømme dem, skriver Haddad. Derudover skal de israelske myndigheder tage affære over for dem, og om nødvendigt stoppe og forbyde dem. De er måske ikke isoleret, men i forhold til den arabiske befolkning som helhed, repræsenterer de ikke os, skriver Haddad. Den åbenlyse modstand mod dem i vores samfund er mere end noget andet udtryk for at de en marginal gruppe som ikke repræsenterer flertallet i det arabiske samfund i Israel.

De tragiske terrorangreb som har kostet 11 personer livet har også givet os nye symboler på heltemod. Den kristne israelske oversergent og politimand Amir Khoury fra Galilæa, sprang på en motorcykel for at stoppe terroristen i Bnei Brak – Amir betalte med livet for at redde andre israelere. Israelere fra hele landet deltog i Khourys begravelse inkl. ultraortodokse jøder som ville vise en sidste respekt og takke for at Khoury reddede mange liv og betalte den højeste pris for at stoppe terroristens blodbad.

Nu overvejer man at opkalde en gade i Bnei Brak efter Amir Khoury.

Her ses Amir Khourys kiste svøbt i det israelske flag og et kors af hvide blomster – det ultimatiove udtryk for sameksistens mellem religioner i Israel:


De arabiske borgere i Israel omfatter både muslimer, kristne og drusere, og udgør 21% af befolkningen. Ja, tre terrorister er i løbet af de seneste uger kommet fra vores samfund og jeg skammer mig over det, ligesom de fleste israelske arabere gør, skriver Haddad. Men kristne israelske Amir Khoury som reddede liv og døde i Bnei Brak og drusisk israelske Yazan Fallah som blev dræbt i terrorangrebet i Hadera var ligesom så mange andre i de israelske sikkerhedsstyrker, politi, grænsepoliti og Israels forsvarshær (IDF) der netop nu forsøger at forhindre den næste terrorangreb, også israelske arabere.

Virkeligheden i Israel er kompleks. Der er mange terrorforsøg og mord på uskyldige civile. Terroristerne forsøger at ødelægge sameksistensen mellem jøder og arabere og antænde gaderne. Vi må ikke tillade dem at lykkedes med det, slutter Yoseph Haddad.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp