Tallene for de arabiske pogromer mod jøder i Israel i maj 2021

Tallene for arabisk og jødisk vold.
Yigal Yehoshua (56) døde få dage efter han blev lynchet af stenkastende arabere. (Foto: Privat, via Times of Israel)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Da Hamas startede krigen mod Israel 10. maj, spredte de voldelige arabiske optøjer i Øst-Jerusalem sig samtidigt til flere israelske byer.

De værste voldsepisoder skete i den blandede by Lod hvor jøder og arabere har levet sammen i årtier. Lod ligger tæt på Ben Gurion lufthavn. Ud af omkring 80.000 indbyggere er 30% arabere. Om aften den 10. maj begyndte arabiske ekstremister at kaste sten og brandbomber mod jødiske hjem, en skole og en synagoge og de angreb et hospital. Der blev skudt mod voldsmændene, en araber ble dræbt og to blev såret, og en jødisk mistænkt for skudangrebet blev anholdt. Jødiske øjenvidner fortæller at skuddet blev affyret i selvforsvar.

Den 11. maj var den jødiske mand Yigal Yehosha (56) på vej hjem til sin bolig i Lod i bil, da han blev angrebet af stenkastende arabere. Yigals bil blev bombarderet med sten og han blev ramt i hovedet. Yigal døde få dage senere af sine skader på hospitalet.

Yigal var kendt for sit utrættelige arbejde for sameksistens mellem jøder og arabere – at netop han blev lynchet ihjel kom for de fleste israelere som et chok. I Yigals ånd blev hans organer transplanteret i israelsk arabisk kvinde.

I byen Lod var der også eksempler på jøder som frygtede at løbe i beskyttelsesrum under raketangrebene fra Gaza af frygt for, at de ville blive angrebet af deres arabiske naboer. Der var også jøder som simpelthen valgte at flytte fra byen af frygt for arabisk vold.

I dagene som fulgte var der meldinger om “oprør, knivangreb, brandstiftelser, forsøg på indbrud og skudeangreb” i byer som Beersheba, Rahat, Ramla, Lod, Jaffa, Nasiriyah, Tiberias, Jerusalem, Haifa og Akko.

I de dage volden i de israelske byer stod på, var der også jødiske ekstremister som var aktive. I Bat Yam tæt Tel Aviv var der en særlig ubehagelig episode hvor en araber blev slæbt ud af sin bil og banket. Mindst seks af de involverede er er blevet anholdt, og angrebet blev fordømt af israelske politikere.

Den 16. maj havde israelske sikkerhedsstyrker stort set fået kontrol over de arabiske oprørere. Samme dag publicerede journalist Liran Levy i Walla News oversigt med sammenligning af arabisk og jødisk vold i løbet af de 6 dage:

10 jødiske synagoger brændt.
0 muslimske moskeer brændt.

28 moskeer brugt til opbevaring af sten og brandbomber.
0 synagoger brugt til opbevaring af sten og brandbomber.

22 moskeer brugt til at lede oprørere.
0 synagoger brugt til at lede oprørere.

112 jødiske hjem brændt.
1 arabisk hjem brændt (af arabiske oprørere som troede det tilhørte jøder).

386 jødiske hjem plyndret.
0 arabiske hjem plyndret.

673 jødiske hjem skadet.
13 arabiske hjem skadet.

849 biler tilhørende jøder brændt.
13 biler tilhørende arabere brændt.

5.018 stenangreb mod ikke-involverede jøder.
41 stenangreb mod ikke-involverede arabere.

Per 19. maj var 1.319 personer blevet anholdt i optøjerne. af dem var 159 jøder. 170 personer var blevet, af dem var 155 arabere og 15 jøder.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelDerfor er så mange journalister Palæstina-aktivister
Næste artikel– Israel har ikke ret til at eksistere
Avatar
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen indlæg at vise