Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Bornplatz-synagogen genopbygges 85 år efter Krystalnatten

Bornplatz-synagogen i Hamborg var en af de største i Europa. (Billede: Wikipedia)
Synagogen lå i Hamborg og var en af de største i Europa.

Nu genopbygges en af Europas største synagoger 85 år efter den blev nedbrændt. Det sker efter det jødiske samfund i Hamborg fik ejerskabet tilbage over ejendommen, der i dag står på stedet, skriver Jerusalem Post.

Bornplatz-synagogen, der havde plads til 1.200 personer, blev bygget i nyromansk stil og indviet i 1906.

Nu er ejendommen, hvor synagogen en gang stod, blevet givet tilbage til Hamborgs jødiske samfund.

Under ceremonien, rev repræsentanter fra Hamborg kommune en kopi i stykker, af nazidokumentet med ordre om at rive synagogen ned: – Vi beklager, at det har taget så lang tid at give jer ejendommen tilbage, sagde Dirk Kienscherf, en lokalpolitiker fra Tysklands socialdemokratiske parti, til det jødiske samfund.

Den 9-10 november 1938 udbrød Krystalnatten, der markerede starten på en dramatisk eskalering af jødeforfølgelserne i Tyskland. Krystalnatten kostede 91 jøder livet, 267 synagoger blev ødelagt eller nedbrændt, og omkring 7500 butikker ejet af jøder blev plyndret.

Det der stod tilbage af Bornplatz-synagogen blev tvangssolgt til kommunen og revet ned. I 1988 skabte kunstneren Margrit Kahl en mosaik på stedet til minde om synagogen. Nu skal synagogen genopbygges: – Bornplatz-synagogen vil rejse sig igen. Den vil blive et mindesmærke og tjene som det synlige centrum for det pulserende jødiske miljø i vores by, siger Hamborgs overrabbiner Shlomo Bistrizky.

Projektet med at genopføre synagogen, startede i en lokal antikvitetsbutik i 2020. Israelsk-fødte Daniel Sheffer, der er iværksætter og bor i Hamborg, var i butikken, da han opdagede en Torah-krone i sølv indgraveret med Markus Hirsch, der var den første rabbiner i Bornplatz-synagogen. Fundet overvældede Sheffer og fik følelserne op i ham: – Jeg blev flov, fyldt med skam og vred, fordi jeg blev bedt om at købe tilbage, hvad der var blevet stjålet fra mine forfædre. Følelsen sad i mig i flere dage og jeg endte med at købe en Torah-krone, fortæller Sheffer.

Sheffer tog Torah-kronen med til mere end 50 møder med embedsmænd og andre interessenter, der ville støtte hans kampagne: «Nej til antisemitisme. Ja til Bornplatz-synagogen».

Sheffers kampagne førte til en indsats for at genopbygge synagogen. Projektet sikrede sig over seks millioner kroner i offentlige midler til en undersøgelse for at se på genopbygningsmulighederne.

Synagoge-genopbygningen vil blive finansieret af midler fra Hamborg kommune, den tyske regering og private donorer.

I dag er Torah-kronen, som Sheffer købte, i Hohe Weide-synagogen. En af torahrullerne fra Bornplatz-synagogen, blev reddet af et af synagogens medlemmer, Joseph Bamberger og endte via Italien i USA i 1940.

Torahrullerne blev brugt i synagogerne, som Bamberger og hans familie gik til i Manhattan, New York, og siden 2021 har de været en del af den permanente samling i byens jødiske museum.

Bornplatz-synagogen blev ødelagt på en usædvanlig måde og ruinerne blev herefter skubbet ned i kælderen. Der findes kun sort-hvid billeder af synagogen, men interessante fund under gravearbejdet, kan hjulpet med at give indtryk af, hvordan synagogen så ud.

Når gravearbejdet ved grunden er færdig, vil der blive udskrevet en arkitektkonkurrence. Sheffer tilføjer: – Det her er et vendepunkt for vores jødiske historie i Hamborg. Retfærdigheden og jødisk liv har vundet over nazisternes barbari.

Der er også dem, som er imod genopbygningen af synagogen. Modstandernes argument er, at ma fjerner sporene af rædslerne under Holocaust. Modstanderne mener at mindepladen er en vigtig påmindelse om, hvad der skete under Krystalnatten: – Mindepladen med mosaiken minder os om, at synagogen stod her og hvorfor den ikke står her i dag. Et af Europas mest blomstrende jødiske samfund var her – nu er det fortid, siger Galit Noga-Banai.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem