EU-undersøgelse viser voldsom stigning i antisemitisme på sociale medier under Corona-krisen

Især konspirationsteorier om at jøder styrer den internationale økonomi, politik og medier går igen.
Sociale medier har et stort ansvar for at bekæmpe stigende online-antisemitisme. (Foto: Animated Heaven, flickr)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

EU-Kommissionen har udgivet rapport som viser voldsom stigning i antisemitisme på sociale medier under Corona-krisen, især på fransk og tysk.

Forskere ved Institute for Strategic Dialogue (ISD), anti-ekstremisme nonprofit institut, har gennemgået indholdet på Facebook, Twitter og Telegram og fandt en stigning på syv gange i det fransksprogede antisemitiske indhold i januar og februar i år sammenlignet med samme periode sidste år. På tysk fandt forskerne en stigning på 13 gange i antisemitisk indhold, rapporterede Politico, skriver i24NEWS.

Antisemitiske indlæg på tværs af de store sociale platforme blev Liked, delt eller kommenteret flere milliarder gange.

Telegram var den mest betydningsfulde platform for spredning af antisemitisme på tysk, mens det på fransk var Twitter. Facebook var den næstmest populære platform for antisemitisme på begge sprog.

– Under Corona-krisen er jøderne uden grund blevet beskyldt for at have skabt og spredt virussen med vilje, sagde EU-Kommissionens næstformand Margaritis Schinas under et møde i arbejdsgruppen som vil bekæmpe antisemitisme.

At beskylde det jødiske folk for pandemier er ikke noget nyt. Under pesten i Europa i 1300-tallet blev flere tusind jøder myrdet ved pogromer, den gang blev jøder beskyldt for at forgifte brøndene.

Især konspirationsteorier om at jøder styrer den internationale økonomi, politik og medier går igen – 89% af tysk sproget antisemitiske udsagn og 55% af det fransk sproget, viser undersøgelsen.

På trods af Holocaust-benægtelse er en kriminel handling i begge lande, blev der fundet utallige eksempler på det i franske og tyske platforme.

I forbindelse med den seneste Gaza-krig mellem Israel og terrorgruppen Hamas i Gaza er der også sket en kraftig stigning i fysiske angreb mod jøder verden over. Krigen har efter alt at dømme også forårsaget den kraftige stigning i antisemitisme på sociale medier.

Læs: – Akut behov for dansk forskningscenter i antisemitisme. – I Danmark har vi hverken en handleplan mod antisemitisme, en definition af hvad antisemitisme er eller et forskningscenter i antisemitisme, der er akut behov for at tage fat om roden på antisemitisme i Danmark, påpeger Maja Gildin Zuckerman, Ph.d., Antropolog og historiker, Postdoc, Copenhagen Business School.

Læs: Advarer om stigende antisemitisme i 2021. Seneste rapport fra Israels ministerium for diaspora-anliggender advarer mod at blodanklager fra Middelalderen rettet mod jøder er med til at øge antisemitisme verden over i 2021.

Læs: Israelske ministerier: – Udbyderne af sociale medier bør aktivt bekæmpe stigende online-antisemitisme. Efter kraftig stigning i antisemitisme på sociale medier har to israelske ministerier udgivet rapporten “Hate Factor”.

Læs: Hvad er den virkelige grund til at så mange hader Israel? Er det den gamle, mørke antisemitisme som ligger bag?

Læs: Dansk influencer udsat for dødstrusler. – Det har været meget voldsomt. Jeg kan næsten ikke mere. Der var blandt andet en, der ringede og i en meget truende tone sagde, at jeg ikke burde være her længere. Det ser jeg som en trussel, og jeg tager sådan noget meget alvorligt, siger Annemette Voss.

Læs: Israels ambassadør: – Politiken og venstrefløjen bidrager til stigende antisemitisme. – Det er en meget farlig udvikling for jøders sikkerhed, især set i lyset af den stigende antisemitisme i de seneste år i Europa. Desværre har venstrefløjen i Danmark ikke distanceret sig fra denne udvikling, skriver ambassadør Benny Dagan blandt andet i Berlingske.

Læs flere af MIFFs artikler om antisemitisme HER.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelPlanlægger Egypten at genoptage kontrollen over Gaza?
Næste artikelDen tyske regering kræver tilbageholdt EU-rapport om palæstinensisk jihad-skolepensum offentliggjort
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise