Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

80-årige danske Grete i Nord-Israel: Jeg ved ikke om jeg kan overleve endnu en storkrig mod Israel

Dansk-israelske Grete Tal har levet i sin lille kibbutz med udkig til Libanon siden 1966 og har overlevet flere krige mod Israel, nu frygter hun, at hun ikke kan holde til flere krige. (Foto: Skærmdump fra DR)
Fra sin lille kibbutz tæt på Libanon siger Grete til DR: - Hvis der kommer en storkrig, vil det accelerere. Om jeg så bliver ved med at være i live, det ved jeg ikke.

MIFF har skrevet flere artikler om at terrorgrupper ser alle israelere på tværs af religion, etnicitet, køn og alder som legitime mål.

Siden 7. oktober-massakren mod Israel, er Nord-Israel blevet udsat for gentagne raketangreb fra Libanon , hvorfra terrororganisationen Hizbollah mere eller mindre dagligt har affyret sine raketangreb. Angrebene startede blot èn dag efter Israel blev udsat for den værste massakre mod jøder siden Holocaust. I skrivende stund har Libanon-angrebene kostet 20 israelske liv. For nylig blev 25-årige israelsk-drusiske Zahar dræbt af angrebene.

Medio april blev en israelsk-beduinsk landsby ramt af droneangreb fra Libanon – mindst 18 personer blev såret ved angrebet, heraf èn alvorligt.

Ultimo april kostede Libanon-angreb israelsk-arabiske Sharif Sawaid livet mens han var på atbejde som lastbilchauffør for Israels forsvarshær (IDF).

Dansk-israelske Grete fortæller om at leve i kibbutzidyl med rakettruslen fra Libanon, 80-årige Grete Tal har levet i sin lille kibbutz i Nord-Israel siden 1966. Livet tæt på grænsen har ikke altid været let for hende og kibbutzens øvrige indbyggere. Idyllen i det lille samfund brydes af det høje pigtrådshegn og udkigget til Libanon er en konstant påmindelse om, at Israel lever i et meget fjendtligt nabolag.

Grete fortæller til DR: – Vi skal ud igen. Så vi kan jo bare håbe på, at der ikke sker os noget.

Hvor hurtigt kan du løbe på 15 sekunder? Når raketalarmen går i gang, har Grete og kibbutzens øvrige indbyggere kun 15 sekunder til at nå i sikkerhed. Grete fortæller: – Hvis luftalarmen lyder nu, har vi præcis 15 sekunder til at søge dækning.

De seneste uger er raketalarmen gået i gang flere gange end normalt i kibbutzen.

Siden 7. oktober-massakren mod Israel, er verdens eneste jødiske stat blevet udsat for angreb fra flere fronter, inkl. Hamas-kontrolleret Gaza, Libanon, Iran, Irak og Yemen.

Grete har overlevet flere krige mod Israel men hun frygter, at hun ikke vil kunne overleve endnu en krig: – Hvis der kommer en storkrig, vil det accelerere. Om jeg så bliver ved med at være i live, det ved jeg ikke.

Livet i konstant frygt for massakre, siden 7. oktober-massakren som ramte Syd-Israel, har Grete og de øvrige indbyggere i i Nord-Israel levet i frygt for at Hizbollah-terrorister vil trænge ind i deres samfund og begå lignende massakre. I Gretes kibbutz har indbyggerne opsat forsvarspositioner rundt om deres kibbutz.

Kim Bildsøe Lassen som er DR’s journalist i Israel tilføjer: – For dem, der bor i kibbutzer som den Grete Tal bor i, er der udsigt til, at denne her konflikt kan blive ved meget længe. Selvom Iran ikke direkte angriber ind i Israel igen, så vil Hizbollah formentlig blive ved med at angribe længe endnu.

Hvad vil der ske med mine børn og børnebørn? Grete bekymrer sig ikke kun over hvad, der vil ske i Israels nærre fremtid, Gretes største bekymring er for hendes børn og børnene, hun slutter: – Det, som jeg synes, er mest forfærdeligt at tænke på, det er de næste generationer.

80.000 israelere ved ikke hvornår de kan vende hjem – indbyggerne har været evakueret i flere måneder fra deres hjem i Nord-Israel. Udover uvisheden om hvornår de kan vende hjem igen, lider de under fysiske og psykiske traumer, der forværres for hver dag der går uden faste rammer til familierne og deres børn.

Hvornår vil Danmark kræve FN-resolution 1701 overholdt? I 2006 var Danmark med til at stemme for FN-resolution 1701 som skulle sikre Israels sikkerhed ved grænsen med Libanon, siden er resolutionen blevet brudt igen og igen – vil Danmark kræve den overholdt? Spurgte MIFF i brev til regeringen.


Israel er under angreb fra Iran – vis din støtte nu!

  1. Bliv medlem her
  2. Giv en gave til MIFF’s informationsarbejde for Israel her eller via MobilePay 49739
  3. Bestill MIFF’s bøger (på norsk) – bøgerne er en rigtig god gave til både Israel-venner og dem, der er kritiske over for Israel.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem