Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Nu trues Israel med krig fra flere fronter

Store IDF-styrker mobiliseres mod nord til grænsen med Libanon. Der er frygt for at det kan ende med krig mod Israel fra flere fronter (Foto: Flash90)
Selvom Israels forsvarshær længe har trænet til det, vil en krig på flere fronter blive hård.

Siden lørdag har MIFF skrevet om grusomhederne begået af den iransk-støttet terrorgruppe Hamas, som har haft den fulde kontrol over Gaza siden 2007. Dødstallet efter Hamas-massakren fortsætter med at stige – i skrivende stund er over 1,200 børn, kvinder, ældre og mænd blevet myrdet. Dødstallet forventes at stige yderligere. Over 2,900 børn, kvinder, ældre og mænd er såret, flere hundrede israelere-og udenlandske statsborgere er blevet kidnappet til Gaza og mange er savnet – blandt dem også en dansk statsborger. Derudover er flere israelske byer blevet udsat for raketregn fra Gaza og Libanon – Syrien har også angrebet.

Nu tyder alt på, at Israel vil igangsætte omfattende jordoffensiv i Hamas-kontrolleret Gaza i kampen mod de militære kapaciteter i terrorgrupperne Hamas og Palæstinensisk Islamsk Jihad (PIJ). Israels forsvarshær vil også forsøge at befrie de mindst 150 israelske- og udenlandske gidsler som Hamas holder fanget i enklaven og nu truer med at henrette.

En Gaza-krig kan hurtigt udvikle sig til en krig på flere fronter. Det ulmer allerede ved den nordlige grænse mod Libanon, hvor Hizbollah truer Israel med 150.000 raketter rettet mod den jødiske stat. De seneste dage har der været flere sammenstød mellem israelske soldater og terrorister fra Libanon.

De seneste år har Israel forberedt sig på en potentiel krig med Hizbollah og gennemført omfattende militærøvelser, hvor IDF har trænet på et sådant krigsscenarie. Nu tyder alt på at en flerfrontskrig mod Israel nærmer sig.

Hizbollah er større, stærkere og har flere våben end Hamas og Palæstinensisk Islamsk Jihad tilsammen. De seneste år har terrororganisationen deltaget i den syriske borgerkrig, støttet Bashar al-Assad og fået meget værdifuld krigserfaring.

Også fra Syrien i nordøst er der de seneste dage blevet affyret granater ind i Israel. Her kan en ny krigsfront mod den jødiske stat også åbne sig, med iransk-støttede militser eller Hizbollah-afdelinger. Der kan også åbne sig en front fra Irak med Iran (shia-loyale) militser, der vil angribe Israel med raketter.

Den iransk-støttet Houti-milits i Yemen har også advaret om, at de vil deltage i krigen. Houti-militsens leder udtalte for nylig at hvis USA blander sig i krigen, vil de blandt andet svare igen med droner og raketangreb.

Houtsi-militsen er aktive i borgerkrigen i Yemen og har de seneste år stået bag flere droneangreb mod Saudi-Arabien. Selv om der er lang geografisk afstand melle Yemen og Israel, kan de nå den jødiske stat med droner og missiler. Houti-militsen udtaler, at de også vil koordinere deres angreb mod Israel med andre terrorgrupper.

Også i Judæa og Samaria (Vestbredden), kan situationen komme ud af kontrol.

Israel forbereder sig nu på krig og har indkaldt over 300.000 reservestyrker. Situationen vil blive meget kompliceret, hvis krigen udvikler sig til en krig på flere fronter. Derfor har USA sendt verdens største hangarskib mod Israel. Målet er at afskrække flere aktører vil deltage i krigen.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem