Israelske forskere håber de kan udvikle lægemidler som kan lindre symptomer på autisme. (Illustrationsfoto: Darryl Leja, NHGRI, flickr.com)

Israelsk gennembrud giver håb for alle på autismespektret

- Jeg håber, vi kan begynde at udvikle medicin som vil kunne hjælpe flere millioner børn og voksne med autisme, siger forsker Haitham Amal.

Hebrew University i Jerusalem har publiceret, hvad kan blive et vigtigt gennembrud for personer med symptomer på autisme: Forsøg på mus har vist at symptomer på autisme blev forværret ved forhøjet niveau af nitrogenoxid i hjernen. Symptomer på autisme blev reduceret ved et lavere niveau af nitrogenoxid i hjernen foretaget på «en proaktiv og kontrolleret måde». Ved et lavere niveau af nitrogenoxid i hjernen blev musene mere «sociale» og udviste en mindre repetitiv adfærd. Musene udviste desuden større interesse for nye objekter og færre symptomer på angst.

– Det er et vigtigt gennembrud i autismeforskning, siger forsker Haitham Amal til Times of Israel.

– Jeg håber, vi kan begynde at udvikle medicin som vil kunne hjælpe flere millioner børn og voksne med autisme, tilføjer han. Forskningen blev også nævnt i Advanced Science News.

I Israel 30.000 lever børn med autisme. I USA er 1 ud af 44 under 21 år på autisme-spekteret.

Autisme er den mest almindelige udviklingsforstyrrelse.

I Danmark skriver autisme-foreningen: – 0,77 % af befolkningen i Danmark har officielt en offenligt udredt autsime-diagnose. Tal fra Landspatientregistret fra 2018 viser, at 0,77 % af den samlede befolkning har en autismediagnose. Andelen er højere for børn, hvor 1,67 % mellem 0 og 17 år har en autismediagnose. Det er de officielle tal fra Socialstyrelsen. Disse tal inkluderer ikke personer udredt i privat regi. Op mod 2,8 procent af befolkningen har autisme. En større undersøgelse lavet på Aarhus Universitet i 2018, på baggrund af diagnose-registeret, der medtager alle, der faktisk har en autismediagnose viser at 2,8% af 16 årige har en autismediagnose. Undersøgelsen anslår at det er sandsynligt, at en lige så stor del, af den samlede befolkning faktisk har autisme – selvom mange ikke har en diagnose.  

Du kan også læse mere om autisme her hos Social- og Boligstyrelsen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp