Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hvilke argumenter bruger tilhængerne af Israels retsreform?

Tilhængere af retsreformen fejrer med en selfie af justitsminister Yariv Levin i Knesset, 24. juli 2023. (Skærmdump: Knesset-Live)
Israels regering stod sammen og vedtog første lovændring i retsreformen.

Israels parlament (Knesset) vedtog i går, hvad der kaldes for rimelighedsklausulen – det er den første ændring i retsreformen som Israels nuværende regering ønsker at gennemføre.

Israels højesteret har tidligere afvist love og regeringsbeslutninger med henvisning til “rimelighed”. Regeringen mener, at det giver retten for meget magt og skaber uforudsigelighed. Hvis Højesteret skal afvise regeringen, skal det være på baggrund af love og anerkendte regler, ikke på baggrund af, hvad tilfældige dommere mener er rimeligt, argumenterer regeringen. De har derfor foreslået at tilføje det i landets Basic Law vedr. retsvæsnet.

Der har været store demonstrationer for- og imod retsreformen – I interview til MIFF, udtalte den israelske veteranjournalist, Ehud Yaari, at Israels nuværende krise er den værste siden 1948.

Der har været flere rapporter om mulige kompromisløsninger, der kunne accepteres af dele af oppositionen. I sidste ende vandt justitsminister Yariv Levin terræn for at afvise kompromisløsninger og vedtog den nye paragraf, som regeringens højrefløjspartier ønskede gennemført. Alle 64 Knesset-medlemmer, der støtter regeringen, stemte for lovændringen.

– Vi har taget det første skridt i en historisk proces for at rette op på landets retssystem, udtaler justitsminister Levin ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Imens fortsætter demonstrantionerne mod retsreformen:

– Vi vil aldrig give op, råbte demonstranter.

I går blev mange vej i Jerusalem og Tel Aviv lukket af demonstranterne.

Demonstranterne kan anke den nye paragraf til landets højesteret.

Vil højesteret vurdere, at den nye rimelighedsklausul er urimelig?

Et er sikkert – det sidste ord er ikke er sagt endnu.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem