Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Palæstinenserne: Abbas anklages for forræderi i skueproces

Mahmoud Selman Abbas, President of the State of Palestine during a Special Session of the Human Rights Council. 28 october 2015. UN Photo / Jean-Marc Ferré
Mahmoud Abbas - præsident for Det palæstinensiske selvstyre. (UN Photo/Jean-Marc Ferré).
Denne "retssag" ... skal sende et signal, ikke alene til Abbas, men til enhver palæstinenser, som måtte så meget som overveje at indgå fred med Israel eller anerkende dets ret til at eksistere: Du er skyldig af højforræderi og underskriver din egen dødsdom.
  • For nogle kan skueprocessen i Gazastriben for Det Palæstinensiske Selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, måske forekomme triviel eller at være en slags bizar komedie. Denne “retssag” er imidlertid noget ganske andet: den skal sende et signal, ikke alene til Abbas, men til enhver palæstinenser, der måtte så meget som overveje at indgå fred med Israel eller anerkende dets ret til at eksistere.
  • Denne “retssag” skal vise, hvad der venter den palæstinenser, der vover at samarbejde med Israel gennem sikkerhedskoordination eller normalisering af forholdet til landet. Dommen: Enhver palæstinenser, som accepterer en fredsplan med Israel, vil ligeledes blive fundet skyldig – og underskrive sin egen dødsdom.

Den palæstinensisk-islamistiske bevægelse Hamas har aldrig forsøgt at skjule sit ønske om at se Det Palæstinensiske Selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, stillet for en domstol for at have forrådt palæstinenserne med sit påståede “samarbejde” med Israel og sine sanktioner mod Gazastriben.

Sidste år opfordrede en ledende Hamas-embedsmand, Ahmed Bahr, til at retsforfølge Abbas for “højforræderi” – en forbrydelse, der straffes med døden. Ikke alene nægter Abbas at slutte fred med Hamas, han ønsker også, at bevægelsen skal udlevere sine våben til hans regering, sagde Bahr. “For dette bør han stilles for en folkelig og konstitutionel domstol, anklaget for højforræderi.”

En anden Hamas-embedsmand, Marwan Abu Ras, har tidligere opfordret til, at Abbas blev henrettet ved hængning i overensstemmelse med islamisk sharialov. Abu Ras, der beskyldte Abbas for at “samarbejde” med Israel, hævdede, at den palæstinensiske præsident berøvede Gazastriben international økonomisk hjælp. “Abbas er den største forræder, den palæstinensiske sag har kendt,” sagde han. “Han bør retsforfølges i Gazastribens centrum og dømmes til døden ved hængning i overensstemmelse med sharialov.”

Hamas’ ledere er vrede på Abbas: de siger, at han anerkender Israels ret til at eksistere og endda er rede til at acceptere den amerikanske præsident, Donald Trumps kommende plan for fred i Mellemøsten, kaldet “århundredets aftale.”

De siger også, at de ønsker at hænge Abbas, fordi hans sikkerhedsstyrker udfører sikkerhedskoordination med Israel på Vestbredden og på grund af de økonomiske sanktioner, han har påført Gazastriben. Sanktionerne består bl.a. i nedskæringer i lønnen til tusindvis af palæstinensiske ansatte i Striben.

Frem for alt siger Hamas’ ledere, at deres organisation ikke anerkender – og ikke vil anerkende – Israels ret til at eksistere.

Frem for alt siger Hamas’ ledere, at deres organisation ikke anerkender – og ikke vil anerkende – Israels ret til at eksistere.

Endvidere synes de at tænke, at chancen for nogensinde at komme til at se Abbas retsforfulgt for hans påståede “forbrydelser” er urealistisk, grænsende til det umulige at opnå. Abbas sidder i Ramallah, palæstinensernes de facto hovedstad, hvor han er beskyttet, ikke blot af sine egne sikkerhedsstyrker, men også af de israelske forsvarsstyrker (Israel Defense Forces, IDF). Abbas ved utvivlsomt, at var det ikke for Israels tilstedeværelse på Vestbredden, ville Hamas have omstyrtet hans regime, trukket ham gennem Ramallahs centrum og hængt ham for hans påståede forræderi over for palæstinenserne.

Hamas’ tilhængere ved godt, at Abbas ikke dukker op i den Hamas-styrede Gazastribe lige med det første, om nogensinde. Abbas har heller ikke i sinde at udlevere sig selv til Hamas eller andre palæstinensere, som tydeligvis ønsker at retsforfølge ham for hans forræderi.

Så utålmodige er Abbas’ politiske fjender imidlertid, at de har besluttet at afholde deres helt egen retssag over “forræderen” og “kollaboratøren.”

Den 10. marts afholdt en Hamas-tilknyttet gruppe kaldet Popular Movement for National Salvation (Folkelig bevægelse for national frelse) en retslig skueproces for den 83-årige Abbas i Rashad Shawa-kulturcenter i Gaza by. Hundredvis af palæstinensere, heriblandt klanledere, universitetsstuderende og ansatte, hvis løn er blevet beskåret af Abbas, overværede “retssagen.” Mange af tilhørerne bar små skilte, som opfordrede Abbas til at “forsvinde.”

Rettens “anklager” oplæste 17 anklagepunkter mod Abbas. De lød blandt andet på at have “tilranet sig embedsmyndighed siden 2009” (Abbas’ fireårige embedsperiode udløb i januar 2009), forvoldt snesevis af palæstinenseres død ved at berøve dem lægebehandling, beskåret de sociale ydelser til forældreløse børn og enker, beskåret elektricitetsforsyningen (til Gazastriben) og for, sammen med Israel, at være medskyldig i at have påført den Hamas-styrede kystenklave en blokade for at forhindre Hamas i at importere våben.

De, der deltog i “retshandlingen”, anklagede også Abbas for at “opildne” Israel til at udføre militære angreb på Gazastriben, overtræde den palæstinensiske grundlov, hindre det palæstinensiske parlaments arbejde, begå krigsforbrydelser mod det palæstinensiske folk og lade udføre hundredvis af torturhandlinger imod palæstinensiske fængselsindsatte. Desuden beskyldte anklageskriftet mod Abbas ham for at udføre sikkerhedskoordination og fremme normalisering med Israel, såvel som for at misbruge sin position til gunst for personlige og familiære interesser.

Ved “retssagens” afslutning kundgjorde “retten” sin dom: skyldig. Retten fandt Abbas skyldig i bevidst at have begået alle de forbrydelser, som han stod anklaget for, og dømte, at han skulle straffes med den hårdeste straf ifølge palæstinensisk straffelov – en henvisning til dødsstraf.

For nogle kan denne skueproces i Gazastriben måske forekomme triviel eller at være en slags bizar komedie. Denne “retssag” er imidlertid noget ganske andet: den skal sende et signal, ikke alene til Abbas, men til enhver palæstinenser, som måtte så meget som overveje at indgå fred med Israel eller anerkende dets ret til at eksistere. “Retssagen” skal vise, hvad der venter enhver palæstinenser, som vover at samarbejde med Israel ved at foretage sikkerhedskoordination eller normalisere forholdet til landet. Dommen: Enhver palæstinenser, som accepterer en fredsplan med Israel, vil ligeledes blive fundet skyldig – og underskrive sin egen dødsdom.

Kilder og noter
Khaled Abu Toameh, prisvindende journalist med base i Jerusalem, Shillman Journalism Fellow ved Gatestone Institute.
Oprindelig artikel: “Palestinians: Abbas Stands ‘Trial’ for Treason” 2019-03-13. Oversat af Mette Thomsen, udgivet 2019-04-01. Genoptrykt med tilladelse fra Gatestone Institute.
Yderligere baggrund om Hamas
Der er nogen der tolker forskellige principerklæringer fra Hamas – så tidligt som 2006, igen f.eks. i 2012 og 2015, og så nyligt som i maj 2017, – som udtryk for, at Hamas har givet afkald på målsætningen fra 1988-vedtægterne (“charter” ) om, at tilintetgøre Israel.
Man kan sige at Hamas-erklæringerne bringer dem tættere på PLOs position – som dog kun går med til en tostatsløsning som en fase i en proces, hvorved en palæstinensisk stat skal erstatte Israel. (Efraim Karsh har skrevet en af de bedste analyser af PLOs faseplan i 2004.)
Under alle omstændigheder Hamas vedtægterne aldrig blevet ændret. Og i følge en artikel i Times of Israel fra den 19. oktober 2017, proklamerede Hamas lederen Yahya Sinwar, at det er ikke længere relevant at tale om anerkendelse of Israel – kun om hvordan og hvornår landet skal tiltintetgøres.
Seneste artikler af Khaled Abu Toameh
Billedet anvendes i overenstemmelse med følge licenstype Attribution-NoncCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem