Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Forsvundet PTSD-ramt israelsk mand fundet efter to år

Her ses Shalom Rotban i midten da han endelig blev genforenet med sin familie på vej over grænsen mellem Jordan og Israel. (Foto: IDF)
Som 16-årig fik Shalom PTSD efter han så sine venner blive sprængt i luften af Hamas-raket. For to år siden forsvandt han uden livstegn. Nu er han blevet forenet med sin familie efter han blev fundet af israelsk-arabisk sygeplejestuderende på psykiatrisk hospital i Jorden.

I to år vidste Shaloms familie ikke hvor han var eller om han var i live – Shalom Rotban var fosvundet, nu er han endelig blevet genforenet med sin familie efter han blev fundet på et psykiatrisk hospital i Jordan.

Shalom på 27 år var blev indlagt på det psykiatriske hospital efter han blev fundet mens han vandrede rundt i hovedstaden Amman.

Shalom havde intet ID på sig, men plejepersonalet i Jordan fandt med tiden ud af, at han var hebraisktalende og gik derfor udfra at han var israeler. Derfor bad de en israelsk-arabisk medicinstuderende, der studerede på hospitalet, om at kommunikere skriftligt med Shalom som lider af PTSD.

Yoseph Haddad, der er israelsk-arabisk-kristen Tweetede:
– Her er en utrolig historie om unik sameksistens mellem israelere på tværs af religioner: I to år vidste Shalom Rotbans familie ikke hvor han var, men de opgav aldrig håbet og fortsatte med at lede efter ham. Som 16-årig blev Shalom ramt af PTSD da en Hamas-raket fra Gaza ramte et hjem i Kiryat Malachi, og 3 af Shaloms venner blev sprængt i luften. Siden har Shalom været psykisk ustabil. For to år siden Shalom havnede i Jordan hvor han blev indlagt på et psykiatrisk hospital hvor 25-årige israelsk-arabisk Kamal Altalkat var sygeplejestuderende. Hospitalets afdelingsleder bad hjælpe en patient som de ikke kunne kommunikere med – de vidste heller ikke hvad han hed. Kamel forsøgte at kommunikere med Shalom på skrift og fandt ud af at han var israeler. Kamel fik Shalom til at give ham sin mors tlf. nr. Kamel ringede til Shaloms mor og fortalte hende, at hendes søn var i live. Takket være Kamal, vendte Shalom hjem til sin familie i i Israel efter to års uvished om hans skæbne.

Israels præsident Isaac Herzog blev involveret i sagen og hjalp de jordanske myndigheder med at hjælpe Shalom hjem til sin familie i Israel. Shalom blev genforenet med sin familie på den israelsk-jordanske grænse.

– Ord kan ikke beskrive, hvor glade vi er, siger hans bror.

Familien takker den israelsk-arabiske medicinstuderende Kamel Altalkat og de israelske myndigheder for at hjælpe Shalom hjem

Israelsk-arabiske Kamel: – Jeg er glad for, at jeg sammen med andre kunne hjælpe ham med at komme i kontakt med sin familie igen.

Shalom Rotban har lidt af PTSD siden 2012, hvor han som 16-årig så sine venner blive sprængt i luften af raketangreb fra Hamas-kontrolleret Gaza, der ramte et hjem i Kiryat Malachi, 15. november 2012. (Foto: Flash90)

Shalom Rotban blev ramt af PTSD i 2012 under raketangreb mod Israel fra Hamas-kontrolleret Gaza. Shalom så en terrorraket ramme et hjem i Kiryat Malachi hvor tre af hans venner blev sprængt i luften.

Shaloms søster har fortalt israelske medier at det forfærlige raketangreb han var vidne til som teenagredreng “ødelage hans liv”.

– Han så det hele – de døde og de sårede. Han kendte dem alle. Siden holdt han op med at tale og låste sig inde på værelset. Han forsvandt også i lange perioder ad gangen, fortæller Shaloms søster.

Under endnu en raketrunde fra Hamas-kontrolleret Gaza i 2021, blev Shaloms PDST udløst igen og han forsvandt uden livstegn. Familien har siden levet i uvished og bekymring over hans skæbne. Alt det ændrede sig da familien modtog et telefonopkald fra et psykiatrisk hospital i Jordan. Shalom har været på hospitalet i to år. Det vides endnu ikke hvad han lavede mens han var indlagt.

Rigtig mange israelere lider af PTSD – især dem som lever i byer og kibbutzer tæt på Gaza, hvor rakettruslen er konstant og indbyggerne kun har mellem få til 0 sekunder til at løbe i sikkerhed. Israelsk forskning har blandt andet vist at stresshormoner ved raketangreb overføres fra gravide kvinder til deres ufødte børn og andelen af israelere, der lider at livsstilsygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme er også højere. Raketangreb og den konstante frygt for terror påvirker israelske børn i en grad som er svær at beskrive. Sderots borgmester fortalte i 2019, i interview til MIFF, at mange børn i byen lider af PTSD, manglende koncentrationsevne, angst, mange er sengevædere og har svært ved at klare sig i skolen, under deres militærtjeneste, uddannelse, arbejde og livet som voksne. De seneste år er fokus på konsekvenserne af PTSD steget i Israel. Derfor har israelske myndigheder blandt andet besluttet at justerer reglerne for fyrværkeri på Israels fødseldag, så der ikke skabes mere larm end nødvendigt. Det skyldes at lyden af fyrværkeri minder om lyden af raketangreb og derfor kan udløse symptomer hos israelere med PTSD.

For to år siden valgte Itzik Saidyan, der blev ramt af alvorlig PTSD under sin militærtjeneste, i desperation at sætte ild til sig selv uden for et kontor for sårede soldater for at skabe opmærksomhed om PTSD og lidelsens ødelæggende konsekvenser. Igennem flere måneder svævede Itzik mellem liv og død på hospitalet, men han overlevede og arbejder i dag for at øge fokus på konsekvenserne for dem som rammes af PTSD.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem