Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Med støtte fra Iran og Hizbollah har Hamas åbnet ny front mod Israel

Her sesbBrandmænd i den israelske by Shlomi i Nord-Israel slukker brand efter raketangreb fra Libanon, 6. april. (Foto: Flash90)
Hamas har opbygget en gren i Libanon. Eksperter frygter at den iransk-støttet terrorgruppe som kontrollerer Gaza, med Irans hjælp, vil blive en endnu større trussel mod Israel.

Den 6. april blev Nord-Israel angrebet med 36 raketter fra Libanon – det var de værste raketangreb siden 2006. raketangrebene blev udført af en gren af ​​den iransk-støttet, palæstinensiske terrorgruppe Hamas i Libanon. Raketangrebene gav således et indblik i Hamas’ libanesiske gren og deres kapaciteter.

Israels missilforsvarssystem Iron Dome nedskød de fleste raketter, men ikke alle. To personer, heriblandt en israelsk-arabisk mand blev såret og flere ejendomme blev skadet.

Raketterne, der efter alt at dømme blev affyret af Hamas’ libanesiske gren, ser ud til at være iransk produceret og kan være blevet fragtet fra Iran eller via den iransk-støttet, libanesiske terrororganisation Hizbollahskriver Times of Israel.

Libanons hær har fundet flere raketter som ikke blev affyret mod Israel. Eksperter mener at det er 122 mm og 107 mm grad raketter. Raketterne har en rækkevidde på omkring 21 og 8 km. Der er også varianter med en rækkevidde på 40 km.

De ubrugte raketter var rettet mod Galilæa-regionen i Nord-Israel.

Lignende raketter blev brugt ved raketangrebet 6. april. Raketterne på billedet blev ikke affyret. (Foto: Libanons hær)

Grad-raketterne og de iranske varianter af dem er ikke nye i regionen, de er tidligere blevet brugt af Hamas og Hizbollah. Raketterne er “basale, enkle og unøjagtige”, forklarer en ekspert.

Men som efterfølger til det sovjetiske Katyusha-raketartilleri, også kendt som “Stalin-orgelet”, har de kapacitet til at forårsage stor skade, når de affyres i stort antal. Raketterne var monteret på hjemmelavede affyringsramper. Med et batteri og en telefon affyres de fra afstand.

Den magtfulde libanesiske terrororganisation Hizbollah som kontrollerer store dele af Syd-Libanon, har lignende udstyr i sit arsenal. Nu frygter flere, at Hizbollah også vil give nogle af sine mere avancerede og kraftigere raketter til Hamas i Libanon.

En amerikansk embedsmand har fornylig fortalt Sky News, at Hizbollah havde forsynet Hamas i Libanon med langrækkende raketter til at angribe Israel. For nylig mødtes Hizbollah-leder Hassan Nasrallah og Hamas-leder Ismail Haniyeh i Beirut for at drøfte et tættere samarbejde.

Hamas har de seneste år stille og roligt udviklet en libanesisk afdeling, for at åbne flere fronter mod Israel i fremtidige konflikter. Nu kan terrorgruppen både true Israels indbyggere i syd og nord med raketangreb.

Hamas’ afdeling i Libanon har base i byen Tyrus, 37 kilometer nord for Akko i Israel, men de har også forposter andre steder i landet. Der lever palæstinensiske flygtninge og efterkommere over hele Libanon.

Nogle eksperter frygter, at Hamas i Libanon kan blive endnu farligere end Hamas som kontrollerer Gaza. Det skyldes at det er meget lettere for Iran at træne og levere våben til en terror-gren med base i Libanon.

Brandmænd i den israelske by Shlomi i Nord-Israel slukker brand efter raketangreb fra Libanon, 6. april. (Foto: Flash90)

Selvom det var Hamas’ afdeling i Libanon, der tog ansvar for raketangrebene mod Nord-Israel den 6. april, er militæreksperter og analytikere ikke i tvivl om, at Hizbollah også var involveret i angrebene fordi Hamas ikke kunne udføre den slags angreb uden Hizbollahs samtykke.

Israels forsvarshær (IDF) undersøger også, om Iran var direkte involveret i raketangrebene.

Også i Syrien er palæstinensiske terrorister ved at opbygge et raketarsenal til at angribe Israel med støtte fra Iran. Iran vil opbygge et stort arsenal af avancerede våben til deres støttere i regionen til fremtidige angreb mod Israel.

Da Tyrkiet og Syrien primo februar, blev ramt af et kraftigt jordskælv, udnyttede Iran katastrofen til at smugle våben og militært udstyr under dække af humanitær nødhjeælp. Iran forsøger blandt andet at smugle elektronisk udstyr for at få raketter til at styre mere præcist.

Iransk-støttede Hizbollah har længe været den største militære trussel ved Israels grænser, med et anslået arsenal på omkring 150.000 raketter. Mange af dem kan nå mål over hele Israel. Derudover har den libanesiske terrorgruppe flere hundrede præcisionsstyrede missiler. Spørgsmålet er om Hizbollah er villig til at dele sine avancerede våben med Hamas.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem