Edwin Shuker (Foto: Facebook) og Reklame for filmen Remember Baghdad.

Se Remember Baghdad om Iraks jøder på Netflix

Filmen giver et unikt indblik i rig jødisk kultur som forsvandt fra Irak efter flere tusind år. I dag menes der at være 4 jøder tilbage og Irak har indført dødstraf for enhver kontakt med israelere. Irak anerkender ikke Israels ret til at eksistere.

De færreste kender til jødernes flere tusinde årige historie i Irak (Babylon).

I år 586 f.Kr. blev Juda (Yehuda) erobret af babylonerne (nuværende sydlige Irak). Jødernes første tempel i Jerusalem blev ødelagt og størstedelen af det jødiske folk blev tvunget til Babylon. Læs mere her i MIFFs tidslinje over det jødiske folks historie.

Babylon blev det jødiske folks vigtigste center hvor den babylonske Talmud blev skrevet. Ordet Talmud kommer fra hebraisk og betyder “at studere”, “lære”. Talmud er en kæmpe samling af kommentarer og fortolkninger af Torah (Det Gamle Testamente som blev forudsætningen for Det Nye Testamente). Talmud beskæftiger sig med alle aspekter i livet inkl. jura, religiøs praksis, etik og meget andet. Den babylonske Talmud har haft stor indflydelse på jødisk religion – du kan læse mere om Talmud her.

Jøderne havde en gang en central plads i det irakiske samfund – i Bagdad udgjorde de en tredjedel af befolkningen.

Efter 2600 år sluttede jødernes rige kultur i Irak brat – læs også: Sådan var det at vokse op som jøde i skjul under Saddam Husseins Irak.

I kølvandet på Israels oprettelse som en moderne stat i 1948, blev landets jøder tvunget til at flygte og flere blev henrettet eller myrdet af irakerne.

I filmen Remember Baghdad som er tilgængelig i Danmark via Netflix, får du et unikt indblik i Iraks jøder via fem jødiske familier som fortæller om en tid hvor Bagdad blomstrede og Irak var et godt land at leve i som minoritet. Edwin Shuker følges i filmen fra London tilbage til landet og byen han elskede så højt. Edwin fortæller også, at han vil købe et hus i Irak så han kan sige at «ikke alle jøder er væk».

I dag menes der at være 4 jøder tilbage i Irak. og landet har indført dødsstraf for enhver kontakt med israelere – Irak anerkender ikke Israels ret til at eksistere.

Som i andre arabiske lande, måtte Iraks jøder efterlade alt bag sig – inkl. deres irakiske stastborgerskab. Jødiske flygtninge fra arabiske lande, Iran og Nordafrika er aldrig blevet anerkendt af internationale organer som FN som flygtninge og har aldrig fået erstatning for at miste alt. De fleste af dem fandt deres nødhavn i Israel. Mindst 70% af Israels israelske-jøder har rødder i Mellemøsten.

Læs også om MIFFs mindedag tilbage i 2020 hvor filmen Remember Baghdad blev vist.

Se trailer til filmen her:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp