Flere hundrede irakiske ledere deltog i konference i Arbil (hovedbyen i provinsen Arbil Iraks kurdiske område) hvor de krævede normalisering med Israel og tilslutning til Abrahamaftalerne. På billedet ses kurdere og jøder i demonstration for Israel ved Brandenburger Tor 20.05.2021. (Foto: Enno Lenze, flickr)

Efter dødstrusler trækker flere irakiske ledere i land om fred med Israel

Flere hundrede irakiske ledere kaldte under konference i byen Erbil (Irak) på at indgå Abrahamaftaler med Israel.

Det jødiske folks rødder i Irak går omkring 2.600 år tilbage.

Ifølge bibelsk tradition kom jøderne til Irak (Babylonien) i 586 f.Kr. som fanger af den babyloniske konge Nebukadnezar II, efter han han ødelagde Salomons tempel i Jerusalem.

I Irak skrev jøderne i den babyloniske Talmud (læs mere om Talmud HER) om landet hvor patriarken Abraham blev født, og hvor Edens Have af nogle anses for at have været placeret, i hjertet af de mesopotamiske sumpområder.

Mere end 2.500 år senere, under osmannisk-styret Bagdad, udgjorde jøder det næststørste samfund i byen og 40 procent af byens indbyggere.

Nogle jøder var meget fremtrædende medlemmer af samfundet som Sassoon Eskell, Iraks første finansminister nogensinde i 1920, der gjorde stort indtryk på den britiske eventyrer og forfatter Gertrude Bell.

Ifølge Edwin Shuker, en jøde født i Irak i 1955 og tvunget til at flygte til Storbritannien som 16-årig, “er der kun fire jøder med irakisk nationalitet, der stammer fra jødiske forældre” tilbage i landet, inklusiv den autonome kurdiske region. Shuker var med til at markere den internationale mindedag for jødiske flygtninge fra arabiske lande sammen med MIFF via et online arrangement 23. november 2020 – læs mere HER.

Jødisk historie i Irak blev vendt på hovedet da de første pogromer brød ud i landet i midten af ​​det 20. århundrede. I juni 1941 blev mere end 100 jøder myrdet under efterlod Farhud-pogrommen i Baghdad, jødiskejede ejendomme blev plyndret og jødiske hjem ødelagt. Læs mere om Fahud-progrommen HER.

I 1948 med genoprettelsen af Israel som et jødisk nationalt hjem til det jødiske folk, angreb flere arabiske lande, heriblandt Irak, den spæde jødiske stat.

Næsten alle Iraks 150.000 jøder gik i eksil i de efterfølgende år.

Deres identitetskort blev taget fra dem og erstattet af dokumenter som gjorde dem til legitime mål for angreb, uanset hvor de viste sig. De fleste jøder valgte at underskrive dokumenter hvori der stod at de ville forlade landet “frivilligt” og give afkald på deres nationalitet og ejendom.

Selv i dag, fortæller Shuker, forbyder irakisk lov at give dem deres irakiske statsborgerskab tilbage.

I 1951 havde 96 procent af jøderne forladt Irak. Læs om jødernes tusindårige historie i Irak HER.

Det skal tilføjes at ifølge Bahrain, er de 50 jøder som i dag lever i den lille Golfstat de eneste jøder i regionen med irakiske-jødiske rødder. Læs om jøder i Bahrain HER.

Irak har været i officiel krig med Israel siden den jødiske stats oprettelse i 1948. Irak anerkender således IKKE Israels ret til at eksistere som en jødisk stat.

Opdatering: Siden MIFF den 28- september skrev om nedenstående konference om fred med Israel i Irak med deltagelse af flere hundrede irakiske ledere, har dødstrusler tvunget flere af dem til at trække i land, skriver Times of Israel.


Flere irakiske ledere sætter nu livet på spil og kræver normalisering af forholdet med Israel og blive en del af Abrahamaftalerne indgået i 2020 mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan & Marokko – læs om Abrahamaftalerne HER.

Arrestordre er allerede blevet udstedt mod tre fremtrædende irakiske ledere, i fredags deltog de sammen med flere hundrede irakiske ledere i en konference i landet hvor der som sagt blev kaldt på at skabe fred med Israel, rapporterer Agence France-Presse søndag – skriver The Algemeiner.

Konferencen med over 300 deltagere blev afholdt fredag ​​i byen Erbil, hovedstaden i den semi-autonome Kurdistan Regional Government (KRG) i det nordlige Irak.

Konferencen blev organiseret af den USA-baseret tænketank Center for Peace Communications og opfordrede Irak til at slutte fred med Israel og normalisere forholdet med den jødiske stat

Den irakiske regering og andre ledere var i oprør over konferencen som de kaldte for “ulovlig”.

Den ekstremistiske shiitiske imam Moqtada Sadr krævede at deltagerne blev anholdt, mens det pro-iranske parlamentsmedlem Ahmad Assadi kaldte dem “forrædere.”

Der er nu udstedt arrestordre mod stammeleder Wissam al-Hardan, kulturministeriets kvindelige embedsmand Sahar al-Tai og tidligere parlamentsmedlem Mithal al-Alusi som alle deltog i konferencen.

Sahar al-Tai talte ved konferencen og sagde balndt andet: “Vi kræver at blive en del af Abraham-aftalerne.”

Den kurdiske befolkning i det nordlige Irak og KRG er kendt for at være mere venligstemt over for Israel, end man ofte ser andre steder i regionen.

Dr. Sahar al-Tai som er forskningschef ved den irakiske føderale regerings kulturministerium, afsluttede således (skriver Jeruslem Post): – Vi kræver vores integration i Abraham-aftalerne. Ligesom der i Abraham-aftalerne indgår diplomatiske forbindelser mellem underskriverne og Israel, ønsker vi også normale forbindelser med Israel. Ingen magt, lokal eller udenlandsk, har ret til at forhindre den opfordring.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp