Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

– Abrahamaftalerne er katalysator for større forandringer i Mellemøsten

15. september 2020 underskrev Israels premierminister Benjamin Netanyahu normaliseringsaftaler (Abrahamaftalerne) med Emiraternes udenrigsminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan, og Bahrains udenrigsminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa. Donald Trump underskrev på vegne af USA som støttespiller af aftalerne. (Foto: Twitter)
Udenrigsminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan & udenrigsminister Yair Lapid: - Israel og Emiraterne har vist at gennembrud er mulige - men der er lang vej endnu.

Emiraternes & Israels udenrigsministre har skrevet et indlæg i Financial Times i forbindelse med 1. års dagen for Abrahamaftalerne indgået mellem Israel, Emiraterne & Bahrain 15. september 2020. Læs om Abrahamaftalerne HER.

MIFF bringer her udenrigsminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan & udenrigsminister Yair Lapids indlæg i sin fulde længde:

I løbet af det seneste år blev en nyretransplantation mulig takket være et fælles donorprogram mellem Emiraterne og Israel. Den emiratiske kunstner Tareq Al Menhai gennemførte en virtuel koncert sammen med Jerusalem Symphony Orchestra og den israelske gruppe Shalva som består af musikere og sangere med handicap. Amerikanske og israelske iværksættere har udvidet deres sundhedsfødevarevirksomhed ved at samarbejde med emiratiske Al Barakah Dates Factory, og Abu Dhabis Mubadala har netop fået en aftale på plads med en investering på mere end 6,6 milliarder kroner i Israels Tamar-gasfelt.

Abrahamaftalerne underskrevet mellem Emiraterne og Israel i september 2020, har vist sig at være yderst stabile – også trods Corona-krisen, som tvang mange lande til at se indad. Rejser og personlig kontakt blev kraftigt begrænset. Nye regeringer i USA og Israel stod over for opfordringer som betød at Abrahamaftalerne måtte nedprioriteres. I maj var der desuden den 11 dage lange Gaza-krig hvor den iransk-støttet terrorgruppe Hamas som har haft kontrollen over Gaza siden 2007, angreb Israels civilbefolkning med over 4.300 raketter – læs om krigen HER.

Trods ovennævnte udfordringer er de officielle bånd mellem de to lande både vokset og blevet tættere. Ambassader blev etableret i Abu Dhabi og Tel Aviv. Højtstående embedsmænd brugte åbne kanaler til direkte kommunikation. Kabinetsministre besøgte hinanden personligt. Sundhedsministerierne begyndte et intensivt samarbejde om Corona-initiativer. Aftaler om eksempelvis handel er også blevet indgået.

Efter et år med åbne bånd og fred mellem Emiraterne og Israel sker der virkelig ændringer. Nu er det vores mål at gøre endnu mere – at uddybe freden og udbrede den til hele regionen.

Regeringer kan indgå aftaler, men emiraterne og israelerne viser os alle hvordan mennesker slutter fred mellem sig. De nedbryder hurtigt barrierer motiveret af fælles interesser og fælles værdier.

Et generationsskifte i tankegang understøtter også Abrahamaftalerne. Unge iværksættere, forskere og kulturelle trendsættere taler et nyt fredssprog. De omfavner innovation, implementerer teknologi, udnytter risikovillig kapital, planlægger opstart og udvekslinger ideer inden for kunstig intelligens, grøn økonomi, rumforskning, indholdsudvikling og vandsikkerhed.

Mens vi fejrer de mange præstationer, skal israelerne og emiraterne bevarer fokus på noget større. Abrahamaftalerne var altid tænkt som en katalysator som skulle fremme større forandringer. Hvordan kan vi nu arbejde sammen om at opnå en fred baseret på innovation, der favner hele regionen?

For det første skal fordelene ved normalisering af alle underskriverne af aftalerne inkl. Egypten og Jordan realiseres/accepteres. En Rand Corporation-undersøgelse satte det regionale potentiale på $ 1tn i ny økonomisk aktivitet.

Som to af verdens mest dynamiske og avancerede lande kan Emiraterne og Israel sammen hjælpe med at skabe en turboladning af økonomiske muligheder ved at presse på for en dybere regional integration. Et element bør være nye institutioner og samarbejde for at lette handel og samarbejde om folkesundhed og udvikling.

For det andet er fortsat amerikansk og europæisk involvering kritisk. Republikanerne og demokraterne er ikke enige om meget, men normaliseringen er blevet modtaget med entusiastisk opbakning af både Trump og Biden-administrationerne og på tværs af politiske uenigheder i USA’s kongres. Abrahamaftalerne har også fået en varm modtagelse i Europa.

Aktiv amerikansk og europæisk politisk, finansiel og teknisk støtte vil hjælpe med at realisere Abrahamaftalernes fulde potentiale, ligesom udnævnelsen af ​​særlige udsendinge til at koordinere bestræbelserne. De tiltag vil blive budt velkommen som et klart signal om vores venners vedvarende engagement i stabiliteten og sikkerheden i regionen.

For det tredje understregede Abrahamaftalerne at selvom der fortsat ikke er udsigt til en omfattende fredsaftale, er bedre vilkår for palæstinenserne en fælles interesse som vi alle deler. Normalisering skal bidrage til at lette øgede investeringer, handel og udvekslinger mellem palæstinenserne og den arabiske verden.

Skeptikerne vil forblive skeptiske, men de bør se på hvad der er sket i det forløbne år mod alle odds. Nye tankegange og fælles interesser giver mulighed for gennembrud og opbygning af relationer. De tilskynder andre i regionen til at indlede nye kanaler for diplomatisk dialog.

Rigtige gennembrud er hårde, men emiraterne og israelerne har vist, at det er muligt. Det er kun begyndelsen – det næste trin er at udvide mulighederne og forbinde mennesker på tværs af regionen. Det er den bedste modgift mod pessimisme og en destruktiv ekstremistisk ideologi som alt for længe har holdt Mellemøsten tilbage.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem