Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Spionen der ikke vidste han var spion

Illustrativt foto af spion. (Foto: Tobias Leeger, flickr.com)
IDFs efterretningsenhed afslører en af den jødiske stats vigtigste aktiver i en uspecificeret arabisk stat, en spion kendt under navnet ”Torpedo”, inklusiv detaljerne om hans bemærkelsesværdige rekruttering.

Artiklen er oversat fra engelsk af: Henrik Engel

Det lyder som manuskriptet til en film: Ifølge lDF, har den jødiske stat styret en meget højt placeret spion i en arabisk stat – uden at han vidste, han leverede uvurderlige efterretninger til Israel, skriver Times of Israel.

Sagen blev rapporteret i torsdags af Yedioth Ahronoth, der offentliggjorde en bid af en større artikel, som de militære myndigheder vil offentliggøre på et senere tidspunkt.

Ifølge rapporten, arbejder den højtplacerede kilde i et ukendt arabisk land, under kælenavnet ”Torpedo”, for det, han tror er en ikke-militær organisation. Han blev rekrutteret i en kompleks operation for fem år siden, og har siden da, uden at vide det, leveret uhyre vigtig information til Israel.

Rapporten citerer højt placerede personer i IDFs efterretningsenhed 504, der engagerer agenter udenfor Israels grænser. Det var på deres initiativ historien blev offentliggjort.

”Vi sigter altid efter kilder med en høj efterretningsværdi, i meget vigtige roller”, fortæller oberstløjtnanten A som leder operationen.

”Det forhøjer nødvendigvis niveauet af vanskeligheder, fordi enhver der når en sådan overordnet stilling er ældre og mere erfaren, agtpågivende og mistænksom”, tilføjer A, som er leder af sager med relation til en specifik region i enhed 504.

Rapporten beskriver hvordan den første kontakt er sket, og giver et indblik i taktikken for en af de mest hemmelige enheder i IDF.

Først studerede soldaterne efterretninger skaffet af andre kilder omkring ham, undersøgte om han har mulighed for at flyve til udlandet, og hvor ofte; hans livs-situation, om han føler sig ”fastløst” og tænker at han kan gøre mere og tjene mere, måske i den private sektor.

I dette tilfælde blev den ekstraordinære beslutning taget, at rekruttere ”Torpedo” under dække, uden at han vidste at han var rekrutteret som israelsk efterretningskilde.

”Som civil enhed, ønsker du ikke at intimidere eller skræmme ham”, sagde Torpedos førings-officer D. ”Du går ind i det vi kalder ”fornægtelses-området” – noget han sikket ikke må gøre, men som ikke er så ekstremt som at arbejde for Israel. Det er ikke en ”rød linie” for ham”.

Senere blev dæk-historien konstrueret, og operationen begyndte.

”Imedens vi samlede informationer om Torpedo, opdagede jeg, at han har en bekendt, en fjern slægtning, som bor i udlandet, der tidligere havde haft en forbindelse til et bestemt område”, forklarer D. ”Jeg kontaktede denne bekendt online og startede med at spørge ham om emner, han er ekspert indenfor. Han var glad for at samarbejde.”

D tilføjer at han ikke nævnte Torpedo i sin korrespondance, og ventede til den bekendte – der var ivrig efter at starte et samarbejde – selv bragte Torpedos navn på banen.

”Han fortalte mig om en slægtning, som var en højtplaceret embedsmand i det pågældende land. Han forklarede, at via sin position, var han tæt på mange embedsmænd, med gode forbindelser”, sagde D. ”Jeg fortalte ham, at jeg ville tænke over ideerne, og ville vende tilbage med et svar. Mit mål var at give det indtryk, at jeg ikke var særlig ivrig og ikke havde travlt. Jeg ønskede at skabe en spænding. At han vil kontrollere sin e-mail indboks hver dag, og vente på mit svar.

Det korte uddrag sluttede her – den fulde historie vil indeholde flere detaljer om, hvad der skete herefter.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem